Paran yoksa ambulans da yok

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Sağlık Bakanlığı'nın resmi ve dini...

Paran yoksa ambulans da yok

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Sağlık Bakanlığı'nın resmi ve dini...

08 Mayıs 2013 Çarşamba 22:30
 Paran yoksa ambulans da yok

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Sağlık Bakanlığı’nın resmi ve dini bayramlar hariç, diğer organizasyonlara sadece ücret karşılığı ambulans göndermesini meclis gündemine taşıdı.

CHP’li Candan Yüceer, Sağlık Bakanlığı’nın ücret yatırılmadığı takdirde hiçbir organizasyona ambulans göndermeme uygulamasını Meclis gündemine taşıdı. Yüceer, Çorlu ilçesinde General Basri Saran Stadı’nda Çorlu Gençlik Spor İlçe Müdürlüğü ve Milli Eğitim İlçe Müdürlüğü organizasyonunda düzenlenen okullar arası spor yarışmasında bir kız öğrencinin kafası üzeri düşerek yaralandığını ve sonrasında ki ambulans krizi ile ilgili önergesini meclis başkanlığına sundu.

Para yatırmazsanız ambulans yok

Stadyumda ambulans olmaması nedeniyle öğrencinin hastaneye götürülürken vakit kaybedildiğini belirten CHP’li Yüceer, talep edildiği halde statta ambulans olmamasının nedeninin Sağlık Bakanlığı tarafından, 4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal Ve Hizmet Tarifeleri İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’a dayandırılarak il sağlık müdürlüklerine gönderdiği resmi yazı olduğunu bildirdi. Yüceer, ‘Söz konusu yazıya göre Sağlık Bakanlığı’nın resmi ve dini bayramlar hariç özel organizasyonlarda ambulans görevlendirme yapmamakta, ambulans talep eden kişi ya da kurumun İl Sağlık Müdürlüğü hesabına saat ücreti olarak 140 TL para yatırması gerekmektedir. Yine aynı gerekçeyle Çorlu’da polislerin yıllık eğitim atışı yapacağı bölgeye talep edildiği halde ambulans gönderilmedi’ dedi.

Paran kadar sağlık

Sağlık hizmetlerinde acil servis hizmetlerinin payının büyük önem taşıdığına dikkat çeken Yüceer, ‘Siyasi iktidar sağlıkta dönüşüm adı altında paran kadar sağlık dönemi başlattı. Vatandaşından acımasızca vergi alan devlet önce parayı öde sonra sağlığını düşünürüz diyor. Türkiye genelinde yurttaşlar sağlık hizmetlerine ulaşmak için, katkı ve reçete katılım payları adı altında ücret ödüyor. İl sağlık müdürlüklerine para yatırılmazsa ambulans gönderilmiyor. Böyle bir yönetim böyle bir iktidar anlayışı da ancak AKP’ye yaraşır’ dedi.

Candan Yüceer, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yazılı olarak yanıtlamasını istediği şu soruları  yöneltti:

 Söz konusu bu durum sağlığı paralı hale getirmenizin bir sonucu mudur? Bu uygulamanın gerekçesi nedir?

Çocukta kalıcı hasarın oluşması durumunda bunun sorumlusu kim olacaktır?

İl Sağlık Müdürlüğü hesabına saat ücreti olarak yatırılan ambulans ücretleri hangi amaçla kullanılmaktadır?

Saat başı 140 TL olan ücret tarifesi neye göre belirlenmiştir?

Özelde Tekirdağ genelde ise Türkiye'de her il ayrı gösterilmek üzere bu ve benzeri kaç olay meydana gelmiştir? Bakanlığınıza kaç şikayet gelmiştir?

Ambulans ile hastaneye acilden giriş yapan bir hastanın devlet hastanesine götürülmesi halinde 1 günlük devlete masrafı/katkısı ne kadardır?

Devlet hastanelerinde hastalardan yatak ücreti adı altında yurttaşlardan para alınmakta mıdır? Alınmakta ise hangi durumlarda alınmaktadır?

Türkiye genelinde yurttaşlar sağlık hizmetlerine ulaşmak için, katkı ve reçete katılım payları adı altında ücret ödemektedirler. Önergenin yanıtlandığı tarihe kadar Sosyal Güvenlik Kurumu’na söz konusu katkı ve katılım paylarından dolayı borçlu kaç vatandaş bulunmaktadır? SGK’nın vatandaşlardan alacağı ne kadardır? Borcunu ödemediği için kaç vatandaş hakkında yasal işlem başlatılmıştır?

 

 

 

 

Son Güncelleme: 08.05.2013 22:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72