‘HATAY RESTAURANT BİZİM HAYATIMIZ’

Hatay Restaurant, 50 yıldır müdavimlerine hizmet veriyor. 1967 yılında Ali Demir tarafından Kadıköy’de açılan Hatay Resturant, daha sonraları Bostancı’da hizmet vermeye devam etmiş..

‘HATAY RESTAURANT BİZİM HAYATIMIZ’

Hatay Restaurant, 50 yıldır müdavimlerine hizmet veriyor. 1967 yılında Ali Demir tarafından Kadıköy’de açılan Hatay Resturant, daha sonraları Bostancı’da hizmet vermeye devam etmiş..

23 Temmuz 2017 Pazar 12:10
‘HATAY RESTAURANT BİZİM HAYATIMIZ’

Ali Demir’in 1991’de hayatını kaybetmesinden sonra oğlu Tevfik Demir ve M. Ali Işık idaresinde bu günlere kadar gelmiş. Tevfik Demir, Hatay Restaurant’ın kuruluşunu ve babasını anlattı. Tevfik Demir 25 Nisan 1945 yılında Hatay’da dünyaya geldi. 11 yaşlarındayken ailece İstanbul’a geldiler. Bostancıda yaşayan Tevfik Bey 32 yıllık evli ve bir kız babası…

Hatay Restaurant’a geldiğinde sürekli oturduğu ve işleri takip ettiği bir masası var Tevfik Demir’in… Cemal Süreya’nın her geldiğinde oturduğu ve dostlarıyla hoşça vakit geçirdiği masa bu…Tevfik Demir, geçmişi gözünün önüne getirerek tane tane anlatıyor: “Babam 1914yılında Antakya’da doğdu. Babamın Antakya-İskenderun’da Toros adını taşıyan oteli ve restaurantı vardı. Biraz da çocuklarının eğitimini düşünerek İstanbul’a geldi. Hatay Restaurant olarak bilinen yerimiz Kadıköy’de Kadıköy Postanesi’nin sırasındaydı. Zaten lokantacılık babamın asıl mesleğiydi. Memleketten esinlenerek mekana Hatay adını verdi. Babam işleri iyi koordine ederdi.Alışverişi de kendisi yapar, erkenden sebze, meyve veeti gider seçerdi. Kullanılan her malzemeyi yöresinden özel olarak getirtirdi. Hiçbir zaman kaliteden ödün vermedi. Ustalara gerekli direktifleri bizzat verir gerekli kontrolleri yapardı. Müşterilerinin isteklerini de göz önünde bulundururdu.”

Tevfik Demir, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine devam ederken de sık sık uğrar mekana… Okulunu 3. sınıfta bırakır. Buna ilişkin olarak Tevfik Demir “Bıraktığım okulu kızım Simay Demir tamamlayarak avukat oldu” diyor. Okulu bıraktıktan sonra ise babasıyla birlikte çalışmaya başlar.
“Çok iyi anlaşırdık, aramızda herhangi ciddi bir sorun olmadı. Her sabah işe08.00’de gelir akşam 19.00’da da eve giderdi, “ diye anlattığı babası Ali Demir 15 Şubat 1991 günü işe gitmek için erkenden kalkar, hazırlanır. Fakat işe gidemez, o gün hayatını kaybeder.

1979 yılında restorrana ortak olan Mehmet Ali Işık ile 1991’den itibaren iki ortak olarak çalışırlar. Mehmet Ali Işık ile 38 yıldır birlikte çalıştıklarını belirten Tevfik Demir, “Çok iyi anlaşıyoruz. Her konuda oturur konuşur ve birlikte karar veririz.” diyor…

YAZARLARIN UĞRAK YERİ

Tevfik Demir, Hatay Restaurant’ın özellikle 1980 sonrası yazarların uğrak yeri olduğunu ifade ederek şunları söylüyor: “Dönemin ünlü sanatçıları sürekli gelmeye başladı. Pek çoğuyla iyi dostluklarımız oldu. Edebiyattan, kültürden, sanattan söz ederdik uzun uzun…Hatay Restaurant, ‘2.Yeni Müzesi’ olarak tabir ediliyor. Hatay’ımızın kültür, sanat ve edebiyatla anılması da ayrı bir zenginlik. Hiçbir şeyle ölçülemeyecek değerde hem de… Bizim en büyük zenginliğimiz de bu zaten.”

Tevfik Demir iş yaşamında kendisine babasının düşüncelerini düstur edindiğini dikkat çekerek şöyle konuşuyor: “Ben temizliğe çok önem veririm. Kullandığımız malzemelerin kaliteli olmasına özen gösteririm. İsteyen misafirlerimiz mutfağımızı da gezebilirler. Para kazanmaktan çok insan kazanmanın önemine inananlardanım. İşimi seviyorum, emekli olmayı henüz düşünmüyorum. Hatay Restaurant olarak aranmak, sorulmak, tercih edilmek bizi çok mutlu ediyor.Burası, misafirlerimize samimi, bir ortam sunuyor.”
Tevfik Demir bir an susuyor… Gözleri restoranın her noktasını inceliyor. Bazı yerlerde uzun kalıyor bakışları… Babasının fotoğrafına takılıyor gözleri… Sonra belli belirsiz
“50 yıl… Dile kolay… Yaşadığım her şeyin şahidi oldu burası… Hatay ile yaş aldık” diyor biraz hüzünle…

Son Güncelleme: 23.07.2017 13:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3