Altın Palmiye, Nuri Bilge Ceylan'ın!

Dün akşam sona eren 67. Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye'nin...

Altın Palmiye, Nuri Bilge Ceylan'ın!

Dün akşam sona eren 67. Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye'nin...

26 Mayıs 2014 Pazartesi 16:12
Altın Palmiye, Nuri Bilge Ceylan'ın!

Dün akşam sona eren 67. Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye’nin sahibi ‘Kış Uykusu’ filmiyle Nuri Bilge Ceylan oldu. Ceylan, ödül konuşmasında Gezi olaylarına ve Soma faciasına değindi: “Ödülümü son bir yılda hayatını kaybeden Türkiye’nin gençlerine ve Soma’da hayatını kaybeden madencilere adıyorum.”

Dün akşam sona eren 67. Cannes Film Festivali’nin kapanış ve ödül töreni Türk sinemasının gurur gecesi olarak tarihe geçti. Türk sinemasının 100. yılında Nuri Bilge Ceylan’ın son filmi ‘Kış Uykusu’, Altın Palmiye’nin sahibi oldu. Böylece, Yılmaz Güney’in yazıp Şerif Gören’in yönettiği ‘Yol’ filminden 32 yıl sonra Altın Palmiye ikinci kez Türkiye’ye geldi.

Nuri Bilge Ceylan, ödülünü ‘Ucuz Roman’ filminin 20. yıldönümü anısına festivale konuk olan ünlü yönetmen Quentin Tarantino ile oyuncu Uma Thurman’ın elinden aldı. Ceylan, 2008’de ‘Üç Maymun’ filmiyle Cannes’da ‘en iyi yönetmen’ seçilince yaptığı konuşmada “Ödülü, tutkuyla sevdiğim yalnız ve güzel ülkeme adıyorum.” demiş ve çok konuşulmuştu. Usta yönetmen, Altın Palmiye’yi Gezi olaylarında hayatını kaybedenler ile Somalı madencilere ithaf etti: “Bu benim için çok büyük sürpriz oldu. Beklemiyordum. Ne diyeceğimi bilmiyorum. Bu yıl Türk sinemasının 100. yılı. Çok güzel bir tesadüf. Festivali ve jüriye teşekkür ediyorum bu ödül için. Bu ödülü Türkiye’nin gençlerine ithaf ediyorum. Ödülümü son bir yılda hayatını kaybeden Türk gençlerine ve Soma’da hayatını kaybeden madencilere adıyorum.”

""

İlk gösteriminin yapıldığı günden bu yana festival çevrelerinde Altın Palmiye’nin favorisi olarak gösterilen ‘Kış Uykusu’, festivali takip eden bazı yabancı basın mensupları tarafından 196 dakikalık süresinden dolayı ‘çok uzun’ olduğu için eleştirilse de birçok eleştirmen tarafından başyapıt olarak nitelendirilmişti. Haluk Bilginer, Demet Akbağ, Melisa Sözen, Nejat İşler ve Nadir Sarıbacak’ın rol aldığı film, Kapadokya’da otel işleten emekli tiyatro oyuncusu Aydın’ın kendisiyle hesaplaşmasını konu alıyor.

67. Cannes Film Festivali’nde Jane Campion başkanlığındaki jüri, gecenin jestini yaparak genç ve yaşlı kuşak iki yönetmene özel ödül verdi. Sinemanın akışını değiştiren Yeni Dalga akımının kurucularından 83 yaşındaki Jean-Luc Godard’ın son filmi ‘Goodbye to Language’ ile sinema dünyasının yetenekli yönetmeni 25 yaşındaki Xavier Dolan’ın yeni filmi ‘Mommy’ye jüri özel ödülü verdi. Dolan, gözyaşları içinde ve güçlükle tamamladığı ödül konuşmasında jüri başkanı Jane Campion’un 1993 yapımı bol ödüllü flmi ‘Piyano’dan bahsederek Campion’a özel teşekkür etti. Altın Portakal’ı anımsatan uzun ödül konuşmalarıyla da tarihe geçen kapanış töreninde ‘Mr. Turner’ filmiyle en iyi erkek oyuncu ödülünü alan Timothy Spall, kendi teşekkür konuşmasının yanı sıra cep telefonuna gelen uzun tebrik mesajlarını da okuyarak süreyi uzatanların başını çekti. David Cronenberg’in yönettiği ‘Maps to the Stars’ filmindeki rolüyle en iyi kadın oyuncu seçilen Julianne Moore’un katılmadığı törende, ‘Foxcatcher’ filmiyle Bennett Miller en iyi yönetmen seçildi.

67. Cannes Film Festivali

En İyi Film: Kış Uykusu (Yön.: Nuri Bilge Ceylan) Büyük Jüri Ödülü: The Wonders (Yön.: Alice Rohrwacher) Jüri Özel Ödülü: Goodbye to Language (Yön.: Jean-Luc Godard), Mommy (Yön.: Xavier Dolan) En İyi Yönetmen: Bennett Miller (Foxcatcher) En İyi Senaryo: Oleg Negin, Andrey Zvyagintsev (Leviathan) En İyi Erkek Oyuncu: Timothy Spall (Mr. Turner) En İyi Kadın Oyuncu: Julianne Moore (Maps to the Stars) Altın Kamera: Party Girl (Yön.: Marie Amachoukeli, Claire Burger, Samuel Theis) En İyi Kısa Film: Leidi (Yön.: Simón Mesa Soto)

Son Güncelleme: 26.05.2014 16:12
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3