Kentsel dönüşüm ‘RANT' dönüşümüne çevrildi!

Kentsel dönüşümden harç parası alıp bir ilki daha gerçekleştiren tek belediye...

Kentsel dönüşüm ‘RANT' dönüşümüne çevrildi!

Kentsel dönüşümden harç parası alıp bir ilki daha gerçekleştiren tek belediye...

07 Temmuz 2014 Pazartesi 15:51
Kentsel dönüşüm ‘RANT' dönüşümüne çevrildi!

Sancaktepe Belediyesi kentsel dönüşümü ‘RANT’ dönüşümüne çevirdi!

Kentsel dönüşümden harç parası alıp bir ilki daha gerçekleştiren tek belediye Sancaktepe oldu. Metre karede 100 liradan kapıyı açan Belediye Başkanı İsmail Erdem meclisteki CHP ve Ak Parti'li üyelerin itiraz sonucunda 25 liraya fit oldu.

""

Kanuna göre harç parası yasal değil!

 

6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanunun uygulanma yönetmeliğine göre; ilgili kurum veya gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerince yapılacak olan işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalar, noter harcı, tapu harcı, belediyelerce alman harçlar, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diğer ücretlerden; kullandırılan krediler sebebiyle lehe alınacak paralar ise banka ve sigorta muameleleri vergisinden muaftır.

 

""

Çevre ve şehircilik bakanlığı hiçe sayılıyor!

 

 

Kısaca belediyelere verilen harçlardan da muafiyet söz konusu. Hatta gelen şikayetler üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, dönüşüm suiistimallerinin önüne geçmek için de kurum ve belediyelere uyarı yazısı göndermişti. Vatandaşlardan, yasaya aykırı şekilde harç ve ücret alındığı yönünde şikayetler gelmesi üzerine harekete geçen Bakanlık vatandaşın yanında yer alan kararlar çıkardı.

""

100 liradan kapıyı açtı

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın uyarılarını hiçe sayan tek belediye ise Sancakteep oldu. Borç batağındaki Sancaktepe Belediyesi, vatandaşın muaf olduğu harçları bir bir tahsil ediyor. Bunun için kapıyı ciddi bir meblağdan açan belediye buradan yüksek bir gelir getirmeyi hedefliyordu. Metre kare bazında 100 tl harç için hedef koyan Belediye CHP’nin itirazı üzerine bunu 50 Tl’ye düşürdü. Daha sonra belediye meclisindeki itirazlar sonrasında 25’e kadar düştü. Bunu da hizmet bedeli olarak alacağını duyurdu.

 

Sancaktepe’de evleri kentsel dönüşüm çerçevesinde yıkılıp yeniden yapılan vatandaş ise alınan harçlardan dolayı belediyeye ateş püskürüyor.  Harç bedelinin sadece Sancaktepe’de alınmasını hem hukuki hem de vicdani bulmadıklarını söyleyen vatandaş, “Belediye bizden nasıl para alacağını şaşırmış. Muaf olmamız gereken paraları ödüyoruz. Bu nu bize reva görenler utansın” diyor.

 

Son Güncelleme: 07.07.2014 15:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3