Pendik'te atıklar değerlendiriliyor

Pendik, Çevre Haftası'nda değişik bir sergiye ev sahipliği yaptı.

Pendik'te atıklar değerlendiriliyor

Pendik, Çevre Haftası'nda değişik bir sergiye ev sahipliği yaptı.

09 Haziran 2014 Pazartesi 11:33
Pendik'te atıklar değerlendiriliyor

Pendik, Çevre Haftası’nda değişik bir sergiye ev sahipliği yaptı. Pendik Belediyesi ve geri dönüşüm firmaları,  Gazipaşa Çaddesi’nde atıkların çöpe atılmasının ekonomi ve doğaya nelere mal olduğuna dikkat çeken bir etkinlik düzenledi.    

Geri dönüştürülebilen 1 ton cam atık ile 100 litre petrol tasarrufu sağlandığını biliyor musunuz? Sadece 1 metal içecek kutusunun geri dönüşümünden elde edilen enerji ile 100 Watt’lık bir ampulün  20 saat  çalıştığını? Ya da geri dönüştürülen 1 ton kağıt atık ile 17 ağacın kesilmesinin önlenebildiğinin farkında mısınız? Pendik Belediyesi Çevre Koruma Müdürlüğü,   düzenlediği etkinlikle birçok atığın toplanarak geri dönüştürülmesinin  doğa ve ekonomiye neler kazandırdığına dikkat çekti. Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi önünde düzenlenen sergi ve kurulan stantlar, yağan yağmura rağmen vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılandı.  Pendik Belediyesi, ÇEVKO ve TAP’ın yanı sıra elektronik, cam, yağ, plastik gibi ambalajları  ham maddeye dönüştüren şirketler, kurdukları stantlarda hem vatandaşları bilgilendirdi, hem de çeşitli hediyeler dağıttı.

Camdan yağa bütün atıklar dönüşüyor

Pendik Belediyesi, ilçe genelinde hem atıkların toplanması hem de geri dönüşüme kazandırılması amacıyla çeşitli çalışmalar yapıyor. ÇEVKO ve TAB gibi yetkilendirilmiş kuruluşlarla piller ve ambalaj atıkları konusunda işbirliği yapan Pendik Belediyesi, lisanslı firmalarla da protokol imzalayarak  atık yağdan cama, elektronik atıklardan plastiğe kadar çeşitli atıkların değerlendirilmesini sağlıyor.  

""

ÇEVKO: Pendik Belediyesi, kar amacı gütmeyen Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı işbirliği ile başlattığı  “Pendik Belediyesi Ambalaj Atıkları Geri Kazanım Projesi”ni devam ettiriyor. Bu proje ile cam, plastik, metal, kağıt, karton, kompozit gibi ambalaj atıkları geri dönüşüme kazandırılıyor. 

TAP: Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği, Türkiye’deki pillerin doğaya karışmasını önlemek için kurulmuş. Türkiye’de pil ithal eden şirketlerin yüzde 50’sini  toplama zorunluluğu bulunuyor.  Toplanan piller, Şile’de İSTAÇ’ın sahasında suya ve toprağa karışmayacak şekilde özel olarak tasarlanan kuyulara gömülüyor. TAP, geçen yıl 590 ton atık pil topladı.

Deha Biodizel: Atık yağları topluyor. 81 ilde faaliyet gösteren, 2 tesisi ve 26 deposu bulunan Deha, 220 araçlık bir filoyla biriktirilen yağları hem evlerden, hem de merkezlerden topluyor. Bitkisel ve hayvansal yağlar, 2 yıldan beri tesislerde depolanıyor. Ağustos ayından sonra da  Dilovası’ndaki fabrikasında Biodizel yakıt  üretimine geçilmesi planlanıyor. Şirket, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yaptığı anlaşma gereği, gelirinin bir bölümünü engelliler için sosyal sorumluluk projelerinde kullanıyor. Pendik Belediyesi’nin atık yağ konusunda protokol imzaladığı tek şirket.  

Akademi Çevre: Atık elektrikli  ve elektronik eşyaları, atık metallerin, akümülatör ve pillerin, hurda kabloların  toplanması, ayrıştırılması ve geri dönüşümü ile ilgili çalışmalar yapıyor.   

Şallılar : Atık plastikleri topluyor. Güllübağlar’daki merkezde toplanan atıklar,  Gebze’deki fabrikada plastikten yapılan çeşitli ürünlerde kullanılmak üzere hammaddeye dönüştürülüyor.

Cam Kırığı: Kumbaralarda, ÇEVKO ve belediyeler aracılığı ile toplanan camlar, hammadeye dönüştürülüyor. Çayırova’da bulunan tesislerde işlenen kırıklar, yeniden ekonomiye kazandırılıyor.

 

Son Güncelleme: 09.06.2014 11:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72