'Normalin 3 katı tüketiyoruz'

Dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen kronik...

'Normalin 3 katı tüketiyoruz'

Dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen kronik...

17 Mart 2013 Pazar 18:02
'Normalin 3 katı tüketiyoruz'

Dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen kronik hastalıkların, temel nedenlerinden birinin aşırı tuz tüketimi olduğu belirtildi. Türkiye genelinde olduğu gibi Aydın'da da aşırı tuz tüketimine bağlı olarak bir takım sorunların yaşaması nedeniyle Aydın İl Sağlık Müdürlüğü tarafından il genelinde aşırı tuz tüketiminin önlenmesi amacı ile mücadele başlatıldı.

Mücadele kapsamında Aydın merkez 7 Nolu Aile Sağlığı Merkezi tarafından çeşitli afiş ve broşürlerlevatandaşlara aşırı tuz ve sodyum tüketiminin zararları anlatıldı. Erken ölümlere yol açan ve kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen kronik hastalıklardan korunmada dengeli beslenme ve önleyici tedbirlerin büyük önemi olduğunu belirten Aydın 7 Nolu Aile Sağlığı Merkezi Hekimi Dr. Davut Çetin, "Kronik hastalıklardan korunmada en önemli faktörlerden biri, yeterli ve dengeli beslenmedir. Toplumdaki bireylere yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırılırsa kronik hastalıklardan önemli ölçüde korumasağlanabilecektir" dedi.

"NORMALİ 5 GRAM İKEN TÜRKİYE'DE KİŞİ BAŞINA GÜNLÜK TUZ TÜKETİMİ 18 GRAMA ULAŞTI"

Halk sağlığının korunması ve hastalıkların oluşumunun önlenmesinde çok sektörlü bir yaklaşım ile toplumumuzda tuz tüketiminin kademeli olarak önerilen seviyelere düşürülmesi için Sağlık Bakanlığıtarafından "Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı kapsamında çalışmalara başladıklarını kaydeden Dr. Davut Çetin, "Yapılan bilimsel çalışmalarla ülkemizde tuz tüketiminin Dünya Sağlık Örgütü' nün önerdiği değerin yaklaşık üç katı kadar olduğu gösterilmiştir. Yapılan araştırmalar Türkiye'de kişi başına günlük tuz tüketiminin 18 grama ulaştığını gösteriyor.

Bu rakam Dünya Sağlık Örgütü'nün günlük tuz tüketimi için önerdiği 5 gramın çok üzerindedir. Fazla tuz tüketimi yüksek kan basıncına neden olmaktadır. Hipertansiyon ise ülkemizde ölümlerin ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının önde gelen risk faktörüdür. Hastalık yükü çalışmasına ülkemizde her dört ölümden birisi yüksek tansiyon ile ilgilidir. Aşırı tuz tüketimi yüksek kan basıncına doğrudan yada dolaylı inmelerin en önemli sebeplerinden birisi olarak gösterilmektedir. Ayrıca aşırı tuz tüketimi sadece hipertansiyon nedeni değil aynı zamanda günümüzde önemli birer sağlık sorunu haline gelen mide kanseri, osteoporoz, böbrek hastalıklarının gelişimiyle de yakından ilişkili olduğu belirlenmiştir. Diyette tuz alımının günde 1gram azaltılması felçlerde yüzde 5'lik, kalp krizlerinde yüzde 3'lük; tuz alımının günde 9 gram azaltılması felçlerde yüzde 34'lük, kalp krizlerinde yüzde 24'lük azalma sağlar" dedi.

"AŞIRI TUZ TÜKETİMİNİ AZALTMAK İÇİN PRATİK ÖNERİLER"

Açıklamasında aşır tuz tüketiminin azaltmak için vatandaşlara prtik taktikler de veren Dr. Davut Çetin, "Daima taze ve tuz eklenmemiş besinleri tercih edin. Yemeklerin tadına bakmadan tuz eklemeyin. Daha fazla taze sebze ve meyve tüketin. Tuz içeriği yüksek olan salamura besinleri ve konserve besinleri daha az tüketin. Satın aldığınız hazır besinlerin etiketlerini mutlaka okuyun ve daha az tuzlu olanları tercih edin. Yemeğinizin lezzetini arttırmak için tuz yerine maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen, limon gibi besinler ile baharatları kullanın. Maden suları kaynağına göre farklı miktarda sodyum içerir, sodyum içeriğini etiketinden kontrol edin. Ev dışında yemek yiyorsanız az tuzlu besinleri tercih edin. Bunun dışında birçok kesim tarafından ağrı kesici ilaç kullanımının alışkanlık haline geldiğini görüyoruz. Her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi ilacın fazlasının daha çok zarar olduğunun bilinmesinde fayda var. Kesinlikle vatandaşlarımız gereksiz yere ağrı kesici ilaç kullanmasın" diyerek vatandaşların sağlığı için daha duyarlı olmasını önerdi.

 

Son Güncelleme: 17.03.2013 18:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3