Çanakkale Savaşı'nın önemi…

Çanakkale Savaşı'nın önemi…

16 Mart 2017 Perşembe 10:21
Çanakkale Savaşı'nın önemi…

Çanakkale Savaşı, 1.Dünya Savaşı’nın en kanlı bölümlerinin geçtiği bölümüdür. Türk milletinin zaferlerle dolu tarihine altın harflerle yazılan bu savaş sonucunda:  1.Dünya Savaşı uzamıştır, İtilaf Devletleri kaybedebildiğini görmüştür. Çanakkale Savaşı dünyada eşine az rastlanır cinsten deniz ve kara muharebelerine sahne olmuş bir savaştır. Aynı anda birçok siyasi emel güden ve çok fazla askeri kahramanlığa sahne olmuş bir savaştır ve yine geçmişte olduğu gibi o zamanda da Türkler üzerinde oynanan siyasi emeller sonuçsuz kalmıştır ve zafer kanla yazılmıştır. Avrupa ile Asya'yı birbirine bağlayan Boğazlar, ekonomik açıdan tarih boyunca büyük bir öneme sahip olmuştur. Boğazlara sahip olmanın tüm dünya ticareti ile yakın ilişkide olmak anlamına geldiğini iyi bilen bazı ülkeler, tarih boyunca Boğazlarda hakimiyet kurmanın hesapları içerisinde olmuşlardır. Çanakkale Savaşı Türk milletinin Anadolu'daki gücünün varlığı ile de doğru orantılıdır.


Birçok nedenlere dayandırılan bu savaşın Türkler tarafından kaybedilmemesi Türk ve dünya tarihi açısından bir çok gelişmelere sahne olmuştur. Türk ordusu kazandığı zaferle Türk'ün gerçek kudretini ortaya koydu. İşte Çanakkale Zaferi bunun için önemlidir. Çanakkale Savaşı, dünya ekonomik gelişmelerine de yön vermiştir. I.Dünya Savaşı’nın uzaması ile birlikte savaş sanayisine yönelen Avrupa’da, sanayi gereksinimler ABD ve Japonya’dan karşılanmıştır. Bu durum ABD ve Japonya’nın ekonomik açıdan güçlü ülkeler haline gelmesine neden olmuştur. Türk milletinin bu başarısı Kurtuluş Mücadelesinde de etkili olmuş, Türkleri tarih sahnesinden silme peşinde koşan ülkelerin bu emellerini hiçbir zaman yerine getiremeyecekleri kanaati milletçe kabul görmüştür. Çanakkale’de birçok şehit ve gazi veren Türk milleti, Atatürk’ün önderliğinde tek bir çatı altında toplanarak, nihayet bağımsızlık mücadelesini kazanıp, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kurmuştur.


Sonuç olarak; 1914’te başlayan Çanakkale muharebesinde düşman tüm maddi üstünlüklerine rağmen başarıya ulaşamamış, Mustafa kemal Atatürk’ün yüksek sevk ve idare kuvveti ve O’nun yenilmez azim ve iradesi ile dünya harp tarihinde yurt  savunması için örnek gösterilen Çanakkale Zaferi’ni yaratmış ve ayrıca, tüm mazlum milletlere de özgürlük ve bağımsızlık yolunda örnek ve önder olmuştur. Bugün özgür olarak yaşadığımız bu topraklara çok kolay sahip olmadığımızın bilinmesi gerekir…

Son Güncelleme: 16.03.2017 10:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72