Uçakta telefonla konuşanlar yandı

Uçakta telefonla konuşanlar yandı

26 Şubat 2013 Salı 11:17
Uçakta telefonla konuşanlar yandı
Sivil havacılığı düzenlemek maksadıyla alınan önlemlere aykırılık oluşturan fiilleri ve bu fiillere ilgili kanun uyarınca verilecek idari para cezalarına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) Tarafından Verilecek İdari Para Cezaları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. 1 Ocak 2014 tarihinde yürürlüğe girecek yönetmelikle, Türk Sivil Havacılık Kanunu'nda belirtilen hükümlere ve SHGM'nin sivil havacılığı düzenlemek maksadıyla alacağı önlemlere aykırılık oluşturan fiilleri ve bu fiillere ilgili kanun uyarınca verilecek idari para cezalarına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi. Uçaklarda telefon kullanan ya da sigara içen yolcular bundan böyle 'kural tanımaz yolcu' olarak tanımlanacak ve bu kişilere bin lira para cezası uygulanacak. Uçaklara lazer tutan kişilere ise 10 bin lira idari para cezası kesilecek.

Düzenlemeyle, 'kural tanımaz yolcunun' belirlenen ihlallerden birini uyarıya rağmen sürdürmeye devam etmesi halinde ihlale ait tutanak, uçağın kaptanı ile uçağın iki kabin memuru olmak üzere üç kişinin tutacağı bir tutanak ile tespit edilecek. Bu tutanakta ilgili kişinin adı soyadı, Türk vatandaşı ise T.C. kimlik numarası ve tespit edilebiliyorsa adres bilgileri yer alacak. Yabancı uyruklu yolcuların ise adı, soyadı ve pasaport numarası ile tespit edilebiliyor ise adres bilgileri yer alacak.

Kural tanımaz yolcu hakkında tutanak tutulabilmesi için kendisine, eyleminin SHGM'nin talimatlarına aykırı olduğu, sonlandırmaması halinde ilgili kişi hakkında bu Yönetmeliğe göre belirtilen miktarda idari para cezası uygulanması için tutanak tutulacağı hakkında sözlü ikazın yapılması gerekecek. Kural tanımaz yolcu hakkındaki tutanak ilgili havayolunun tutanakta imzası olan kendi personeliyle yapacağı inceleme ve mutabakat sonrasında kalite sistem yöneticisi ve sorumlu müdürün ortak imzasıyla SHGM'ye gönderilecek. Genel Müdürlük gerektiğinde konuyla ilgili havayolundan ve ilgililerden ilave bilgi ve belge isteyebilecek.

İDARİ PARA CEZASI, GENEL MÜDÜRLÜĞÜN HESABINA ÖDENECEK

SHGM tarafından tespit edilen ve idari para cezası uygulanmış aykırılıkların düzeltilmesi için ilgilisine verilen süreler içerisinde söz konusu aykırılıkların giderilmemesi durumunda tespit edilen her bir bulgu için ilgilisine 10 bin lira idari para cezası uygulanacak. İdari para cezası, idari yaptırım kararının tebliğinden itibaren bir ay içinde Genel Müdürlüğün hesabına ödenecek. İdari para cezasını, kanun yoluna başvurmadan önce ödeyen kişiden cezanın dörtte üçü tahsil edilecek. Peşin ödeme, kişinin bu karara karşı kanun yoluna başvurma hakkını etkilemeyecek. İdari para cezasına muhatap olanın ekonomik durumunun müsait olmaması halinde idari para cezasının ilk taksitinin peşin ödenmesi koşuluyla, bir ay içerisinde vergi dairesine müracaat edilmesi halinde bir yıl içinde ve dört eşit taksit halinde ödenebileceğine ilgili vergi dairesince karar verilebilecek. Taksitlerin zamanında ve tam olarak ödenmemesi halinde idari para cezasının kalan kısmının tamamı tahsil edilecek. Kesinleşen idari para cezalarının ödeme süresi içinde ödenmemesi veya taksitlendirilmesi durumunda taksitlerin tam ve zamanında ödenmemesi halinde, ödenmeyen idari para cezaları, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre ilgili vergi dairesince takip ve tahsil edilecek.
Son Güncelleme: 26.02.2013 11:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3