Solucandan gübre üretimine önem veriliyor

Solucandan gübre üretimine önem veriliyor

17 Mart 2013 Pazar 18:02
Solucandan gübre üretimine önem veriliyor

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Kartal Belediyesi'nin destek verdiği "Solucandan Gübre Üretme Projesi"ni gerçekleştiren Fen Bilimleri Okulları'nı ziyaret etti. Kartal Belediyesi, California solucanlarından gübre üretim projesini hayata geçirmek için Fen Bilimleri Okulu ile protokol imzalamış ve çalışma başlamıştı. Kamuoyunun da ilgisi çeken proje, belediyeye ait birimlerde ve okul alanında başlatıldı. Proje uygulama alanında okulun öğretmenleri ve öğrencileri ile görüşen Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, "Özellikle pazardaki sebze ve meyve atıklarının değerlendirilmesi açısından bu uygulamaya çok önem veriyor ve destekliyoruz. Fen Bilimleri Okulları ile bu anlamda işbirliğimiz devam ediyor. Solucandan gübre üretim projesini önemsiyoruz. Hedefimiz, projenin uygulanabilirliğini arttırmak." dedi.

 

Kartal Belediyesi bünyesinde Çevre Müdürlüğü, Park Bahçeler Müdürlüğü'nün serası ve belediye kreşlerinin bahçeleri olmak üzere 4 noktada solucandan gübre üretimi yapıldığını hatırlatan Başkan Op. Dr. Altınok Öz, "Fen Bilimleri Okulları'nda yapılan üretim, evlerdeki bitkilerin bakımı için gerekli gübre ihtiyacına yanıt verebilecek durumda. Ancak bu çalışmaları çok daha genişletmek amacındayız. Kartal Belediyesi olarak özellikle semt pazarlarından kalan atıkların toplanıp park ve bahçelerin ihtiyacını karşılamak üzere gübreye dönüştürülmesi için çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

 

Solucanlı kompost diğer adıyla vermikompost olarak bilinen bu yöntem, biyolojik olarak çözülebilen atıkların doğal gübreye dönüştürülerek solucanlar vasıtasıyla değerlendirilme yöntemi olup iki çeşit doğal gübre elde edilebiliyor. Bunlardan ilki katı şekilde olan birinci sınıf organik gübre, ikincisi ise sıvı şeklinde olan ve ?kompost çayı' denilen biçimi. Vermikompost'un birçok avantajı bulunuyor. Atıkları dönüştürmenin dışında atıkların kişi başına yılda yaklaşık 100 kg azalmasını sağlıyor, dolayısıyla mutfaktan çıkan naylon torba sayısı azalıyor ve taşınan çöpler de azalacağından karbon salınımı düşüyor. 

Son Güncelleme: 17.03.2013 18:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72