Yeni sistemde öğrencilerin evine yakın 9 lise sunulacak

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, "Öğrencilerin evlerine yakın 9 lise sunulacak, öğrenci bunların arasından 5 tercih yapacak. Sınava girecek öğrenci sayısın ailelere sınavdan önce okul adı verilerek azaltılacak" dedi.

Yeni sistemde öğrencilerin evine yakın 9 lise sunulacak

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, "Öğrencilerin evlerine yakın 9 lise sunulacak, öğrenci bunların arasından 5 tercih yapacak. Sınava girecek öğrenci sayısın ailelere sınavdan önce okul adı verilerek azaltılacak" dedi.

04 Aralık 2017 Pazartesi 10:57
Yeni sistemde öğrencilerin evine yakın 9 lise sunulacak

MEB'in TEOG sonrası yeni sisteminin ayrıntıları belli oldu. Öğrencilerin evine yakın 9 lise sunulacağı öğrenildi. Öğrencilerin her okul türünden tercih yapacağını anlatan Tekin, "8. sınıf öğrencilerin tamamı Mayıs ayına kadar bilgilendirilecek. Sınav süresi 135 dakika ve tek oturum olacak. Liseye yerleşemeyen öğrenci kalmayacak. Herkes istediği okula gidebilecek" dedi.“Tercihte yoğunluk olursa evi en yakın öğrenci şanslı diyen” Tekin, "İsteyen öğrenci yatılı da okuyacak" ifadesini kullandı.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, liselere giriş sistemiyle ilgili canlı yayında açıklamalarda bulundu. "Sınavı farklı iki oturum gibi değil ama arada kısa bir ihtiyaç molası verecek şekilde organize edeceğiz" diyen Müsteşar Tekin'in açıklamalarından satır başları şöyle:

“Farklı program uygulayan okulları sınavla öğrenci alan liseler statüsüne soktuk. Biz her okul türünden tercih yapsın istiyoruz. Meslek liseleri bu sistemin içinde olacak. Farklı program uygulayan mesleki ve teknik Anadolu lisesi var. 8'inci sınıf öğrencilerinin tamamı, Mayıs ayına kadar rehberlik öğretmenlerimiz tarafından yönlendirme ve bilgilendirme sürecine tabi olacaklar. Böyle bir yönlendirme süreci olacak. Çocuğumuz herhangi bir adres değişikliği yaptığında o adrese yakın okula kaydolacak. Bölgedeki yerleşim üzerinden planlarımızı yapmış durumundayız.

SORU BAŞINA 1.5 DAKİKA
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile koordineli, uyumlu bir biçimde çalıştık. YÖK'ün liseden üniversiteye geçişte 80 soruluk Temel Yeterlilik Testi (TYT) kurgulandı. Biz de ortaokul öğrencilerine 60 soru soralım dedik. Fakat sonra YÖK soru sayısını değiştirince biz de uyumlu bir şekilde 60'tan 90'a çıkardık. Soru başına 1.5 dakikalık bir süre tanımlıyoruz. 12-13 yaşlarında bir çocuk için uzun bir süre olabilir dedik. Sınavı farklı iki oturum gibi değil ama arada kısa bir ihtiyaç molası verecek şekilde organize edeceğiz.

Sanki çok sayıda öğrenci liseye yerleşemeyecek gibi bir algı var. Devlet okullarında 9'uncu sınıflarda toplam kontenjan 1 milyon 300 bin. 8'inci sınıfta olan çağ nüfusumuz 1 milyon 180 bin. 200 bin civarında özel okulları da ekleyince 1.5 milyon gibi bir kontenjan oluyor.

SINAVDAN ÖNCE SEÇİLEBİLECEK OKULLAR AÇIKLANACAK

Veli, çocuğun hangi liseye devam edeceğini bilmiyorum diyebilir. Ben çocuğun sınav takvimi açıklanmadan önce bir olanak sunacağım. Çocuğun sınava girmezse bu okullardan birine yerleşecek diyeceğim. Bu yıl daha fazla sayıda insan sınava girecektir. Önümüzdeki yıllarda yerleştirme sağlıklı yapılınca bu sınava giren öğrencilerin kontenjanın 2 katını aşmayacağını tahmin ediyorum.

İSTEMEYEN İMAM HATİBE GİTMEZ

Herkesi imam hatiplere gönderecekler eleştirisi yersiz. Türkiye'de bazı vatandaşlar imam hatibe göndermek istiyor çocuklarını. Yapılan araştırmalara, saha çalışmalarına göre yüzde 12 bandında bir kesimin imam hatibe yerleştiğini görüyoruz. Öğrenci tercih ederse yerleşecek, istemezse yerleşmeyecek.

PANSİYONLU OKUL DA SEÇİLEBİLİR

4 bin'e yakın lisemizin pansiyonu var. Bunların önemli bir kısmının boş kalacağı sayılabilir. Herhangi bir Anadolu lisesi 9'uncu sınıf kontenjanı 120 diyelim, 30-40 tanesi pansiyonda kalıyor. Diğerleri civarlardan gelmişler. Mahallinde yerleştirdiğimizde boş kalabilir. Çocuğunuz 5 okuldan birine yerleşemedi diyelim. Pansiyonda kalmak koşuluyla evinize yakın olmayan bir okulu tercih edebilir. Biz çocukların eğitime erişimde yaşadığı sorunları azaltmaya çalışıyoruz. Açık lise vb. seçenekler de var. İstemediğim bir okul türüne gittim eleştirisi doğru olmaz. Bu mümkün değil.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3