Kooperatiflerde akıl almaz uygulama. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu!

Devlet, korona virüsünden korunmak için bas bas ‘evde kalın’ çağrısı yaparken, esnaf ve kefalet kooperatifleri ise işlemler için esnafa gelmeleri için çağrı yapıyor.

Kooperatiflerde akıl almaz uygulama. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu!

Devlet, korona virüsünden korunmak için bas bas ‘evde kalın’ çağrısı yaparken, esnaf ve kefalet kooperatifleri ise işlemler için esnafa gelmeleri için çağrı yapıyor.

26 Mart 2020 Perşembe 16:20
Kooperatiflerde akıl almaz uygulama. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu!

Korona virüsünden vaka sayısı ve ölümler artarken devlet yetkilileri her gün ‘Evde kal’ çağrısı yapıyor. Bu kapsamda çoğu kamu kurum ve bankalar online işlemler ile faaliyetlerini yürütüyor. Ancak esnaf kefalet kooperatifleri akıllara zarar bir uygulama ile esnafı kooperatiflere davet ediyor.

Kooperatif Başkanlarından Akıl Almaz Çağrı!

Ümraniye Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Mehmet Yıldız üyelere gönderdiği SMS’lerle esnafı işlemler için kooperatife davet etmesi olayın vahamiyetini gözler önüne seriyor. Yıldız gönderdiği SMS’de:

Tarafımıza ulasan 2020/08 sayılı genelge kapsamında; kooperatıf kredilerinin ertelenmesi hususundaki
bilgileri siz kıymetli esnaflarımızla paylaşmak istiyoruz.
Nisan, Mayıs ve Haziran ayları içerisinde taksit ödemesi (Mart ayı taksitleri ertelemeye tabı değildir) olan esnaflarımızdan, salgından dolayı işlerinde sorun yaşadığını beyan eden kişiler (bu konuda kooperatifimize kredi çeken kişinin bizzat gelerek dilekçe vermesi gerekmektedir.) Yarın itibari ile kooperatifimize gelerek işlemlerinizi başlatabilirsiniz” diyor.

Bu kararı kim ve hangi gerekçelerle verdi?

Kooperatiflere bağlı esnaf ise gelen bu çağrı karşısında şaşkın ve tedirgin. Devlet evde kalın çağrısı yaparken, Kredi Kefalet Kooperatif Başkanlarının işlemler için esnafı davet etmesi hem tepki çekti hem tedirginlik yarattı. Esnaf, bir çok kurum ve kuruluşlar online hizmet yaparken esnaf kooperatiflerinin dilekçe için odaya davet edilmesi ile ilgili, “Bu kararı kim verdi? Ticaret Bakanlığı mı verdi yoksa üst birlik mi? Yoksa kooperatiflerin kendi insifyatifleri ile aldığı bir karar mı? Diyor.

Kredi Kefalet odaları teknolojiden bu kadar mı uzak!

Yoksa borcu ertelememek için mi bu zorluklar?

Öte yandan dilekçe başvurusu için odaya davet edilmesi kooperatifler teknolojiye bu kadar mı uzak? Sorusunu akıllara getirdi. Bir çok banka kurum ve kuruluşlar online işlemlerle hizmet veriyor. Ancak kooperatifler halen eski usül işlemle hizmet etmeye çalışıyor. Esnaf, dilekçeleri email veya internet üstünde ulaştıramaz mıydık. Kooperatifte bize virüs bulaşırsa bunun sorumlusu kim olacak. Yoksa kooperatifler borcun ertelenmemesi için mi bu zorlukları çıkartıyor” diyor.

Devlet parayı veriyor bankalar ve kooperatif başkanları keyfi davranıyor

Esnafın bir başka sorunu da bankalardan ve kooperatiflerde kredi almakta zorlanması. Maliye bakanlığı talimat vermesine rağmen bankalar esnafa düşük faizle kredi vermemek için bir çok zorluk çıkartıyor. Çıkan 25 binlik kredi için ipotek ve kefil istenmesi, kefilin beğenilmemesi gibi zorluklar çıkartılıyor. Kredi Kefalet odalarında da aynı durum söz konusu. Esnafın kredilerinin ertelenmemesi için bir çok zorluk çıkartılıyor. Kooperatife gelip dilekçe verme zorunluluğu ve başvuru süre kısıtlaması bunlardan biri.

Son Güncelleme: 31.08.2020 14:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72