İnternet bankacılığı dolandırıcılarına operasyon

İnternet bankacılığı dolandırıcılarına operasyon

26 Şubat 2013 Salı 11:17
İnternet bankacılığı dolandırıcılarına operasyon
İstanbul polisinin "internet bankacılığı ile nitelikli hırsızlık" yaptığı belirlenen suç şebekesine yönelik 3 ilde düzenlediği operasyonda 18 kişi gözaltına alındı.

Şebekenin dolandırıcılık yöntemiyle 742 bin 206 TL'yi başka hesaplara havale ettikleri ortaya çıktı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, "internet bankacılığı üzerinde nitelikli hırsızlık" suçunu işleyen bir suç şebekesinin tespit edilmesi üzerine çalışma başlattı. Yapılan 4 aylık çalışma neticesinde 19 Şubat 2013 tarihinde İstanbul, Antalya ve Kocaeli'de operasyon düzenlendi. Operasyon polis kamerası tarafından da saniye saniye görüntülendi. Eş zamanlı olarak düzenlenen operasyonlarda İstanbul'da 15, Antalya'da 2 ve Kocaeli'de 1 kişi olmak üzere 1'i kadın toplam 18 kişi gözaltına alındı. Operasyonlarda yapılan aramalarda 3 bin 200 TL, 1 sahte kimlik, 1 IPad, 3 harddisk, 15 cep telefonu, 1 flash bellek, 3 SD card ele geçirildi. Bu arada zanlıların banka ATM'lerinden ve bankalardan para çekerken güvenlik kameralarına yansıyan görüntüleri de ortaya çıktı.
Operasyonda suç şebekesinin "Zeus" ve "Zitmo" adı verilen zararlı yazılımlarla kullanıcıların internet bankacılığı şifrelerini, internet bankacılığı amacı ile kullanılan tek kullanımlı şifreleri, internet bankacılığı oturum bilgilerini ele geçirdikleri, zanlıların bu yöntemle 19 hesaptan çektikleri 742 bin 206 TL'yi Rusya ve Moldova'da bulunan şebeke organizatörleri hackerlere havale ettikleri ortaya çıktı. Ayrıca şebeke üyelerinin vatandaşların bilgisayarına gönderdikleri virüslerle ele geçirdikleri internet bankacılığı kullanıcı oturum bilgileri ile başka bir bilgisayarda oturum açarak, kullanıcının bilgisi dışında kendi çıkarları doğrultusunda kullandığı hesaplara EFT ile havale yaptıkları öğrenildi.
Şebeke üyelerinin "Zeus" adı verilen bir virüsle önce kişinin bilgisayarına bilgisayar güncelleme programı gönderdiği, bunun üzerine karşı tarafın girdiği banka bilgilerine ulaştıkları belirtildi. İkinci aşamada ise karşı tarafa iletilen bilgilerin güvenlik duvarı aşılarak şebeke tarafından kullanılması için şebeke üyelerinin bu sefer "Zitmo" adı verilen zararlı bir şifreyi vatandaşın cep telefonuna gönderdiği, telefona gelen şifreyi onaylandıktan sonra şebekenin böylece o kişinin tüm banka bilgilerine ulaşarak banka hesaplarından para çaldıkları, havale yaptıkları öğrenildi. Zanlıların böylece 742 bin 206 TL havale yaptıkları, bu tutardan 531 bin 434 TL çekerek haksız kazanç temin ettikleri ortaya çıkarken, havale yapılan tutarın 201 bin 772 TL'sinin yapılan operasyonla bloke edilerek örgütün eline geçmesinin engellendiği bildirildi.
Gözaltına alınan 18 kişi, emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edildi.

Son Güncelleme: 26.02.2013 11:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3