İSTİNAT DUVARLARI ALARM VERİYOR. DENETİMLER YETERSİZ Mİ?

İstanbul’da yılbaşından beri süregelen istinat duvarı çökmelerine son 1 haftada 4 vaka daha eklendi. Peş peşe gelen bu kötü haberler vatandaşları endişelendiriyor.

İSTİNAT DUVARLARI ALARM VERİYOR. DENETİMLER YETERSİZ Mİ?

İstanbul’da yılbaşından beri süregelen istinat duvarı çökmelerine son 1 haftada 4 vaka daha eklendi. Peş peşe gelen bu kötü haberler vatandaşları endişelendiriyor.

31 Temmuz 2018 Salı 13:49
İSTİNAT DUVARLARI ALARM VERİYOR. DENETİMLER YETERSİZ Mİ?

İSTANBUL ÇÖKÜYOR MU?

İstanbul son günlerde duvar yıkılmaları, yol çökmeleri gibi haberlere uyanıyor. Peş peşe gelen bu kötü haberler vatandaşları endişelendiriyor. Sütlüce’de önce istinat duvarı çöktü, ardından bina yıkıldı. Sancaktepe’de önce bir binanın istinat duvarı yıkıldı, ardından da bir okulun... Son olarak Ümraniye’de iş merkezi inşaatının istinat duvarı ve önündeki yolun bir kısmı çöktü.

NEDENİ İHMAL VE HATA

Halkın, büyük İstanbul depreminden sonra yapılan binalar ve yollara olan güveni tamdı fakat bu son haberler herkesi tedirgin etti. Uzmanlara göre, şehrin zemini 1000 yıl önce nasılsa bugünde aynı, bu üzücü olayların nedeni ihmal ve hata. Bazı inşaat firmaları bugün hala sağlam bir temel kazma, sağlam bir duvar inşa etme derdinde değiller. Bu gibi durumlar devam ettikçe, İstanbul heyelan, sel baskınları ile beraber çökme tehlikesinde.

MİMARLAR ODASI UYARDI: ‘HIZLI YAPILIYOR DENETİM YOK’
Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, hızlı yapı üretimi ve inşaat maliyetlerini düşürme çabasıyla fenni kurallara uyulmadığını, temel kazılırken, hafriyat çıkarılırken çevredeki binaların nasıl etkileneceğine dair projelendirme yapılmadığını iddia etti. Hem ilçe belediyesi hem büyükşehir belediyesiyle birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığının denetim görevini yerine getirmediğini de savunan Muhcu, “İmar barışı, dense de imar affı olan düzenlemeyle mühendisliği olmayan, kaçak, çürük binalara oturma izni verildi” dedi.

KAÇAK YAPILARA OTURMA İZNİ VERİLDİ

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Başkanı Tekin Saraçoğlu da eski binaların yanına yenisi yapılırken mutlaka hafriyat öncesi kazık çakılması gerektiğine söyleyerek, Beyoğlu Sütlüce’deki istinat duvarının mühendislik tekniğine aykırı bir şekilde yapıldığını ifade etti: “İstinat duvarıyla birlikte iskansız ve ruhsatsız bina da çöktü. O bina başka zaman yıkılsa içinde 50-60 insan ölebilirdi. İmar barışıyla birlikte bu tür kaçak yapılar, mühendislikten, temelden yoksun binalara oturma izni veriliyor. İmar barışıyla birlikte büyük bir can kaybı riski ortaya çıktı. Bu duruma son verecek ikinci bir yasal düzenlemenin çıkarılması gerekiyor.”

Son Güncelleme: 31.07.2018 16:12
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3