Ramazan pazara nasıl yansıdı?

Ramazanın gelmesi ile birçok üründe fiyat artışı oldu. Özellikle mutfağın...

Ramazan pazara nasıl yansıdı?

Ramazanın gelmesi ile birçok üründe fiyat artışı oldu. Özellikle mutfağın...

01 Temmuz 2014 Salı 14:26
Ramazan pazara nasıl yansıdı?

Ramazanın gelmesi ile birçok üründe fiyat artışı oldu.  Özellikle mutfağın temel malzemelerinde yaşanan fiyat artışının pazarı nasıl etkilediğini esnafa ve pazardan alışveriş yapan halka sorduk.

İnsanların en çok alışveriş yaptığı yerlerdir pazarlar. Çoğu insan, ‘biz ilk defa geliyoruz, pazardan alışveriş yapmayız’ dese de biz biliyoruz ki halk semt pazarlarından vazgeçemez. Pazar, hem fiyatlarının uygun olmasından hem de ürün çeşidinin bol olmasından dolayı vatandaşların vazgeçemediği alışveriş yerleridir. Pazarlar artık öyle bir hale geldi ki insanlar artık giyim ihtiyaçlarını bile pazarlardan karşılar oldu.

Flashaber olarak özellikle mutfağın temel malzemelerinde yaşanan fiyat artışının pazarı nasıl etkilediğini esnafa ve pazardan alışveriş yapan halka sorduk. Esnafın, “Ramazan, pazarı çok fazla etkilemedi, fiyatlarımız aynı” demesine rağmen vatandaş özellikle meyve tezgâhlarına yaklaşamadıklarını fiyatların el yaktığını söyledi.

""

Ramazanın gelmesi pazarı çok etkilemedi gibi…

Pazarda meyve ve sebze tezgâhı olan Gökhan Taştan, fiyatlarda çok fazla bir artış olmadığını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: “Kilogramda 50 kuruşluk bir artış oldu. Fiyatlarımız zaten hiçbir zaman sabit olmadı bizim. O yüzden şimdi de bir şey diyemiyoruz. Belki artar, belki düşer. Ama Ramazan boyunca böyle devam eder diye düşünüyorum.”

Patates tezgâhına sahip olan ve patatesin fiyatının tam tersine düştüğünü belirten pazarcı Ekrem Yıldırım da,  “Patateste artış değil de bir düşüş yaşadık. Fiyatlarımız 2-2.5 liraydı şimdi düştü. Fiyatlarımız artabilir hiç belli olmaz. Fiyat artışımızın nedeni Ramazan değil mevsimlerdir. Mevsime göre artar ve düşer. Şu anda artar veya düşer diyemiyorum”  dedi.

 Domates fiyatlarının artmadığını söyleyen pazarcı Murat Özyol ise pazar fiyatlarını şu şekilde anlattı: “Domates geçen haftada 2 lira idi, bu hafta da 2 lira. Artıp artmayacağı belli olmuyor ama bundan sonra artmaz artık. Çünkü ürünün bolluk zamanı.  Meyvelerde büyük bir artış oldu. Meyve tezgâhlarına yaklaşılmıyor ama o da Ramazandan değil dengesiz yağan yağışlardan kaynaklanıyor.”

Fasulyenin artışlardan hiçbir şekilde etkilenmediğini, insanların rahatça fasulye yemeği yapabileceğini vurgulayan Ahmet Taşdemir adlı esnaf ise, “Domates ve meyve fiyatları arttı ama bizim tezgâhımızda hiçbir artış olmadı. Fasulye fiyatı geçen hafta ne ise bu hafta da aynı. Meyve fiyatlarının artma nedeni de Ramazan ayının gelmesi değil, dolu yağması. Üst üste yağmurların ve dolunun yağması meyveyi dalında kuruttu. Bu da fiyatlara yansıdı. Bizim tezgâhımızda bir artış olmaz çünkü ürünümüz bol” şeklinde konuştu.

Tezgâhlarındaki ürünlerin çoğunun çok fazla artışa uğradığını ifade eden Hasan Avinçsal da, “Meyve tezgâhlarında çok fazla artış oldu. Kayısının fiyatı aldı başını gidiyor. Kiraz uçtu. 2 buçuk liraya satıyorduk şimdi 5-6 lira oldu. Bunun yanı sıra hiç beklemediğimiz, armudun fiyatı çok fazla arttı. Ama artık fiyatlar artmaz. Ürün bollaştığı için Ramazan boyunca böyle devam eder. Fiyatların artması bizi etkilemedi çünkü bizim müşterilerimiz sabittir.  Bizi bilirler fiyatlarımız artsa da bizden alışveriş yapan insanlardır” dedi.

""

Pazarcı ‘fiyatlarımız artmadı’ derken vatandaş fiyat artışından şikâyetçi

Mutfak alışverişini pazardan yapan Sema İşler isimli ev hanımı da, fiyatlardaki artıştan yakınarak sözlerine şöyle devam etti: “Fiyatlar çok artmış. Pazar uygun diye geliyoruz ama bazı tezgâhların başına yaklaşamıyoruz. Pazardan alışveriş yapıyoruz çünkü bazı tezgâhların başına yaklaşamasak da fiyatlar marketlerden daha uygun. Sonra alacağımız ürünleri istediğimiz gibi kendimiz seçiyoruz ve tazeliğini gördüğümüz ürünleri alıyoruz hem de seçenek çok fazla oluyor. Fiyatların bu kadar artması bizi şaşırttı. Biz asgari ücretle geçinen insanlarız. Önceden pazardan 1 kilo alıyorsak şimdi fiyat artışı ile alacağımız ürün yarım kilo oldu. Ben fiyatların vatandaşın cebine uygun olmasını istiyorum.”

Mutfak alışverişi için pazarı tercih eden hanımlardan bir tanesi de Aydan Yılmaz. Fiyatların çok yüksek olduğunu, özellikle meyve tezgâhlarının başına yaklaşamadıklarını söyleyen Yılmaz,“Benim küçük çocuklarım var. Mutlaka kiraz ve vişne yemeleri gerekiyor ama bu fiyatlarla biraz zor. Geçen hafta 2 liraya aldığımız meyveyi bu hafta geliyoruz, beş lira olarak görüyoruz. Bilmiyoruz artık fiyatları bu kadar artıran yağmur mu yoksa Ramazan mı? Ben fiyatların bu kadar artmasından şikâyetçiyim. Aldığımız maaş ile orantılı artmıyor. Umarım bu fiyatlar böyle gitmez” şeklinde konuştu.

Son Güncelleme: 01.07.2014 14:26
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72