İstanbul büyüdü, onlar hep çocuk kaldı

Büyük usta Yaşar Kemal, sokak çocuklarını yazdı...

İstanbul büyüdü, onlar hep çocuk kaldı

Büyük usta Yaşar Kemal, sokak çocuklarını yazdı...

22 Nisan 2014 Salı 12:21
İstanbul büyüdü, onlar hep çocuk kaldı

Yapı Kredi Yayınları’nın Doğan Kardeş dizisinden çıkan Neredesin Arkadaşım, Yaşar Kemal’in Çocuklar İnsandır kitabından yapılan bir seçme. Büyük ustanın 70’li yıllarda sokak çocuklarıyla yaptığı röportajların bir araya getirildiği Neredesin Arkadaşım, bugün hayatın acımasız yönünü ayna gibi suratımıza tutan sokak çocuklarının çaresizliğini anlatıyor. Biz her ne kadar bu sorundan kaçmak istesek de, Türkiye’nin değişmez bir gerçeği bu.

Türk edebiyatının çınarı Yaşar Kemal, 1970’li yılların İstanbul’unu karış karış gezerek sokak çocuklarıyla röportajlar yapmıştı. Surların kuytularında, karanlık sokaklarda, metruk binalarda onlarla konuşup çocukların gözünden hayatın acımasızlığını, aile hasretini, kimsesizliği ve hayallerini usta kalemiyle anlattı.

Aradan neredeyse 40 yıl geçti… En yüksek binalarının apartmanlar olduğu yıllardan, gökdelenlerin gökyüzünü hapsettiği zamanlara gelindi. İstanbul acımasızca büyüdü.  Ama o çocuklar hep sokaklarda kaldı. Eskiden daha küçük kentin soğuğundaydılar, bugün beton metropolün gölgesinde iki büklüm uyuyorlar. Gece hayatının gürültüsüne boğulmuş sokaklarda, trafiğin sıkıştığı caddelerde ve sokak gösterilerini oyun edinmiş en ön saflarda onlar var. Üstelik artık savaştan kaçıp yersiz yurtsuz kalmış Suriyeli çocuklar da yanlarında.

Yaşar Kemal’in 1975’te sokak çocuklarıyla yaptığı röportajların yer aldığı  ‘Çocuklar İnsandır’ kitabı bu nedenle halen güncel bir sorunu ortaya koyuyor. Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Neredesin Arkadaşım, bu kitaptan alınan röportaj seçmelerini Doğan Kardeş dizisinde çocuklar için bir araya getiriyor.

Jandarma Genel Komutanlığı Kayıp Çocuklar Çalıştayı

Jandarma Genel Komutanlığı, 21 Nisan’da Kayıp Çocuklar Çalıştayı düzenledi. Çalıştayda kayıp çocukların durumu değerlendirildi ve bu konuda toplumsal duyarlılığın artırılarak, alınabilecek önleyici tedbirlerin belirlenmesi sağlandı. Çalıştay kapsamında, kayıp çocukların bulunarak ailelerine teslim edilmesi amacıyla jandarma ve polis teşkilatının uzman kadrolarından özel ekipler oluşturuldu.

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük, Türkiye'nin ve dünyanın önemli sorunlarından biri haline gelen kayıp çocuklar konusuna duyarlılığı artırmak, çözüm aramak için bu çalıştayı düzenlediklerini belirtti. Yörük, "Türkiye'de ve dünyada her gün binlerce çocuk organ nakli, silahlı çatışma, terörizm faaliyetleri için kaçırılmakta veya evden kaçarak huzur ve güven içindeki ailelerinden ayrılmaktadır. Bakanlığın kayıtlarına göre son 5 yılda sadece jandarma bölgesinde her gün ortalama 7 çocuğun kaybolduğu düşünülürse, konunun vahameti anlaşılacaktır. Bunlardan ancak 6'sı bulunabilmektedir. Çocuklarımızı korumak hepimizin en önemli görevidir" diye konuştu.

Herkesin en önemli görevinin, geleceğin teminatı çocukları korumak olduğunu belirten Orgeneral Yörük, "Bütün sorunlar ilgili tüm kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin desteğiyle yapılacak bilimsel çalışmalarla engellenebilecektir. Takdir edersiniz ki her çocuğun güvenliğini sağlamak için bir güvenlik görevlisi tayin ederek bu sorunun çözülemeyeceği aşikardır" değerlendirmesinde bulundu.

Son Güncelleme: 22.04.2014 12:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3