Kısa adı ‘STK’ yani sivil toplum kuruluşu dediğimiz örgütler, toplum duyarlılığı konusunda ne yazık ki yetersiz kalıyor. Halbuki ileri demokrasilerde, kamuoyunu yönlendirerek asıl yönetim erkini elinde bulunduran kuruluşlar, sivil toplum örgütleridir.

Biz de ise STK’lar, yöneticilere yön verenler değil, yönlendirilenler pozisyonuna düşmüş vaziyetteler. Bu söylediklerim, elbette hepsi için geçerli değil, olamaz da zaten.

Çünkü yerele baktığınız zaman; gerek bölgemiz gerekse de il ve ülke genelinde sorumluluğunu layıkıyla yerine getiren, çok önemli sivil toplum kuruluşlarımız var.

Saygın işadamı ve esnafların kurduğu bir çok sivil toplum kuruluşu, bölgesine duyarlı, toplumla barışık, görev ve sorumluluklarının bilincinde işine bakıyor.

Bir kısım STK’lar da var ki, o siyasi partinin veyahut bu belediyenin ya da öbür düşünce ve görüşün adeta arka bahçesi olmuş vaziyette.

İl ve ilçeler adına kurulan yöresel derneklerimizin büyük bir kısmı maalesef bu duruma gelmiş ya da getirilmiş halde.

Yayınlarımızda bir konuya sürekli vurgu yapıyoruz.

“Yereldeki sorun ve meselelerin çözümü için yetkilileri uyarıp harekete geçirecek en önemli güç STK’lardır” diye...

Gelinen noktada sonuca baktığımızda ise görünen manzara hiç de iç açıcı değil. Çoğu kağıt üstünde kurulan dernekler bile kayıtlara STK diye geçiyor.

Seçim zamanı geldiğinde geceydi, biletti adayları yolma amaçlı dernekler bile mevcut.

Yetmiyor; bu derneklerin bir araya gelmesiyle ‘platform’lar bile kurulabiliyor.

‘Neye yarayıp, ne iş yaparlar’ diye baktığınızda ise kocaman bir ‘hiç’le karşılaşıyoruz.

Sanki milletin ‘oy’u üzerinde ipotekleri varmış gibi siyasileri ağırlayıp ‘söz’leşmeler yapıyorlar, kuru lafla yüzdürdükleri ‘peynir gemileri’ni oradan oraya satıyorlar, siyasiler gittikten sonra da boş-boş hayaller kurup kendilerini avutuyorlar.

Görülen her STK tabelası aynı sivil toplum kuruluşu kefesine koyulmamalı. Her alanda olduğu gibi ‘iyiler’le ‘iyi’ olmayanlar birbirinden ayırt edilmeli.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
hamiyet şabudak 2021-07-10 01:42:17

gelin birde çekmeköy dayanışma derneğini ziyaret edin de çekmeköydeki stk ları konuşalım

banner72