Baş dönmelerine sebep kulaklar mı ?

Baş dönmelerinin büyük bölümünün kulakla ilgili hastalıklardan kaynaklandığını belirten uzmanlar, mutlaka bir hekime danışılmasını öneriyor.

Baş dönmelerine sebep kulaklar mı ?

Baş dönmelerinin büyük bölümünün kulakla ilgili hastalıklardan kaynaklandığını belirten uzmanlar, mutlaka bir hekime danışılmasını öneriyor.

27 Temmuz 2017 Perşembe 12:20
Baş dönmelerine sebep kulaklar mı ?

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi KBB Uzmanı Doç. Dr. Murat Topak, dengenin gözlerden, iç kulaktaki denge organlarından, kas ve iskelet sisteminden gelen bilgilerin beyin tarafından değerlendirilmesi sonucu sağlandığını söyledi.

Bu sistemlerden birinde ortaya çıkacak bir bozukluğun bu sistemler arasındaki uyumu bozduğunu ifade eden Doç. Dr. Murat Topak, bunun sonucunda da dengesizlik veya baş dönmesi şikayetlerinin ortaya çıktığını ifade etti.

Orta ve ileri yaşlarda daha sık görülüyor

Baş dönmesinin bir hareket yanılsaması olduğunu ifade eden Doç. Dr. Murat Topak, “Hasta, olmayan bir hareketi varmış gibi hissetmekte, kendisinin ya da çevresinin hareket ettiğini zannetmektedir. Dengesizlik hissi, kişinin çevresine göre dengesini sağlayamama durumudur. Baş dönmesi ve denge bozukluğu, oldukça sık rastlanan yakınmalardandır. Orta ve ileri yaş grubunda daha sıktır. Çocukluk çağında oldukça seyrek görülmektedir” diye konuştu.

Baş dönmesi ve dengesizlik yakınması olan hastanın değerlendirmesinde ayrıntılı bir şekilde şikayetlerin not edilmesi ve sistemik muayeneye tabi tutulmasının en önemli adım olduğunu belirten Doç.Dr. Murat Topak, şunları söyledi:

“Bu bazen Kulak Burun Boğaz (KBB), Nöroloji ve Kardiyoloji’den oluşacak bir ekip çalışmasını gerektirebilir. Çoğu zaman ayırıcı tanıda odyometrik testler, videonistagmografi, kalorik testler, rutin biyokimya, elektrokardiyografi, MRI, boyun doppler, ultrasonografi gibi birçok teknolojik aletten yararlanılabilir.

Muayene ve hastanın hikayesi kulak ile ilgili bir hastalığı düşündürüyorsa odiometrik tetkik ile hastanın işitmesi kontrol edilmelidir. VNG (videonistagmografi) iç kulak fonksiyonlarını gösteren bir diğer testtir, görsel veya kalorik uyaranla oluşturulan göz hareketlerinin kaydedilmesi esasına dayanır. Baş dönmesine neden olan lezyon yerinin ve tarafının saptanmasına dair bilgi verebilmesi ve özellikle bilgisayarlı sistemde dökümantasyon sağlaması önemli bir özelliğidir.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72