Dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen kronik hastalıkların, temel nedenlerinden birinin aşırı tuz tüketimi olduğu belirtildi. Türkiye genelinde olduğu gibi Aydın'da da aşırı tuz tüketimine bağlı olarak bir takım sorunların yaşaması nedeniyle Aydın İl Sağlık Müdürlüğü tarafından il genelinde aşırı tuz tüketiminin önlenmesi amacı ile mücadele başlatıldı.
Mücadele
kapsamında Aydın merkez 7 Nolu Aile Sağlığı Merkezi tarafından çeşitli
afiş ve broşürlerlevatandaşlara aşırı tuz ve sodyum tüketiminin zararları anlatıldı.
Erken ölümlere yol açan ve
kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen kronik hastalıklardan
korunmada dengeli beslenme ve önleyici tedbirlerin büyük önemi
olduğunu belirten Aydın 7 Nolu Aile Sağlığı Merkezi Hekimi Dr. Davut Çetin,
"Kronik hastalıklardan korunmada en önemli faktörlerden biri, yeterli ve
dengeli beslenmedir. Toplumdaki bireylere yeterli ve dengeli beslenme
alışkanlığı kazandırılırsa kronik
hastalıklardan önemli ölçüde korumasağlanabilecektir"
dedi.
"NORMALİ
5 GRAM İKEN TÜRKİYE'DE KİŞİ BAŞINA GÜNLÜK TUZ TÜKETİMİ 18 GRAMA ULAŞTI"
Halk
sağlığının korunması ve hastalıkların oluşumunun önlenmesinde çok sektörlü bir
yaklaşım ile toplumumuzda tuz tüketiminin kademeli olarak önerilen seviyelere
düşürülmesi için Sağlık Bakanlığıtarafından
"Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması
Programı kapsamında çalışmalara başladıklarını kaydeden Dr. Davut Çetin,
"Yapılan bilimsel çalışmalarla
ülkemizde tuz tüketiminin Dünya Sağlık Örgütü' nün önerdiği
değerin yaklaşık üç katı kadar olduğu gösterilmiştir. Yapılan araştırmalar
Türkiye'de kişi başına günlük tuz tüketiminin 18 grama ulaştığını gösteriyor.
Bu rakam
Dünya Sağlık Örgütü'nün günlük tuz tüketimi için önerdiği 5 gramın çok
üzerindedir. Fazla tuz tüketimi yüksek kan basıncına neden olmaktadır.
Hipertansiyon ise ülkemizde ölümlerin ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan
kalp hastalıklarının önde gelen risk faktörüdür. Hastalık yükü çalışmasına
ülkemizde her dört ölümden birisi yüksek tansiyon ile ilgilidir. Aşırı tuz
tüketimi yüksek kan basıncına doğrudan yada dolaylı inmelerin en önemli
sebeplerinden birisi olarak gösterilmektedir. Ayrıca aşırı tuz tüketimi sadece
hipertansiyon nedeni değil aynı zamanda günümüzde önemli birer sağlık sorunu haline gelen mide
kanseri, osteoporoz, böbrek hastalıklarının gelişimiyle de
yakından ilişkili olduğu belirlenmiştir. Diyette tuz alımının günde 1gram
azaltılması felçlerde yüzde 5'lik, kalp krizlerinde yüzde 3'lük; tuz alımının
günde 9 gram azaltılması felçlerde yüzde 34'lük, kalp krizlerinde yüzde 24'lük
azalma sağlar" dedi.
"AŞIRI
TUZ TÜKETİMİNİ AZALTMAK İÇİN PRATİK ÖNERİLER"
Açıklamasında
aşır tuz tüketiminin azaltmak için vatandaşlara prtik taktikler de veren Dr.
Davut Çetin, "Daima taze ve tuz eklenmemiş besinleri tercih edin. Yemeklerin tadına bakmadan tuz
eklemeyin. Daha fazla taze sebze ve meyve tüketin. Tuz içeriği yüksek olan
salamura besinleri ve konserve besinleri daha az tüketin. Satın aldığınız hazır
besinlerin etiketlerini mutlaka okuyun ve daha az tuzlu olanları tercih edin.
Yemeğinizin lezzetini arttırmak için tuz yerine maydanoz, nane, kekik, dereotu,
rezene, fesleğen, limon gibi besinler ile baharatları kullanın. Maden suları
kaynağına göre farklı miktarda sodyum içerir, sodyum
içeriğini etiketinden kontrol edin. Ev dışında yemek yiyorsanız az tuzlu
besinleri tercih edin. Bunun dışında birçok kesim tarafından ağrı kesici ilaç kullanımının alışkanlık
haline geldiğini görüyoruz. Her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi ilacın
fazlasının daha çok zarar olduğunun bilinmesinde fayda var. Kesinlikle vatandaşlarımız
gereksiz yere ağrı kesici ilaç kullanmasın" diyerek vatandaşların sağlığı için
daha duyarlı olmasını önerdi.