İstanbul’un parkları yeni şantiye alanları oldu!

Şehir planlamacıları, uzmanları parkların şantiye haline gelmesini yüksek kamulaştırma bedellerinden kaçmak olarak yorumluyor.

İstanbul’un parkları yeni şantiye alanları oldu!

Şehir planlamacıları, uzmanları parkların şantiye haline gelmesini yüksek kamulaştırma bedellerinden kaçmak olarak yorumluyor.

26 Temmuz 2017 Çarşamba 14:26
İstanbul’un parkları yeni şantiye alanları oldu!

İstanbul'un birçok ilçesinde yeşil alan yoğunluğu son derece az. Megakente kuşbakışı bakıldığında görülen yeşil alanların yarısından fazlası ne park ne de rekreasyon alanı, sadece mezarlık ve çevresi. Bazı noktalarda da kamu sağlığı kuruluşlarının bahçeleri. Son dönemde hem Büyükşehir hem de ilçe belediyeleri bazı noktaları şehir parkları haline getirmek için projeler geliştirse de nüfusu her geçen gün artan megakent için pek de yeterli görünmüyor.

PROJELERİN UYGULAMA ADRESİ OLDU

Bu sebeple İstanbullular küçük de olsa çevrelerinde bulunan parkların yaşatılmasından yana. Ancak bu mevcut parklar son yıllarda başta ulaşım olmak üzere çeşitli projelerinin uygulama adresi oluyor. Son örnek Aşiyan Parkı. Hisarüstü-Aşiyan füniküler inşaatı için kapatılan parkta ağaçların taşınması tartışmaları kamuoyunda son derece ciddi ve olumsuz eleştirilerin hedefi haline geldi. Tartışmalar Aşiyan Parkı ile sınırlı değil tabii ki. Fulya, Maçka, Göztepe ve Fındıklı parklarından da metro, tünel, kavşak gibi projelerin geçirilmesi söz konusu.

NEDEN İSTİMLAK ÇALIŞMASINA GİDİLMİYOR

Bu tür büyük projeler daha fikir aşamasındayken çok iyi hesaplanmalı. Sadece şehir planlamacılarının değil, çok sayıda uzmanın görüşüne başvurulmalı. Plan ve projeler kimse duymadan uygulamaya geçirildiği için tartışmalara yol açıyor. Şehirdeki bu tip yeşil alanları korumak gerekir. Kente ve doğaya daha az zarar verecek bir boş alan arama çabası gösterilmiyor. Oysa ki istimlak çalışmasına gidilebilirdi. Göztepe Parkı olsun, Aşiyan Parkı olsun hepsi kamulaştırma bedeli kaygısından kaynaklanmaktadır. Büyük ölçekli projelerde ağaçların sökülerek başka yere taşınacağı ve böylece yaşatılacağı söyleniyor.

GÖZTEPE 60. YIL PARKI: Projesi hazırlandı

Halk arasında ‘Gül Bahçesi' olarak da bilinen Göztepe 60. Yıl Parkı, toplam 10 bin metrekare alana sahip. İçinde çocuk alanları, süs havuzu, gölet, yürüyüş yolları, meydan, tenis kortu gibi üniteler barındıran bir rekreasyon alanı olan parktan metro projesi geçiyor. İlk istasyonu Göztepe parkında yer alacak Göztepe-Ataşehir-Ümraniye metro hattı 13 kilometre uzunluğunda olacak ve 11 duraktan oluşacak. Parkın ortasında başlatılacak kazı çalışmalarıyla istasyon yeraltında inşa edilecek. Hat, diğer metro ağlarıyla entegre olacak.

Anahtar Kelimeler:
IstanbulParkRantŞantiye
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72