Kriz bu defa teğet bile geçmeyecek

Başbakan Erdoğan, 'kriz tedirginliği' yaşayan piyasaları rahatlattı.

Kriz bu defa teğet bile geçmeyecek

Başbakan Erdoğan, 'kriz tedirginliği' yaşayan piyasaları rahatlattı.

26 Şubat 2013 Salı 11:16
Kriz bu defa teğet bile geçmeyecek

Başbakan Erdoğan, 'kriz tedirginliği' yaşayan piyasaları rahatlattı. Türkiye'nin yere çok sağlam bastığını ifade ederek, "Eğer israf ekonomisiyle hareket etmezsek, verim ekonomisinin safında yer alırsak kimse endişe etmesin. Harcamasını da ona göre yapsın. Kriz bu defa teğet geçeceğe de benzemiyor." ifadelerini kullandı. Başbakan'ın açıklamalarına iş dünyasının temsilcilerinden de destek geldi.

 

Avrupa ve Amerika'da yaşanan ekonomik sıkıntıların Türkiye'yi krize sürükleyeceği tartışmalarına Başbakan Tayyip Erdoğan noktayı koydu. Erdoğan, "Daha önce 'teğet geçecek' dedim. Bu defa pek teğet geçeceğe de benzemiyor. Hiç endişeniz olmasın." dedi. Geçtiğimiz hafta Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Yaklaşan kriz Türkiye'yi de etkileyebilir. Hazırlıklı olmalıyız." uyarısını yapmıştı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli de vatandaşlara fazla harcama yapmama çağrısında bulunmuştu. Açıklamaların ardından Borsa düşerken, dolar ve Euro'da rekor artışlar görülmüştü. Dün Azerbaycan'a hareketinden önce konuyla ilgili soruları cevaplandıran Başbakan Erdoğan ise Türkiye'nin yere çok sağlam bastığını ifade etti. Bunu kamu harcamalarında yapılan tasarrufa borçlu olduklarını belirten Erdoğan, "Eğer israf ekonomisiyle hareket etmezsek, verim ekonomisinin safında yer alırsak hiç endişeniz olmasın. Harcamanı da buna göre yapmaya devam et." şeklinde konuştu. Başbakan'a iş dünyası da destek verdi. Türkiye'nin kriz sürecinde başarılı bir sınav verdiğine işaret eden iş dünyasının temsilcileri, alınan tedbirler sayesinde ekonominin her türlü dış etkiye hazırlıklı hale geldiğini ifade etti.

 

Başbakan Tayyip Erdoğan, TL'nin değerini rekabet açısından nasıl değerlendirdiğine ilişkin sorusuna ise, "Bir iki yıl önce Türk Lirası'nın değer kazanmasından birçok çevreler rahatsız oluyordu. Şimdi değer kaybından rahatsız oluyor. Merak etmeyin, biz bunun ortasını bulacağız tekrar ve çok rahat bulacağız." cevabını verdi. Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarına destek veren iş dünyası, geçen haftaki açıklamaların ardından piyasalarda meydana gelen dalgalanmanın geçici olduğunu söyledi. İşadamlarının konuyla ilgili görüşleri şöyle:

 

TUSKON Başkanı Rızanur Meral:

 

Başbakan, Türkiye'nin kaptanı konumunda. Bu açıdan bir işadamı ve bir konfederasyonun başkanı olarak kendisine sonuna kadar güveniyoruz. Erdoğan'ın önceki yıllarda 'kriz Türkiye'ye, teğet geçecek' açıklaması doğru çıktı. Şimdi de kendileri böyle bir açıklama yapıyorsa bildiği bir şey vardır. Zaten şu anda Türkiye'de hem kamu hem de özel sektör altyapı olarak çok iyi durumda. Piyasada herhangi bir kriz ihtimali görmüyoruz.

 

MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan:

 

Hâlâ ABD ve AB ülkeleri küresel krizle boğuşurken, Türkiye, yılın ilk çeyreğinde dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi oldu. Makro ekonomik göstergeleri ile AB tanımlı birçok kriteri üst düzeyde yerine getirmiş olan Türkiye'yi başka ülkelerle karıştırmamak gerekir. Tabii ki AB'deki durum, ihracatının yarıya yakınını AB'ye yapan Türkiye için önemlidir ve dikkatle takip edilmesi gereken bir durumdur. Ama bunu izlemek ve o bölgede oluşabileceklere karşı tedbir almak başka, krize girmek başka.

 

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Rona Yırcalı:

 

Başbakan bu tarz bir açıklama yaptığına göre hükümet kriz için gerekli tedbirleri almış demektir. Türk ekonomisinin çok güçlü olduğu kanaatindeyim. Siyasi istikrarın sürüyor olması da Türk ekonomisi için çok önemli.

 

İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi: Türkiye ekonomisinin durumu birçok Avrupa ülkesinden iyi. Piyasalarda önceki açıklamalardan dolayı bir belirsizlik söz konusu idi. Erdoğan'ın açıklamalarının ardından hem piyasaların ateşi düşecektir hem de döviz aşağıya doğru gelecektir. Türk ekonomisinin durumu da önceki yıllara oranla gayet iyi.

 

Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü:

 

Başbakan'ın yaptığı açıklama, piyasalar açısından çok önemli. Bir oda başkanı olarak Başbakan'ın söylemlerine güveniyorum. Çünkü daha önce ne söylemişse doğru olduğu ortaya çıkmıştır.

 

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Cem Negrin:

 

Bazı siyasetçilerin krizle ilgili gereksiz açıklamaları piyasalarda panğe yol açtı. Ülkemizde krizle ilgili sorun olduğu kanaatinde değilim. Asıl sorun Batı'da görülüyor. Erdoğan'ın bu noktada söylemlerini çok önemsiyoruz.

 

İTO Başkan Yardımcısı Dursun Topçu:

 

Bazı hükümet yetkilileri geçtiğimiz günlerde her ne kadar olumsuz beyanlarda bulunsalar da bu söylemleri de tamamen piyasaları soğutmak için atılan adımlar olarak görüyorum. Biz İTO olarak Başbakan'ın söylemlerine sonuna kadar katılıyoruz ve açıklamanın da zamanlamasını çok önemli buluyoruz.

 

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın:

 

Başbakan'ın krize ilişkin açıklamaları malumun ilanı. Ülkemize ilişkin bir kriz riski görmüyoruz. Yatırımlarımız sürüyor. Sadece harcamalara dikkat edilmesi yönünde uyarı var. Yoksa Türkiye'de krizin olacağına dair bir durum ortada yok.

Kaynak:Zaman

Son Güncelleme: 26.02.2013 11:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3