Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, et ve et ürünlerinin Üretim ve satışıyla ilgili yapılan son düzenlemeler hakkında bilgi verdi.
Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği'nin 05 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak
yürürlüğe girdiğini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal,
"Tebliğ ile çiğ kırmızı et, çiğ kanatlı eti, mekanik olarak ayrılmış et ve et ürünlerinin üretim ve satışı konularında yeni düzenlemeler getirilmiştir. Kanatlı
etleri ve kırmızı etlerin karışımından çiğ et, kıyma ve hazırlanmış et
karışımları ile et ürünleri üretilemeyecektir. Türler, sadece kendi içlerinde
karıştırılabilecektir. Isıl işlem görmüş sucuk benzeri ürün ifadesi kaldırılmıştır.
Sucuk; fermente sucuk veya ısıl işlem görmüş sucuk olarak ikiye ayrılmıştır.
Sucuğa nişasta, soya ve et kaynaklı olmayan proteinlerin katılması
yasaklanmıştır. Fermente sucuk sadece kırmızı et kullanılarak yapılan, kanatlı
eti, sakatat vb. katılması yasaklanan en az yüzde 16 et proteini içeren ürün olarak
tanımlanmıştır. Isıl işlem görmüş sucuk, kırmızı et veya kanatlı etinden
üretilebilecektir" dedi.
Köftelerde hayvansal kaynaklı
olmayan proteinler, nişasta soya ve soya ürünleri kullanımının yasaklandığını
açıklayan Köksal, "Ancak baharat, ekmek ve galeta unu kaynaklı nişasta ve bitkisel protein
oranınıntoplamda yüzde 5'i
aşmaması gerekmektedir. Yağ miktarı en fazla yüzde 25, et proteini oranı ise en
az yüzde 12 olmalıdır. Çiğ kanatlı etleri asgari hijyenik şartlar göz önünde
bulundurularak ve gerekli etiket bilgileri yer almak şartıyla dökme olarak
satışa sunulabilecektir. Döner üretiminde hayvansal kaynaklı olmayan
proteinler, nişasta soya ve soya ürünleri kullanılamaz. Ancak baharat kaynaklı
nişasta ve bitkisel protein oranının toplamda %1'i aşmaması gerekmektedir.
Tebliğ
kapsamına giren hiçbir hazırlanmış et karışımı ya da et ürününe mekanik olarak
ayrılmış etler (MAE) katılamayacaktır" diye konuştu.