Yüceer: “Kadıköy özelleşiyor”

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı...

Yüceer: “Kadıköy özelleşiyor”

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı...

31 Mayıs 2014 Cumartesi 14:54
Yüceer: “Kadıköy özelleşiyor”

Yüceer: “Kadıköy özelleşiyor, milyar dolarlık dönüşüm kapıda

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Saltuk Yüceer kentsel dönüşüm ve Kadıköy’ün imar projelerini Flashaber’e açıkladı. Yüceer, Haydarpaşa Tren Garı, Kurbağalıdere, Harem ve Kuşdili için tehlike çanlarının çalındığını söyledi

2004 yılından itibaren tartışılmaya başlanan Haydarpaşa Tren Garı’nın otel ya da limana dönüştürülmesi fikri git gide ağırlık kazanıyor. Yine Üsküdar, Harem ve Kadıköy Et Balık Kurumu’na kadar yaklaşık 1 milyar 300.000 metrekare genişliğinde bir alana Konut, Rezidans ve AVM yapılması gündemde.

""

Özelleştirme Yüksek Kurulu’na devredilen proje kapsamında Kadıköy’de Kurbağalıdere dahil, doğal, arkeolojik ve tarihi sit alanları ticari faaliyetlere açılarak dönüştürülecek. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Saltuk Yüceer Kentsel Dönüşüm ve Kadıköy’ün imar projelerini Flashaber’e açıkladı.

“Kadıköy’de Fikirtepe dışında Kentsel Dönüşüm yok. Sadece riskli bina sayısı çok fazla” diyen Saltuk Yüceer, Kuşdili Deresi için de tehlike çanlarının çaldığını belirtti.

Sekiz bin yıllık tarihi sit alanına AVM yapılacak

“Kuşdili projesi birilerinin iştahını kabartıyor. Kuşdili Çayırı- Kurbağalıdere arasında 3. dereceden doğal sit alanı mevcut.  Burada 3-4 farklı plan yapıldı. AVM ve iş merkezi, otoparklar yapılacak. Kurbağalıdere’nin de güzergahı değiştiriliyor.  8.000 yıllık tarihi olan bu alana koruma amaçlı planların yapılması gerekirken durum ne yazık ki tam tersi istikamette seyrediyor. Öncelikle burada 1.500 metrekare inşaat alanı yapmayı hesapladılar. Bizim hukuki girişimlerimizle birlikte plan iptal edildi. Bu kez de yeni bir planla durumu lehlerine çevirdiler”.

Ankara’dan İstanbul’a müdahale ediliyor

“Yetkimiz dahilinde görev ve sorumluluklarımızı yerine getirmek için gerek İlçe Belediyeler gerek Büyükşehir Belediyesi ile irtibata geçiyoruz.  Ancak bütün ipler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın elinde. Buda sorunumuzu çözmek için önümüze çıkan engellerin artması anlamına geliyor. Ankara’dan İstanbul’a müdahale edilmesi ne kadar doğru?

""

Harem’den Haydarpaşa’ya her yer rant alanı

Bir başka sorunun Haydarpaşa Tren Garı projesi olduğunu söyleyen Yüceer  burada milyarlarca dolarlık bir rant alanı olduğunun altını çizdi. Yüceer, “Üsküdar- Harem’den Kadıköy Et ve Balık Kurumu’nu da kapsayan çok geniş bir alanın kendi içerisinde özerk bir yapıya kavuşması planlanıyor. Bunun için öncelikle Tren Garı’nın otel ya da limana dönüştürülmesi bekleniyor.   Bu güzergahlar içerisinde sit alanlarını barındırıyor ancak kanun çıkarılıp burası da ticari faaliyetlere ait alanlara çevrilecek.”

Kentsel Dönüşüm, insani dönüşüm olmamalı

Son olarak Kentsel Dönüşüm konusuna da açıklık getiren Saltuk Yüceer, “Kentsel Dönüşüm insani dönüşüm olmamalı.  Daireler yok fiyatına kamulaştırılıp daha sonra daire sahiplerine öncelik tanınsa da milyon dolarlık bir satış faturası önlerine konmamalı” dedi.

Sulukule’de insanlara, benzer bir uygulama yapıldığını söyleyen Yüceer,  “Bu insanların evleri ellerinden değerinin yarısı bir rakama satın alındı ve çoğunluğu Kurtköy’e yerleştirildi. Ancak bu ailelerden pek çoğu şu an Karagümrük’te bodrum katlarında yaşıyorlar” dedi. 

Son Güncelleme: 31.05.2014 14:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3