İstanbul’da durum bu kadar vahim: Mezarlıklar toplanma alanı oldu

İstanbul'un yeni açıklanan deprem toplanma ve geçici barınma alanları içinde AVM'lerin ve mezarlıkların da bulunması dikkat çekti.

İstanbul’da durum bu kadar vahim: Mezarlıklar toplanma alanı oldu

İstanbul'un yeni açıklanan deprem toplanma ve geçici barınma alanları içinde AVM'lerin ve mezarlıkların da bulunması dikkat çekti.

31 Ocak 2020 Cuma 11:30
İstanbul’da durum bu kadar vahim: Mezarlıklar toplanma alanı oldu

İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Dr. Tayfun Kahraman, "Mezarlıklar afet sonrası ilk şok anında kullanılacak 'toplanma alanları' içinde yer alıyor. Çünkü kentin merkezinde neredeyse başka boş alan kalmadı" dedi. Kahraman ayrıca, AVM'lerin de olası bir kış depreminde kapalı ve depreme karşı güçlü olmaları nedeniyle çok önemli birer 'barınma alanı' olacağını söyledi.

İBB’nin yeni açıkladığı “Toplanma ve Geçici Barınma Alanları” içinde 859 toplanma alanı, bin 17 adet geçici barınma alanı olmak üzere toplam bin 876 adet açık alan bulunuyor. Listede 2 bin 262 adet de kapalı barınma alanı var.

Toplanma alanlarının yüz ölçümü 32 milyon 347 bin 530 metrekare, kapasitesi 21 milyon 565 bin kişi. Barınma alanlarının kapasitesi 1 milyon 988 bin 867 kişi, yüz ölçümü ise 61 milyon 826 bin 525 metrekare.

İmara açılarak üzerlerine AVM ve rezidanslar yapılması nedeniyle yıllardır eleştiri konusu olan deprem toplanma alanlarının yerine belirlenen yeni alanların listesi incelendiğinde ortaya ilginç bir sonuç da çıkıyor. Toplanma ve barınma alanları içinde AVM’lerin ve mezarlıkların bulunduğu görülüyor.

MEZARLIKLARA TOPLANACAĞIZ ÇÜNKÜ BOŞ YER YOK

Mezarlıkların da afet sonrası en fazla 72 saate kadar insanların barınma alanlarına tahliye edilmeden önce ilk panik anında bir araya gelecekleri “toplanma alanları” içinde yer aldığını çünkü kentin merkezinde neredeyse başka boş alan kalmadığını vurguladı.

Kahraman “Zincirlikuyu Mezarlığı, o bölgedeki en büyük tek kentsel boşluk. O bölgede 1999 yılında toplanma alanı ilan edilen kamuya ait bir arazide şu an AVM ve rezidanslar var. O bölgede çok da yoğun bir nüfus var. Zincirlikuyu Mezarlığını, Karacaahmet Mezarlığını kullanmak zorundayız. Dünyadaki örnekleri de böyle” diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3