Flashaber, esnafın nabzını tuttu?

Flashaber, esnafın nabzını tuttu?

17 Mart 2013 Pazar 18:02
Flashaber, esnafın nabzını tuttu?

Flashaber, esnafın nabzını tuttu?

AVM'ler esnafı bitirdi

 

Alışveriş merkezleri küçük esnafın bir bir kapanmasına neden olurken, Ümraniye'deki Oda başkanları, bu durumdan oldukça kaygılı. Flashaber Ümraniye'deki esnafın nabzını tuttu, sonuç hiç de iç açıcı değil.

Ekonomimizin temel direği esnaf, her geçen gün erimeye devam ediyor. Bir türlü çıkmayan marketler yasası ve hızla çoğalan AVM'ler küçük esnafı bitme noktasına getirdi. Flashaber Gazetesi olarak Ümraniye'deki esnafın nabzını tutarken, konunun muhatapları olan Oda başkanlarının da bu noktadaki görüşlerine başvurduk.

 

Ümraniye'de AVM'ler çoğaldı

 

Tüm Türkiye'de görülen bu fotoğraf, Ümraniye'de de net olarak görülüyor. Son yıllarda Ümraniye de AVM furyasına katıldı. Carrefour, Meydan Alışveriş Merkezi, Real ve İKEA, sonrasında bu yılın sonunda Ümraniye AVM'nin de faaliyete geçmesi bekleniyor. İstanbul'un en büyük ilçelerinden biri olan Ümraniye'de, Ümraniye Alışveriş Merkezi'nin henüz faaliyete geçmeden şimdiden küçük esnafa ciddi sıkıntılar yaşatacağına kesin gözüyle bakılıyor. Hızla yaygınlaşan AVM'ler yüzünden sıkıntıda olan esnaf, çaresiz bir şekilde birilerinin çözüm üretmesini bekliyor.

Ümraniyeli esnafın bu sıkıntısına kayıtsız kalmayan Gazeteniz Flashaber, konuyu Ümraniye Bakkallar Esnaf Odası, Ümraniye Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi ve Ümraniye Esnaf ve Sanatkârlar Odası yetkilileri ile görüştü.

 

""

Resul Taşçı: "Konuştuğumuzda sindiriliyoruz"

 

Görüşlerine başvurduğumuz Ümraniye Bakkallar Esnaf Odası Başkanı Resul Taşçı, yine zehir zemberek açıklamalarda bulundu. Taşçı, Ümraniye'yi abluka altına alan alışveriş merkezlerinden oldukça kaygılı. 

Bu konuyu sürekli gündemde tutuğunu söyleyen Taşçı,  İKEA, Buyaka, Real, ve Carrefour gibi büyük alışveriş merkezlerinin bulunduğu Ümraniye'de yeni bir alışveriş merkezinin hizmete girmesiyle birlikte varlığını zor şartlarda sürdüren esnafın tamamen yok olacağını söylüyor.

 

""

"Konuştuğumuzda Bakanlık müfettişleri ile karşı karşıya kalıyoruz ve sindiriliyoruz" diyen Taşçı, "Ümraniye'de trafik keşmekeş bir haldeyken, alabildiğince bina ve  AVM inşa ediliyor. Bu AVM'ler bana kalırsa yabancı yatırımcının ülkemizde para kazanıp ülke dışına çıkarmasını sağlamak için bir araç. Diğer yerlerde olduğu gibi Ümraniye'de de bakkalları AVM'ler, marangozları da İKEA bitirdi. Ümraniye AVM'nin yapımının tamamlanmasıyla birlikte esnaf para kazanamaz hale gelecek" dedi.

Açılan her AVM'nin esnafa vurulan bir darbe olduğuna vurgu yapan Taşçı, "Bakkalların demode oluşuyla birlikte lükse rağbet arttı ve kontrolsüz bir tüketim ekonomisi ortaya çıktı. Bu da vatandaşa cazip hale geldi. Alışveriş merkezlerinde kontrolsüz harcamalar yapılırken bakkallar veresiye satış yapan yerler haline geldi" dedi.

 

""

"AVM'lerle yarışmak imkansız"

 

Almanya'da bu alanda yapılan uygulamaları örnek gösteren Taşçı, "3 bin Türk bakkal vergi vermezken, bizim küçük esnafımıza vergiler yağıyor.  Esnafa sadece kredi verilerek sorunlar bir nevi gözden kaçırılmaya çalışılıyor. Hakkını aramayan esnafın da AVM'lerin yaygınlaşmasında rolü vardır. Herkes alışveriş merkezlerinden rahatsız. Ne var ki, esnafın kendisi de AVM'lerden alışveriş yapıyor" dedi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın  AVM'lerle ilgili düzenleme yapılacağı sözünü verdiğini söyleyen Resul Taşçı, "Umarım sayın Bakan sözünde durur" diyerek durumu özetlemeye çalıştı.

6 senedir Oda Başkanlığı görevi yaptığını ve hakkında 24 dava açıldığını söyleyen Taşçı; "Bana tek alternatif bıraktılar. O da koltuğu bırakmak" diyerek sözlerini tamamladı.

 

Lütfi Vaneli, "AVM'ler yerleşim alanının dışına taşınmalı"

 

Ümraniye Esnaf ve Sanatkârlar Odası Genel Sekreteri Lütfi Vaneli'nin de bu konudaki görüşleri Taşçı'yı haksız çıkarmayacak cinsten. 

Vaneli konuyla ilgili açıklamasında; "Alışveriş merkezleri kurulduğu bölgenin sermayesini bloke edip tekeline alıyor" diyerek, bu durumun AB'nin dayatması olabileceğini düşündüğünü söyledi.

Trafik sorununun önlenmesi için AVM'lerin yerleşim birimleri dışına taşınmasını tavsiye eden Vaneli; "Hatırlarsanız bir ara alışveriş merkezlerinin yerleşim birimlerine 5 kilometre uzakta kurulması tartışılıyordu. Fakat her nedense bu öneri sonuçsuz kaldı" dedi.

"Ne kadar uğraşsak da AVM yapımlarının önüne geçemiyoruz" diyen Vaneli; "Toplumu dengesiz ve aşırı tüketime alıştırırsanız  AVM'ler kaçınılmaz hale gelir. Bakın, toplumun kendi ihtiyacını karşılayamayacak hale geldiğini gören yabancı yatırımcı harekete geçti" diyerek sorunun önemine dikkat çekti?

 

Mehmet Yıldız, " Küçük esnaf rekabet edemez duruma getirildi"

 

""

AVM'lerin kanayan bir yara haline geldiğini ileri süren Esnaf Kredi ve Kefalet Kooparatif Başkanı Mehmet Yıldız,  "Pek çok bakkal yerini çoktan Market ve Süper Marketlere bıraktı" diyerek AVM'lerle birlikte Ümraniye'nin tamamen işgal edilebileceğine dikkat çekti.

Yıldız, "Küçük Esnaf Rekabet edemez hale geldi. Esnaf aldığı kredi ile sadece direniş sürecini uzatıyor, küçük esnafın işsizliğe katkıda bulunmaması için kepenk indirmesine müsaade edilmiyor. Örneğin gıda sektöründe küçük esnafın tamamen tasfiyesi öngörülüyor" diyerek olayın vahametini gözler önüne serdi. 

                                                                    

""
 

 

Son Güncelleme: 17.03.2013 18:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72