"Banka komisyonlarına kısıtlama geliyor"

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, banka komisyonlarına kısıtlama getireceklerini...

"Banka komisyonlarına kısıtlama geliyor"

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, banka komisyonlarına kısıtlama getireceklerini...

08 Mayıs 2013 Çarşamba 16:33
"Banka komisyonlarına kısıtlama geliyor"

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, banka komisyonlarına kısıtlama getireceklerini belirterek, “Vatandaşımızı, esnafımızı, KOBİ’mizi, çiftçimizi bankaların elinde oyuncak olmaktan çıkartmak istiyoruz. Banka elbette kar etsin ancak insaflı olmak lazım. Yüzde 4 gibi bir kapatma komisyonunun ahlaki boyutu yoktur” dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, katıldığı “Forum İstanbul” toplantısının ardından, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Çağlayan, geçtiğimiz yıl Merkez Bankası’nın kötü yönetmiş olduğu faiz politikalarından dolayı, büyümeye iç piyasanın bir desteği olmadığı ifade etti. Çağlayan, “Şimdi yüzde 4’lük bir büyümeyi Türkiye yakalamak zorundadır, ihracatta da şu anda yüzde 5’lik bir artış var. Geri gitmiyoruz ancak buradaki yüzde 5’lik artış hızı da dünya ekonomisindeki yaşanan sıkıntıların bilhassa Avrupa Birliği bölgesinde yaşanan sıkıntıların göstergesidir. Böyle bir ortamda ihracatın da büyümeye katkısı bu şekilde olursa geçen sene gibi olmayacaktır” dedi.

“MERKEZ BANKASI ZAMAN ZAMAN KENDİSİNE YÖN BULAMIYOR”

Bakan Çağlayan, Merkez Bankası’nın politika faizlerini düşürmesini hatırlatarak, uygulamada Merkez Bankası’nın geç kaldığını söyledi. Bakan Çağlayan, “Merkez Bankası bu uygulamayı daha önce yapacaktı. Merkez Bankası maalesef zaman zaman kendisine yön ve istikamet bulamıyor. Son yapmış olduğuoperasyonu önceki aylarda yapmış olsaydı bugün biz size sanayi üretim endeksindeki hızın azalmasından bahsetmeyecektik. Ancak bu noktada sadece Merkez Bankası yetmez. Şu anda Merkez Bankası’nın geç kalmış olmasının faturasını yaşıyoruz. Merkez Bankası’nın bundan 15 gün önce yapmış olduğu operasyon mart ayını kurtaramamıştır. Şimdi merkez bankasının yapmış olduğu bu uygulama Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yıllık yüzde 4.96 faizle borçlanan ülke haline gelmiştir. 10 yıl önce bizim aylık borçlanma faizimiz yüzde 5'di. Şimdi yıllık yüzde 5’in altında borçlanıyoruz” diye konuştu.

 

“YÜZDE 4 KAPATMA KOMİSYONU ALAN BANKALARI ÇIKIP SÖYLERİM”
Bakan Çağlayan, Türkiye’nin faizlerinin yıllık yüzde 4.96’ya düşmüş olduğu bir ortamda bankalar sadecekredi revizesi için yüzde 4 gibi bir komisyon koyduğunu açıkladı. Bakan Çağlayan yüzde 4 kapatma komisyonu alan bankaları ahlaki davranmaya davet ederek şunları söyledi;

“Maalesef bu işi hala kavrayabilmiş değiller. Onlar hala eski yüksek karlara devam etmek istiyorlar. Bu konuda BDDK’nın süratle devreye girmesi gerekiyor. Aksi halde bu sürdürülebilir değil. Bunu yapan bankaları çıkıp söylerim. Şimdi bankalarda yeni bir uygulama yeni bir hastalık başladı. Faizlerin düşmesini biz ekonomimizin maliyeti azalsın diye istiyoruz. Türkiye’nin faizlerinin yıllık yüzde 4.96’ya düşmüş olduğu bir ortamda bankalar sadece kredi revizesi için yüzde 4 gibi bir komisyon koyuyor. Bu bankaların bende adı var ve ben bu bankaları ahlaki davranmaya davet ediyorum. Bir an önce sorumlu bir şekilde davranmaya davet ediyorum.”

“YÜZDE 4 GİBİ BİR KAPATMA KOMİSYONUNUN AHLAKİ BOYUTU YOKTUR”

Bakan Çağlayan banka komisyonlarına kısıtlama getireceklerini belirterek, “Konut kredilerinde mevcut yasalarda maksimim yüzde 2’lik bir tavan var. Ancak diğer alanlarda bu tavan sınırlanmamış. Şimdi şu andaki bir tasarımızın içerisinde bununla ilgili bir madde koyarak, bu konuda da bu alanı bankacılık sisteminin keyfine bırakmayacağız. Burada bir tavan getiriyoruz, bir kısıt getiriyoruz. Vatandaşımızı, esnafımızı, KOBİ’mizi çiftçimizi bankaların elinde oyuncak olmaktan çıkartmak istiyoruz. Banka elbette kar etsin ancak insaflı olmak lazım. Yüzde 4 gibi bir kapatma komisyonunun ahlaki boyutu yoktur” dedi.

Son Güncelleme: 08.05.2013 16:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3