Otel bahanesi ile konut üretiyorlar yasalar hiçe sayılıyor!

Otel bahanesi ile konut üretiyorlar yasalar hiçe sayılıyor!

10 Haziran 2017 Cumartesi 13:00
Otel bahanesi ile konut üretiyorlar yasalar hiçe sayılıyor!

İstanbul’da turizm imarlı arazilere otel inşa etmek için belediyeden ruhsat, bakanlıktan izin alıyorlar ama daire yapıp vatandaşa satıyorlar... En son ise Kadıköy’de böyle bir durum yaşandı.


İstanbul'da kent merkezinde geliştirecek arsa kalmayınca, inşaat şirketleri yeşil alanlardan sonra turizm ve ticaret imarlı arazilerde de konut inşa etmeye başladı. Yasalara aykırı bu durum, Avrupa Yakası'ndaki ilçelerden, Anadolu Yakası'na sıçradı. Kadıköy'de bir firma Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan izin, Kadıköy Belediyesi'nden yapı ruhsatı alınmasına rağmen, 280 bağımsız bölümün inşa edilip vatandaşa satıldığı öğrenildi.


Sağ: “Usulsüz bir kazanç yaratılıyor”


İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin CHP'li üyesi Hüseyin Sağ, turizm emsali ile konut inşa etmenin haksız kazanç sağlayacağını söyledi. Sağ, “Turizm imarlı alanlarda konut alanlarına göre inşaat hakkı daha fazla. Siz eğer otel yapacağım diye ruhsat alır, konut yapıp vatandaşa satarsanız ekstra rant sağlarsınız. Bu rant imar hukuku çiğnenerek yaratılmış usulsüz bir ranttır” dedi.



BÖLGEYE  EK YÜK


Yapı ruhsatında otel yazıyorsa o alanda otel inşa edilmesi gerektiğine dikkat çeken Hüseyin Sağ, “Buraya günübirlik konaklama tesisi yapılabilir. Ancak rezidans adı altında konut inşa ediliyor, bu hukuki değil. Eğer turizm alanını konut alarak kullanırsanız ortaya çıkacak sosyal ve teknik donatı alanlarını nasıl karşılayacaksınız? Otel yerine ev inşası başta eğitim, sağlık ve trafik olmak üzere birçok konuda bölgeye ek yük demek” dedi.  Projeden daire alanların her birinin ticari fonksiyonlu bir ünite aldıklarını bilmesi gerektiğini ifade eden Sağ, “Burada KDV yüzde 18. Su, elektrik, doğalgaz tarifesi konuttan farklı. Ayrıca, ticari alan olduğu için kiralamalarda vergi dairesiyle ilişkiler de bunun üzerinde yürütülür” diye konuştu.


 
Son Güncelleme: 10.06.2017 13:00
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3