Kaçıncı sınıfa gidiyorsun? 'Milletvekiliyim!…'

Kaçıncı sınıfa gidiyorsun? 'Milletvekiliyim!…'

17 Haziran 2017 Cumartesi 11:00
Kaçıncı sınıfa gidiyorsun? 'Milletvekiliyim!…'

Bilindiği gibi meclis genel kurulunda seçilme yaşının 25’den 18 yaşına düşürülmesi bir süre önce görüşülüp onaylanmıştı. Türkiye’de 1876'da Kanûn-ı Esâsî ile 30 yaşını bitirenlere seçilme hakkı tanınmış, bu hak 13 Ekim 2006 tarihine kadar bu şekilde devam etmiş. Bu tarihte yapılan değişiklik ile seçilme yaşı 25’e indirilmiştir…Yerel yönetimlerde ise (belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, il genel meclisi üyeliği, muhtarlık ve ihtiyar heyeti üyeliği gibi) seçilme yaşı 1993 yılında 25 olarak tespit edilmiştir. Cumhurbaşkanı seçilmek için ise seçilme yaşı 40'tır. Peki Meclis’te 25-30 yaş arası kaç vekil var bakın…


Kendi 18 yaşınızı düşünün. Daha kendi hayatınızın bile o dönem sayısız saçma sapan yanlışlarla ve çocuksu davranışlarla dolu olduğunu göreceksiniz. Durum böyleyken bir ülkenin kaderini, bir milleti nasıl temsil edebilirsin. 18 yaşındaki birisi ne görmüş ne yaşamış da benim vekilim oluyor... Öncelikle görüp geçirmiş tecrübeli birisi olması lazım, 18 yaş bunun için çok erken. Ama 65 yaşındakiler sanki şu an mecliste çok mu iyi yönetiyorlar ülkeyi acaba? Şu anda 550 kişi var Meclis’te… 500’ü iş olsun diye orada. Şimdi 600’e çıkarılacak milletvekili sayısı… Sistem komple değişmeli… Liseyi yeni bitirmiş biri kendi kesimindeki profesörü mü temsil edecek, yoksa bakkal Osman amcayı mı? 18 yaşında biri ne Osman amcanın derdini anlar ne de o profesörü temsil eder. Bir erkeğin ciddi kararlar alabilme yaşı nereden baksanız en az 23-24’tür. 18 yaşında seçme hakkı da yanlış… Peki, seçilme yaşını 25 yaşından 18 yaşına düşürmekte gaye nedir? Bugün, samimi olalım 18 yaşında bir gence hangi sorumlulukları veriyoruz? Bakkal dükkânı bile teslim edilemezken, Milletvekili olacak. Biz de buna inanacağız... Ülkemiz konum itibarı ile zor bir coğrafyada bulunmakta. Bu yüzden ülke yöneticilerimizi seçerken bilgi ve donanımına bakmamız gerekmekte. Bu zor coğrafyada ülkemizi çok iyi şekilde idare etmesi gerekir. Bu yüzden 18 yaşında bir genç henüz liseyi dahi bitirememişken, hangi bilgi birikimi ve donanımı ile milletvekili olup, bakan olup bu ülkeye faydalı yatırımlar yapacak. Bırakın liseyi birçok üniversite mezunu bilgi yönünden bomboş… Ülkemizin en büyük sorunu; gerçekten hak edenin hak ettiği yere gelemeyişidir. Bugün bilgi ve donanımı olan gençlerimiz savrulup gitmekte. Bunun yerine 1950’den günümüze, benim adamım olsun ama çamurdan olsun mantığı bu ülkeyi bu noktaya getirdi. Gelişmiş ülkelere baktığınız zaman bilgi ve donanımına göre insanlar yükseliyor… Bizde öyle mi? Ülke yönetmek belediye yönetmeye benzemez. Duygularla ülke yönetilmez. Ülke kanun ve nizamlara dayalı yönetilir. Velhasıl, bu ülke bizimdir, yanlışı ile doğrusu ile.Yanlışları el birliği ile ne kadar aza indirebilirsek ülke o kadar daha başarılı olur.



 
Son Güncelleme: 17.06.2017 11:00
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3