"Özür dile, yoksa askerlere dava açılır"

Başsavcıdan Netanyahu'ya tavsiye...

"Özür dile, yoksa askerlere dava açılır"

Başsavcıdan Netanyahu'ya tavsiye...

26 Şubat 2013 Salı 11:16
"Özür dile, yoksa askerlere dava açılır"

Başsavcıdan Netanyahu'ya tavsiye...

İsrail Başsavcısı Yehuda Weinstein, Başbakan Netanyahu'yu, Türkiye'den Mavi Marmara baskını için özür dilememesi halinde, İsrailli askerlere dava açılabileceği konusunda uyardı.

İsrail'li Haaretz Gazetesi, Başsavcı Yehuda Weinstein'in Tel Aviv yönetimine, 9 Türk'ün öldüğü Mavi Marmara baskını için özür dilenmesi tavsiyesinde bulunduğunu yazdı. Habere göre Weinstein Başbakan Binyamin Netanyahu'yu, Ankara'dan özür dilememesi halinde, baskına katılan İsrailli komandolara dava açılabileceği konusunda uyardı. Savcılık kaynakları Weinstein'in, Türkiye'nin askerlere ve operasyonda rolü olan yetkililere dava açılmayacağı teminatı vermesi halinde, Tel Aviv'in baskında operasyonel hata yapıldığı ve aşırı güç kullanıldığı konusunda ‘genel bir özür' dileyebileceğine inandığını vurguladı. Habere göre Weinstein, İsrail askerlerinin operasyonda aşırı güç kullandığını kabul eden BM Mavi Marmara soruşturmasının, Türk tarafına dava yolunu açacağını düşünüyor. Taraflar arasında anlaşma sağlanamaması nedeniyle BM'nin soruşturma raporunun yayımlanması 27 Temmuz'a kadar ertelenmişti.

KALIN'DAN HAARETZ'E YALANLAMA

Haaretz gazetesi dünkü baskısında, Türkiye'nin İsrail'le ilişkileri kapsamlı bir şekilde normalleştirme niyetinde olduğunu öne sürerken, Ankara'nın konuya ilişkin görüşünün Başbakan Başmüşaviri Doç. Dr. İbrahim Kalın'dan geldiğini iddia etti. Kalın ise, haberde kendisine atfen birtakım ifadelere yer verildiğini belirterek, “O alıntıların neredeyse tamamı gazetenin kendi yazdığı ve bana atfettiği ifadeler. Özetle bizim söylediğimiz şu: Türkiye'nin bilinen talepleri karşılanmadığı sürece Türkiye-İsrail ilişkilerinde herhangi bir iyileşme gerçekleşmeyecek. İlişkilerde bir iyileşmenin olması, Türkiye'nin bu taleplerinin karşılanmasına bağlıdır, ama Haaretz Gazetesi bunu çok farklı bir şekilde vermiş, kendilerine ait ifadeleri benden alıntı gibi aktarmışlar'' diye konuştu.

"ÜZÜNTÜMÜZÜ İFADE EDERİZ, AMA ÖZÜR YOK"

İsrail Başbakan Yardımcısı, Mavi Marmara baskını için üzüntülerini dile getirebileceklerini ama özür dilemeyeceklerini söyledi.

İsrail Başbakan Yardımcısı ve Stratejik Sorunlar Bakanı Moşe Ya'alon, İsrail'in geçen yıl Mavi Marmara gemisinde ölenler için Türkiye'den özür dilenmesine karşı olduğu görüşlerini bir kez daha yineledi.

 

Moşe Ya'alon, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ''Ta başından bu yana Türkiye ile uzlaşmaya varmaya, kurbanlar için üzüntülerimizi ifade etmeye ve insani amaçlı kurulacak fona katılmaya hazır olduğumuzu söyledik ama özür dilenmesine değil'' dedi.

 

Ya'alon, özür dilenmesinin olan bitenler için İsrail'in sorumluluğu alması anlamına geleceğini kaydederek, ''Askerlerimiz Mavi Marmara gemisinde kendilerini savundular. Filodaki diğer gemilerde saldırı olmadığı için (askerlerin) kendilerini korumak durumunda kalmadıkları da bir gerçek'' diye konuştu.

 

Türklerin Ortadoğu'da meydana gelen olaylardan sonra bu konudaki tavırlarını değiştireceklerini ve uzlaşma görüşmelerinde bir yere varılabileceğini sandığını kaydeden Ya'alon, ''Ancak durum böyle olmadı. Türkiye'nin bu tavrıyla aramızdaki görüş farklılıklarının kapatılması imkanını görmüyorum. Tavrım açık. Türkiye Başbakanı bu konuda ısrar ederken ben özür kelimesinin kullanılmasına karşıyım. Türkiye'yle anlaşma olursa Türkiye hemen tavır değişikliğine gidip 'Gazze üzerindeki abluka yasaldır' mı diyecek? Bunu imkan dahilinde görmüyorum'' dedi.

 

Ya'alon'un son iki gündür yinelediği benzer açıklamaları, İsrail basınında bugün çıkan ve Başbakan Binyamin Netanyahu'nun da Türkiye'den özür dilenmesinden yana olduğu belirtilen Savunma Bakanı Ehud Barak'ın görüşlerine yaklaştığı yolundaki haberlerle tezat oluşturuyor.

Kaynak:Habertürk

Son Güncelleme: 26.02.2013 11:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3