Sevgi ve Aşk Abidesi; Yunus Emre anıldı

Belediye tarafından Yunus Emre Haftası etkinlikleri düzenleniyor...

Sevgi ve Aşk Abidesi; Yunus Emre anıldı

Belediye tarafından Yunus Emre Haftası etkinlikleri düzenleniyor...

26 Şubat 2013 Salı 11:16
Sevgi ve Aşk Abidesi; Yunus Emre anıldı

 Sancaktepe Belediyesi tarafından 'Yunus Emre Haftası' etkinlikleri çerçevesinde, Türk şiirinin öncüsü ünlü Mutasavvıfı ve Halk Şairi Yunus Emre, 6 Mayıs Cuma Günü, Samandıra Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinliklerle anıldı. Anma programı kapsamında Araştırmacı-Yazar Senail Özkan, yaptığı söyleşide tasavvuf edebiyatının en büyük şairini Sancaktepeliler'e anlattı. Gece, özgün müziğin güçlü sesi Aykut Kuşkaya konseriyle sona erdi.

Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem'in açılış konuşmasını yaptığı programa davetlilerin ilgisi ve katılımın çokluğu dikkat çekti. Başkan Erdem yaptığı konuşmada, Anadolu'nun gönüller sultanı, sevgi ve hoşgörü abidesi Yunus Emre'yi anmak ve Yunus'un günümüzden sekizyüz yıl önce büyük bir içtenlikle vurguladığı, evrensel manevi değerleri bir kez daha paylaşmak için bir araya gelindiğini belirterek; “Yunus, kültürel tarihimizin en büyük mimarlarındandır. Türk dilinin özünde saklı zengin ifade kudretini kıvrak bir üslupla işleyen, içli ve özlü şiirleri hayranlıkla okunan, mütevazi bir derviştir. İnsanları düşünmeye, duymaya ve bilhassa kendi kendileri ile hesaplaşmaya çağırmış ve Türk Milletinin ruhunda derin bir sevgi ve aşk bırakmıştır” dedi. Başkan Erdem, konuşmasında Yunus Emre'nin şiirlerinden örneklere vererek sürdürdü. Erdem, “Bizler bu mümtaz şahsiyetlerin torunları olarak, hangi topraklarda ve hangi ulvi değerlerle bugünlere geldiğimizi unutmadan, bu millete yakışır biçimde, ruhlarımızda hizmet aşkı ve şevkiyle, tüm çekişmelerden ve anlamsız hırslardan sıyrılıp, Yunusça düşünmeyi öğrenebilmeliyiz.” dedi.

Yunus Emre'nin, insan olan herkese karşı; fakir, zengin, Hıristiyan ve Müslüman ayrımı yapmayan, engin sevgiyle bağlı büyük bir şair olduğunu söyleyen Senail Özkan, Yunus Emre'nin şiir anlayışını şöyle anlattı ;" Ondaki insan sevgisi, insan'da Allah'tan bir parça, ondan gelip bedenlenmiş bir cevher bulunduğunu bilmesindendir. Yunus, işte bu parçanın bütününe yani Allah'a âşıktır. O'nu gönlünde bilmenin heyecanıyla vurgundur. Bu heyecanı, Musa Peygamber'in konuştuğu çoban kadar saf bir gönülle duyar; aynı saflıkla söyler. Yeryüzünde bir ömür boyu vatanından uzak kalmış bir insan hüznüyle Yunus'un Allah diyarına karşı sonsuz hasret duyması da bundandır. Yunus, ömrü boyunca böyle bir nostaljinin hummalarıyla yanmış, şiirlerine bu hummanın hareketini vermiştir' dedi.

""

Yunus Emre'nin duymuş, düşünmüş, inanmış ve bütün bu duyuş, düşünüş ve inanışlarını büyük bir sadelik ve kolaylıkla şiirleştirmeye muvaffak olduğunu vurgulayan Özkan, İslam âlimlerin üzerinde durmaktan çekindiği birçok iman meseleleri ile cennet, cehennem, sırat ve benzeri gibi kavramları, onun en zeki ve en hür düşüncelerine bulunduğunu ifade etti.

Yunus Emre Anma Etkinliği özgün müziğin değişik tarzıyla büyük hayran kitlesi oluşturan Aykut Kuşkaya konseriyle son buldu. Konsere, Sancaktepeliler yoğun ilgi gösterdi. Kuşkaya sevilen ezgilerini Sancaktepeliler için seslendirdi.

""

Samandıra Kültür Merkezi'nde düzenlenen anma gecesine Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem, Araştırmacı, Yazar Seanil Özkan, Sanatçı Aykut Kuşkaya, belediye başkan yardımcıları, birim müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda Sancaktepeli vatandaş katıldı.
Son Güncelleme: 26.02.2013 11:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3