Pazarlar neden tercih ediliyor!

Gelişen biyoteknoloji ile beraber gıdaların kodları ile rahatça oynanabiliyor,..

Pazarlar neden tercih ediliyor!

Gelişen biyoteknoloji ile beraber gıdaların kodları ile rahatça oynanabiliyor,..

21 Haziran 2014 Cumartesi 15:16
Pazarlar neden tercih ediliyor!

GDO’lu besinlerden kurtulmak isteyenler pazarları tercih ediyor

 

Gelişen biyoteknoloji ile beraber gıdaların kodları ile rahatça oynanabiliyor, genetikleri değiştirilip şekil ve lezzeti değiştirilebiliyor. Vatandaş da genetiği değiştirilmiş organizma tüketimini azaltmak için kendince farklı yollar deniyor. Bunlardan bir tanesi de pazar yeri alışverişi olarak göze çarpıyor. Uzmanlar pazar yeri alışverişinin organik gıdaların temini için daha makul olduğu görüşünde.

Son olarak Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nın % 0.9 oranındaki GDO’lara yasal statü tanıması, vatandaşın da endişesini arttırmış durumda.  Organik gıda tüketmeye çalışan vatandaşlar genellikle pazar yeri alışverişine öncelik tanıyor.  Süpermarketlerde düşük fiyatlarla satılan meyve ve sebzenin tartışmalara konu olmasından sonra pazar yeri alışverişleri de artmış durumda. Özellikle süpermarketlerde daha çok rastlanılan GDO içeren besinlerden bıkmış durumda olan insanlar pazar yerlerinde doğal ortamlarda yetişen gıdaların daha faydalı olduğu görüşünde birleşiyor.

Rekolte değerleri azalıyor

İnsanların pazarlarda organik gıdaların temini için daha çok alternatifi olduğunu söyleyen diyetisyenler, pazarlardaki meyve ve sebzenin satıcılar tarafından kendi koşullarında yetiştirilmesinin önemine dikkat çekiyor.

Üreticilerin pek çok kısmı kendi doğal ortamında yetiştirdiği meyve ve sebzeleri pazara taşıyor. Bu da maliyeti düşürdüğü için organik gıdaların tüketiciye ulaştırılmasını da kolaylaştırıyor. Hallere gönderilen meyve ve sebzelerin üreticiler tarafından kar amaçlı bir döngü oluşturması nedeniyle rekolte değeri azalıyor.

Pazar yeri alışverişlerinde tüketicinin ilgisini çeken diğer bir avantaj ise, istenilen ürünün tadılabilmesi ve böylece tüketicinin yaşayabileceği sürprizlerin giderilmesi. Aşılama yöntemi ile piyasaya sürülen genetiği değiştirilmiş organizmalar halk sağlığını tehdit eder hale geldiği için gıdaları bizzat yerinde tatmak ve alışverişini bu şekilde yapmak isteyen vatandaşların tercih sıralamasında pazar yeri alışverişleri ilk sıralarda yer alıyor.

""

Vatandaşlar tehlikenin farkında

Gazetemiz Flashaber’e değerlendirmelerde bulunan vatandaşlar halkın bilinçlendirilerek pazar yeri alışverişine yönlendilmesini istiyor. Ortada insanların yaşam standartları ve sağlığını ilgilendiren geniş çaplı bir sorun olduğu görüşünü dile getiren vatandaşlar bunun bir araştırma konusu olmasını istiyor.

Selahattin Öner adındaki bir vatandaş, “Hızla artan sağlık sorunları ve bunların arasında başı çeken kanser hastalıklarının yaygın hale kavuşmasında besin tüketiminin önemli bir rolü olduğunu biliyoruz. Üstelik çeşitli kitle iletişim araçları ile bu konular sürekli dile getiriliyor. Hassas bir konu ve bu yüzden can kulağı ile anlatılanları dinliyoruz. Kimi uzmanlar pazar yeri alışverişinin önemine dikkat çekiyor biz de bunu uygulamaya çalışıyoruz” dedi.

“Soframıza kaliteli ürün taşıyabiliyoruz”

Görüştüğümüz bir başka vatandaş ise, ”Burada yapmış olduğumuz alışverişin tadı çok ayrı. Fiyat tarifesinin de değişmesi rekabeti arttırıyor ve daha iyi ürünlerin sofralarımıza taşınması için bize avantaj sağlıyor. Pırasadan maydanoza, ıspanaktan marula kadar pek çok sebzenin kokusu doğal olduklarını hissettiriyor” diye konuştu.

Son Güncelleme: 21.06.2014 15:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3