İmamoğlu’nun veto ettiği karar meclisten geçti

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun veto ettiği toplu ulaşımda yapılan yüzde 40 zamdan öğrencilerin muaf olması kararına çoğunluktaki AK Parti - MHP grubu direndi, karar kesinleşti.

İmamoğlu’nun veto ettiği karar meclisten geçti

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun veto ettiği toplu ulaşımda yapılan yüzde 40 zamdan öğrencilerin muaf olması kararına çoğunluktaki AK Parti - MHP grubu direndi, karar kesinleşti.

23 Mayıs 2022 Pazartesi 21:03
İmamoğlu’nun veto ettiği karar meclisten geçti

İBB Meclisi mayıs ayı oturumlarının son birleşimi Saraçhane'deki başkanlık binasında gerçekleştiriliyor. İBB Meclisi 2.Başkanvekili Ömer Faruk Kalaycı başkanlığındaki oturumda İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun veto ettiği öğrencilerin toplu ulaşıma yapılan yüzde 40'lık zamdan muaf olması, farkın İBB tarafından sübvanse edilmesi kararı yeniden görüşüldü.

Mecliste çoğunluğu oluşturan AK Parti-MHP grubu veto kararına direndi. Nisan ayında AKP-MHP grubu tarafından sunulan UKOME'de alınan toplu ulaşıma yüzde 40 zammından öğrencilerin muaf olması, aylık öğrenci abonman ücretinin zam farkının İBB tarafından karşılanması teklifi “ısrar kararı” olarak meclisten geçti. Karar İBB Başkanı İmamoğlu'nun onayının ardından yürürlüğe girecek.

“HAYIRLI OLSUN”

AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu “Cumhur İttifakı olarak eğer İBB Başkanı bu kararı veto ederse ısrar kararı olarak geçireceğimizi ve İstanbul'daki öğrencilerimizin okullarına giderken derslerine motive olmasına katkı sunacağımızı söylemiştik. Öğrencilerimize yüzde 40 zammın uygulanmamasını ısrar kararını geçirdik, öğrencilerimize hayırlı olsun” dedi.

“MAZOT 6 LİRAYKEN ABONMAN 90 LİRAYDI”

CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı “Dövizin, genel fiyatların, gıda, doğalgazın durumu ortadayken mazotun durumu ortadayken böyle bir karar alınması maksatlı. Mazot 6 lirayken öğrenci abonmanı 90 lira. Mazot bugün 22 lira şimdi 78 liraya satılması kararı aldınız. Amaç İBB'yi ekonomik açıdan zor duruma, hizmet üretemez duruma düşürmek. Ama bunu başaramayacaksınız. Bu ülkedeki ekonomiden siz sorumlusunuz” dedi.

“KDV VE ÖTV'Yİ İNDİRİN”

İYİ Parti Grup Sözcüsü Suat Sarı “Sübvanse edilmesi gereken değer 520 milyon TL. İBB'nin ayakta durması, otobüs yatırımı yapması lazım. Sübvansiyon ulaşım bütçesinin yüzde 29'u. Gözden kaçırılan ve popülizm yapılan konu; İBB'nin hizmet üretmesine engel olma girişimi. Samimiyseniz yapmanız gereken toplu taşımada KDV ve ÖTV'yi yarı yarıya indirin” diye konuştu.

“SİYASİ BİR HAMLE”

Subaşı'na yanıt veren Göksu “Manipülasyon yapmak üzere algı oyunu peşindeler. Rakamlar şöyleydi böyleydi… İBB Başkanı ‘toplu taşımadan kar mı edilir? Ücretsiz olsun' diye bol bol konuştu ya. Hani sosyal demokratsanız ya şimdi yapmayacaksınız da ne zaman yapacaksınız. İBB reklama, gezilere harcadığı parayı buraya harcasın.

İstanbul'daki bütün öğrencilerin bu zammını sübvanse etsek 500 milyon. Bu rakam İBB bütçesi için çok büyük değil. İstanbullu çocuklara 500 milyonu çok görmeyin” dedi.

Subaşı da “Mazotu 6 liradan 22 liraya nasıl çıkardığını açıklayacak sandım ama başka yere takıldı mevkidaşım. 500 milyondan leblebi parası gibi bahsediyor. Bu indirim popülist niyetle yapılıyor. Siyasi bir hamle, hiçbir anlamı yok. Peki çiftçi ne yapacak? Bu mazotu taşımacı nasıl kullanacak? Ne yaptığınızı öğrenciler görüyor” karşılığını verdi.

YILLIK MALİYET 520 MİLYON TL

İmamoğlu tarafından meclise gönderilen veto kararında, motorin fiyatlarının günümüze göre yüzde 2000-300 arası daha düşük seyrettiği 2019 seçimi öncesindeki yıllarda öğrenci abonman bedellerine istikrarlı şekilde zam yapıldığına dikkat çekildi. 2019 seçimlerinden önce öğrenci abonman bedellerinin sübvanse edilmesi uygulamasının bulunmadığı da belirtilerek

“Yeni öğrenci kontör ve abonman ücretleri için sübvanse verilmesi durumunda tahmini yıllık maliyet yaklaşık 520 milyon TL olacaktır. Bu rakam İBB Ulaşım Hizmetleri bütçesi olan 1 milyar 785 milyon 649 bin 549 TL'nin yüzde 29'u kadardır.

Yıllara göre artış gösteren açık öğretim fakültesi öğrenci sayında da artış devam edeceğinden merkezi hükümet tarafından finanse edilmesi gereken düşük gelirli vatandaşlarımızın en temel haklarından

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72