İSTANBUL ORMAN BÖLGE MÜDÜRÜ ŞİLE DE

İSTANBUL ORMAN BÖLGE MÜDÜRÜ ŞİLE DE

17 Mart 2013 Pazar 18:02
İSTANBUL ORMAN BÖLGE MÜDÜRÜ ŞİLE DE

Şile Belediyesi Mercan Köşk Sosyal Tesislerinde düzenlenen toplantıya; İstanbul Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere, Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, AK Parti İlçe Başkanı İlhan Ocaklı ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Bölge Müdür Yardımcımız Şahin Aybal, Kadastro ve Mülkiyet Şube Müdürü Güven Koç,  Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Şube Müdürü Hüseyin Hilesiz, Orman ve Köy İşleri Şube Müdürü Süleyman Zengin, Şile Orman İşletme Müdürü Murat Köse, Şile Orman İşletme Müdür Yardımcısı Yüksel Özcan, Orman İşletme Şefleri, Şile Belediyesi Daire Amirleri ve teknik elemanları, 57 köy muhtarı, köy temsilcileri ve basın mensupları yer aldı.

       Toplantıda başta alternatif geçim kaynakları olmak üzere; piknik ve mesire yerlerinin durumu, ceviz ağaçlandırmaları, fıstıkçamı dikimi, kestane aşılama çalışmalarının devamı, ORKÖY ferdi kredilerine yapılan tüm müracaatlarının mutlaka olumlu sonuçlanması ve Şile için ayrılan ödeneğin artırılması gibi konular ele alındı.Ak Parti İlçe Başkanının yaptığı açılış konuşmasının ardından konuşan Belediye Başkanı Can Tabakoğlu önemli konulara dikkat çekti

Tabakoğlu: "Şile'nin yüzde 80'ni orman"

Topraklarının % 80'i ormanlık olan ve 57 köyün 57'sinin de orman köyü olan Şile'mizde, ormancılık Şile köylüsünün geleceğidir.  Bu nedenle nasıl bir ormancılık yapılmalı noktasında köylümüzün fikirlerini, görüş ve önerilerini alarak, tüm çalışmalarımızı birlikte yapmak istiyoruz.Başta odun dışı ürünler olmak üzere, arıcılık, defnecilik, mantarcılık, ekoturizm gibi konularda mevcut potansiyeli değerlendirecek projeleri birlikte üretmek ve bunları uygulamak noktasında yadsınmayacak bir görevimiz var. Artık ormanlar sadece odun hammaddesi olarak değil, odun dışı ürün ve müttefik anlamda da turizm boyutu ile değerlendirilebileceği bir ormancılık hepimiz için esastır" dedi.

 

""


     Ayrıca  başta odun dışı ürünler olmak üzere, arıcılık, defnecilik, mantarcılık, ekoturizm gibi konularda mevcut potansiyeli değerlendirecek projeleri birlikte üretmek ve bunları uygulamak noktasında yadsınmayacak bir görevimiz var. Artık ormanlar sadece odun hammaddesi olarak değil, odun dışı ürün ve müttefik anlamda da turizm boyutu ile değerlendirilebileceği bir ormancılık hepimiz için esastır.
       Her zaman olduğu gibi bu gün de aramızda, Orman teşkilatının İstanbul'daki en yetkili ağızları bulunmaktalar. Şile'de İstanbul Orman Bölge Müdürlüğümüz ile ortak çalışmalar yaptık. Ulupelit köyünde Defne Yaprağı Kurutma tesisi açtık. Bölgemizde yoğun olarak bulunan Defne'nin tedariki konusunda destekler aldık ve desteklerinin devamını istiyoruz." dedi.

       İstanbul Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere ise konuşmasında: "Şile'de orman-köylü ilişkileri noktasında yakalanan birliktelik proje paylaşımı konularında bir ivme var. Görevimiz Şile'de ormancılık adına neler yapılır en iyi nasıl yapılır noktasında köylümüzün taleplerini, önerilerini almak bilgi ve becerilerinden faydalanmaktır. Köylü Devlet her iki taraf adına ormanlarımızdan nasıl faydalanabiliriz bu konuda en gerçekçi ve doğru olanı yakalamak ve teknik olarak bunu hayata geçirebilmektir.

       Bizler ormanlarımızın sürekliliğinin yanı sıra, köylümüze kazandıracağı sosyo-ekonomik katkısını da düşünmek durumundayız tüm projelerimiz bu yönde olmalı, ben bu vesile ile bugünkü toplantının hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum" dedi.

       Açılış konuşmalarının ardından Orman ve Köy İşleri Şube Müdürü Süleyman Zengin, ORKÖY faaliyetleri, Şube Müdürlüğü çalışma alanı,  ORKÖY ferdi kredileri,  ferdi kredileri tespit ve tahsis işlemleri konularında sunumunu yaparak, orman köylüsünün öneri ve taleplerini doğrultusunda revize çalışmalarının devam ettiğini söyledi. 

       Şile Orman İşletme Müdürü Murat Köse ise Şile ormanlarının işletme şekilleri ve Stratejik Plan Çalışmaları, orman köylülerine yönelik odun dışı orman ürünleri ile ilgili çalışılan projeler ve koruya tahvil çalışmaları şeklinde 3 ana başlık altında gerçekleştirilen faaliyetler ile ilgili bilgilendirme sunusu yaptı.

 GÜNDEM KÖYLERDEKİ PİKNİK ALANLARI VE SAHİLLER

Yeni yasa ile köy tüzel kişilikleri konusunda yapılan değişiklik nedeniyle Şile köylerinde Orman ve Köy Muhtarlıkları arasında oluşturulan piknik alanları  ve mesire yerleri gündeme geldi yasa gereği Orman İşletme nin sorumluluğunda çıkan işletmeler için tahliye edilmesi için kendilerine yapılan tebligatlar Orman Bölge Müdürü ve yetkililere soruldu ancak verilen cevaplar köy muhtarlarını tatmin etimi bilinmez ama konu ile ilgili Belediye Başkanı Can Tabakoğlu şuna dikkat çekti yeni yasa ile bizim sorumluluk alanımıza dahil olan yerler veya işletmeler hakkında Belediye olarak ihaleye çıkarak ancak tercihen için deki işletmeciyi tercih edeceklerini söyleyerek amaç hiçbir zaman vatandaşımızı mağdur etmemektir dedi .

Başkan Tabakoğlunun bu yerler ile ilgili yaptığı açıklama  köy muhtarları veya işletmecileri ne derece memnun edecek önümüzdeki günlerde görülecek.    

      Toplantıda bir değerlendirme yapan Muhtarlar Derneği Başkanı Turan Bilge ise,  köylünün elinden orman alındıktan sonra alternatif olarak geliştiren orman dışı geçim kaynaklarının hiçbirinin köylünün cebine girip ekonomik olarak rahatlatmadığını ifade ederken bir an önce köylüye alternatif geçim kaynağının oluşturulmasını talep etti.

Son Güncelleme: 17.03.2013 18:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72