CHP ve Ak Parti kalelerini korudu!

Yerel seçim sonuçlarına göre CHP ve Ak Parti bu seçimlerde de kale...

CHP ve Ak Parti kalelerini korudu!

Yerel seçim sonuçlarına göre CHP ve Ak Parti bu seçimlerde de kale...

01 Nisan 2014 Salı 15:05
CHP ve Ak Parti kalelerini korudu!

İstanbul’da tablo değişmedi CHP ve Ak Parti kalelerini korudu!

Yerel seçim sonuçlarına göre CHP ve Ak Parti bu seçimlerde de kale sayılabilecek ilçelerini korudu. En az 18 belediye hedefleyen CHP ise Ak Parti’den sadece Beylikdüzü’nü alabildi. Bu sonuçlara göre CHP yanlış adaylarla yola çıkmanın bedelini ödemiş oldu. Flashaber olarak İstanbul Anadolu Yakası’nın genel bir seçim analizini yaptık.

İstanbul’da büyükşehir belediye başkanı seçimi kadar 39 ilçedeki sonuçlar da merakla bekleniyordu. 2009 yerel seçimlerinde İstanbul’daki 39 ilçeden 26’sını Ak Parti, 12’sini CHP, bir tanesini ise DSP kazanmıştı. Bu seçimde de ilçelerde kıyasıya bir yarış yaşandı. CHP ve Ak Parti kale sayılan ilçelerini korumaya başardı. CHP İstanbul’da en az 18 belediye hedefliyordu. CHP sadece AK Parti’den Beylikdüzü’nü alarak İstanbul’daki belediye sayısını 14’e yükseltebildi.

""""

Sarıgül, İstanbul’da hayal kırıklığı yaşattı!

En çok merakla beklenen ilçe kuşkusuz İstanbul’du. Ancak açıklanan sonuç Ak Parti başarısı oldu. Sarıgül, sadece CHP’den değil, başta MHP ve diğer partilerden de oy almasına rağmen Topbaş’ın çok gerisinde kaldı. Açıklanan sonuçlara göre: Ak Parti Adayı Kadir Topbaş yüzde 48 alırken, Sarıgüllü CHP yüzde 40’larda kaldı. Topbaş, 2009 yerel seçimlere göre oylarını 3 puan artırmış oldu. 2009 yerel seçimlerinde iki parti arasındaki puan farkı 7 iken, bu seçimlerde bu fark yüzde 8’e çıktı. Mustafa Sarıgül bu sonuçla beklenilenin çok gerisinde kaldı. Herkes kafa kafaya bir yarış beklerken arada bu kadar farkın yaşanması, ‘Mustafa Sarıgül, kitleleri peşinden koşturan bir lider olmadığını göstermiş oldu’ yorumlarına neden oldu.

 

Ak Parti, kalelerinde fark yaptı
 

Ak Parti ise hemen hemen bütün ilçelerde oy oranlarını arttırdı. Oy deposu saydığı ilçelerinde CHP’ye büyük fark attı. Ümraniye, Esenler, Bağcılar, Gaziosmanpaşa, Sultanbeyli, Sultangazi ve Pendik gibi ilçelerde CHP’yi neredeyse ikiye katladı. En yüksek oy oranını ise Esenler’de yüzde 62 ile aldı.

CHP, mevcut ilçeleri korudu

CHP, ilçelerde genelde oylarını arttırdı. Sadece Avcılar ve Adalar’da, Çatalca, Maltepe ile geçen seçimde az farkla kaybettiği Tuzla ve Çekmeköy’de bu seçimde fark yedi. Ataşehir ve Üsküdar’da ise oylarını artırdı. CHP, oy deposu olarak gördüğü ilçelerde rekor kırdı. Bakırköy’de yüzde 68, Beşiktaş’ta yüzde 76, Kadıköy’de yüzde 72, Şişli’de yüzde 61 oy almayı başardı. Beylikdüzü’nde geçen seçimde yüzde 30 oy alan CHP bu seçimde oy oranını yüzde 50’ye çıkardı.

Anadolu Yakası’ndaki bazı ilçelere göz atacak olursak, tablonun hiç değişmediğini görüyoruz. Hem Ak Parti hem de CHP mevcut belediyelerini korudu.
 

""""

CHP, Ataşehir ve Maltepe’de sükse yaptı

Ak Parti’nin en çok almak istediği ilçelerden biri olan Ataşehir’de beklenilenin çok altında kaldı. CHP Adayı Battal İlgezdi yüzde 49.9 alırken, Ak Parti Adayı Nimetulah Topu ise yüzde 41.7 aldı. İlgezdi, bu sonuçla 2009’a göre oylarını 5 puan artırmış oldu. Bu ilçede herkesin ortak görüşü ise Ak Parti’nin yanlış bir adayla yola çıkması şeklindeydi. Nimetullah Topu, zayıf seçim propagandası ile bu sonucu kaçınılmaz bir hale getirdi. Battal İlgezdi ise, Ataşehir’de sadece CHP’den değil, MHP ve Saadet Partisi’nden bile oy aldı. İlgezdi, Ataşihir’de her kesimin desteği ile seçimi hak ederek kazanan isim oldu. Maltepe’de ise CHP’nin açık ara üstünlüğü ile sonuçlandı. CHP’nin Adayı Ali Kılıç, yüzde 49.5 alırken Ak Parti’nin adayı Edibe Sözen ise yüzde 38.3’de kaldı.

