Trafik kazalarının % 65'i yanlış lastik kullanımın

Türkiye'yi bir süredir etkisi altına alan yağışlı hava, beraberinde trafik....

Trafik kazalarının % 65'i yanlış lastik kullanımın

Türkiye'yi bir süredir etkisi altına alan yağışlı hava, beraberinde trafik....

09 Haziran 2014 Pazartesi 12:06
Trafik kazalarının % 65'i yanlış lastik kullanımın

Trafik kazalarının % 65’i yanlış lastik kullanımından kaynaklanıyor

 

Türkiye’yi bir süredir etkisi altına alan yağışlı hava, beraberinde trafik kazalarını da arttırdı. Birçok ilde yaşanan trafik kazalarında en önemli sorun olarak araç lastikleri gösteriliyor. Flashaber, merkezi Ataşehir YEDPA’da bulunan Continental lastiklerinin bölge temsilciliğini yapan Mert Otomotiv ile araç lastiklerine ilişkin kapsamlı bir mülakat gerçekleştirdi.

Mert Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Kabakçı, yaşanan trafik kazalarına dikkat çekerek, “İnsanlar araçlarına müzik tertibatı yaptırmak için tonlarca para harcarlar ancak lastiklerini ucuza mal etmeye çalışırlar, lastikler araçların can damarıdır kazaların büyük bölümü lastiklerden kaynaklanıyor” dedi.

Yanlış lastik kullanımı araçların özelliklerini engelliyor

Araçların süratlerinden fren ve balatalarına kadar pek çok konuda hayati öneme sahip olan lastikler doğru şartlarda kullanılmadığında kazalara davetiye çıkarıyor.  Özellikle yanlış lastik kullanımı ve maliyeti azaltmak için monte edilen karma lastikler can ve mal kaybına neden olan trafik kazalarında büyük rol oynuyor.

Konuyla ilgili hayati açıklamalarda bulunan Kadir Kabakçı, “Araç lastiklerinde vasıf ve ebat çok önemlidir, her aracın kendi ağırlığı, hız limiti ve ölçülerine göre lastikler planlanıyor. Lastiklerin üzerindeki koordinatlar kullanılacak araca uygunluğu simgeler.  W, G,Z gibi gruplara ayrılırlar. Örneğin W grubu lastik kullanması gerekenler maliyeti düşürmek için veya yanlış yönlendirilerek karma lastik satın alabiliyor bu da araçların çoğu özelliğini sergileyemez hale getiriyor”. Şeklinde konuştu.

Kış lastiği ile kar lastiği birbirine karıştırılıyor

Kış lastiği ile kar lastiğinin son dönemde birbirine karıştırıldığının altını çizen Kadir Kabakçı, “Kış lastikleri kar yağınca değil hava sıcaklıkları 7 derece ve altına düştüğünde kullanılır. Kazaların % 65’inin nedeni lastiklerdir. Bunda da kış lastikleri kullanımının düşük olması başlıca sebepler arasında. Kar lastiği ile kış lastiği birbirine karıştırılıyor, Kış lastikleri dış etkilerden kaynaklanan aşınmalardan korur”  şeklinde konuştu.

Lastikler, yaşam ile ölüm arasındaki ince çizgiyi ortadan kaldırabiliyor

“İnsanların görmekte zorlandığı sabah saatlerinde yollarda aracın manevralarını ve fren sistemini bloke eden bir katman bulunuyor” diyen Kabakçı;  “Kış lastikleri üzerindeki dişlilerle bu katmanlardan hasarsız kurtulmayı sağlıyor. Buradaki küçük farklar yaşam ile ölüm arasındaki ince çizgiyi ortadan kaldırıyor” dedi.

""

İnsanlar aydınlatılmalı

Kabakçı açıklamasında; “Son yönetmelikle birlikte kış lastiği kullanımında artış olsa da bu artış son derece yetersiz insanlar ne yazık ki bu konuda aydınlatılmıyor ve bu da ucuza rağbet edilmesini sağlıyor. Lastiklerdeki küçük özellikler insanların büyük bedeller ödemesinin önüne geçse de bu durumun fark edilememesi telafi edilemeyen kazalara neden oluyor” dedi.

""

 

Amacımız dev projelerle trafik kazalarını minimize etmek

Kadir Kabakçı, Mert Otomotiv Continental ile birlikte önemli projelerin altına imza attığının da altını çizdi... Kabakçı, “Bilinçlendirme konferansları ve eğitim programları hazırladık. Bunları üniversitelerde hem bayilerimize hem de vatandaşlarımıza aktarıyoruz.  Sosyal medyayı en etkin ve efektif biçimde kullanıyoruz. Amacımız daha çok insana hitap ederek trafik kazalarını minimize edebilmek. Çalışmalarımız devam ediyor dev projelerle vatandaşların huzurunda olmayı sürdüreceğiz” dedi.

Haber: Özgür ÖZKAYA

Son Güncelleme: 09.06.2014 12:06
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72