""""

AK Parti, Çekmeköy ve Tuzla’da fark yaptı

Ak Parti, özellikle Çekmeköy’de beklentilerin çok üzerinde bir oyla seçimi kazandı. Ak Parti Adayı Ahmet Poyraz yüzde 48.6 oy alırken, CHP Adayı Seyfettin Yıldırım ise yüzde 38 oy aldı. Aradaki bu fark beklenenin de üstünde oldu. Özelikle Ak Parti geçen yerel seçimlere göre oylarını 4 puan artırmış görülüyor. CHP ise adayını geç açıklamanın faturasını ödemiş oldu. CHP Adayı Seyfettin Yıldırım, kısa süre içerisinde aradaki büyük farkı kapatamadı. Ak Parti Adayı Ahmet Poyraz ise, metro başta olmak üzere hazırladığı devasa projelerle vatandaşı ikna etmeyi başardı ve önemli bir oy oranı ile seçimi kazındı. Ak Parti, Çekmeköy’den sonra Tuzla’da da beklentilerin üzerine çıktı. 2009 yerel seçimlerinde sadece 2 puan farkla seçimi kazanan AK Parti Adayı Şadi Yazıcı, yüzde 48. 2 oy alırken, CHP Adayı Cemil Ekşi ise yüzde 39.4’de kaldı.

""""

Hasan Can ve Hüseyin Keskin farkı

 

Ak Parti’nin en garanti gözle baktığı Ümraniye’de sürpriz yaşanmadı. Mevcut Belediye Başkanı Hasan Can yüzde 49.5 oy alırken, CHP Adayı Sacit Eyüboğlu yüzde 30’larda kaldı. 2009 yerel seçimlerine göre oylarını 5 puan artıran AK Parti Adayı Hasan Can, 3. dönem belediye başkanlığını kazanan isim oldu. Sultanbeyli’de mevcut Başkan Ak Parti Adayı Hüseyin Keskin, yine oy patlaması yaptı. Yüzde 61.3 oy oranına ulaşan Hüseyin Keskin rakiplerini dörde katladı. Keskin bu sonuçla Sultanbeyli’de her kesimden oy aldığını ispatlamış oldu.

""""

Kartal ve Üsküdar bıçak sırtı gibi!

Sürpriz adaylar öne çıktı

 

CHP, Üsküdar’da İhsan Özkes ile seçimi kıl payı kaybetti. Eski Üsküdar Müftüsü olan İhsan Özkes yüzde 43 oy alırken, Ak Parti Adayı Hilmi Türkmen yüzde 45 oy oranı ile seçimi kazanan isim oldu. Başbakan Erdoğan’ın da oy kullandığı ilçe olan Üsküdar’da CHP’nin bu kadar yüksek oy oranına ulaşması İhsan Özkes’in kişisel başarısına bağlandı. Kartal’da ise seçim gitti geldi. CHP’nin mevcut belediye başkan adayı Altınok Öz, yüzde 44.7 alırken Ak Parti Adayı Temurhan Yıldız ise yüzde 42.8 oy aldı. İlçe kamuoyuna göre ise Ak Parti düşük profilli bir aday çıkararak seçimin sonucu ile oynadı. Bu sonuç mevcut Başkan Altınok Öz’e ise ‘vatandaştan uyarı’ şeklinde yorumlandı.

""""

CHP Sancaktepe’de çuvalladı

Kadıköy’de rekor kırdı

 

CHP’nin hayal kırıklığı yaşadığı ilçelerin başında ise Sancaktepe geliyor. Mevcut Belediye Başkanı ve Adayı İsmail Erdem’in onca yıpranmışlığına rağmen yüzde 49.1 oy alması CHP’nin yanlış aday ile yola çıkmasına bağlandı. CHP’nin sürpriz adayı Özgen Nama ise yüzde 35 oy alarak tam bir hayal kırıklığı yaşattı. Ak Parti’den yüzde 15 fark yiyen CHP, yanlış aday göstermesinin bedelini ödemiş oldu. Bu sonuç CHP için olduğu kadar Ak Parti için de sürpriz oldu. CHP, Kadıköy’de ise rekor bir oy oranı ile seçimi kazandı. CHP Adayı Aykurt Nuhoğlu yüzde 72.4 alırken, en yakın rakibi Ak Partili aday yüzde 20.4 alabildi.

""""

Beykoz’da sonucu 2B belirledi!

CHP Adalar’da ise sefa yaptı

 

İstanbul Anadolu Yakası’nda en büyük sürpriz ise kuşkusuz Beykoz’da yaşandı. Hiç kimse arada bu denli bir fark beklemiyordu. Ak Parti Beykoz’da, CHP’ye tam 12 puan fark attı. Ak Parti Adayı Yücel Çelikbilek oyların yüzde 44.8’ini alırken CHP Adayı Hızır Yılmaz ise yüzde 32.8 oy oranına ulaşabildi. Arada bu denli ciddi bir fark olması 2B’ye bağlandı. Ak Parti, Beykoz’da çıkardığı özel yasa ile son bir ayda birçok kişiye tapu vermiş ve 2B’de ciddi adımlar atmıştı. Adalar’da ise CHP lehine sonuç çıktı. CHP, her ne kadar fark yapmasa da Adalar Belediyesi’ni kazanan taraf oldu.

""

MHP sadece Şile’de varlık gösterebildi

 

MHP, İstanbul Anadolu Yakası’nda beklediği sonucu alamadı. Bunda partinin oylarının başta CHP’ye kayması etkili oldu. MHP, birçok ilçede tabanda başka partilere oy verdi. Bu tez sadece Şile’de işlemedi. MHP Adayı Erol Çelebi, Şile’de oyların yüzde 35’ini alarak büyük sükse yaptı. Öte yandan seçimi kazanan mevcut Başkan Can Tabakoğlu ise yüzde 45.2 oy oranı ile galip olan taraf oldu.

Son Güncelleme: 01.04.2014 15:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72