Kaddafi çapraz ateşte öldü

Libya'daki geçici yönetim, Albay Muammer Kaddafi'nin iki ateş arasında...

Kaddafi çapraz ateşte öldü

Libya'daki geçici yönetim, Albay Muammer Kaddafi'nin iki ateş arasında...

26 Şubat 2013 Salı 11:16
Kaddafi çapraz ateşte öldü

Libya'daki geçici yönetim, Albay Muammer Kaddafi'nin iki ateş arasında kalarak öldüğünü açıkladı.

 

Ulusal Geçiş Konseyi'nin Başbakanı konumundaki Mahmud Cibril, devrik liderin konsey güçleriyle, Kaddafi yanlıları arasındaki çatışma sırasında başından vurulduğunu söyledi. Cibril, Kaddafi'nin sağ yakalandığını ancak hastaneye götürülürken öldüğünü belirtti. NATO'nun önümüzdeki saatlerde Libya'daki hava saldırılarını sona erdirdiğini açıklaması bekleniyor. İttifakın Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Kaddafi'nin ölümüyle NATO operasyonlarının sonuna yaklaşıldığını söyledi. Rasmussen, "42 yıl sonra Kaddafi iktidarı nihayet sona erdi. Libyalıları aralarındaki ayrılıkları bir yana bırakarak parlak bir geleceğin inşası için çaba harcamaya çağırıyorum" dedi.

Altın silah

Ulusal Geçiş Konseyi'nin iki numaralı ismi olan Cibril, Kaddafi'nin ölümüyle ilgili olarak başkent Trablus'ta basın toplantısı düzenledi. Cibril, "Uzun bir zamandır bu anı bekliyorduk. Muammer Kaddafi öldü" dedi. Video kayıtlarında Kaddafi sokaklarda sürüklenirken görülüyor. El Cezire televizyonunun yayımladığı bu görüntülerde Kaddafi'nin sürüklenirken sağ mı, ölü mü olduğu net değil. Mahmud Cibril, adli tıp incelemesi sonucunda, Kaddafi'nin yakalandıktan sonra arabayla götürülürken aldığı kurşun yarasından öldüğünün anlaşıldığını söyledi, "Araba hareket halindeyken, devrim güçleriyle Kaddafi güçlerininin ateşi arasında kaldı ve başından yara aldı. İncelemeyi yapan doktor, ateşin kimden geldiğini belirleyemedi" dedi. Daha önce bazı Konsey üyeleri, Kaddafi'nin kaçmaya çalışırken vurulduğunu anlatmışlardı.


""

 

'Ateş etmeyin diye yalvardı'

Bir savaşçı BBC'ye Kaddafi'nin bir kanalizasyon borusunun içinde saklandığını ve ateş edilmemesi için yalvardığını söylemişti. Bu kişi, Kaddafi'den aldığını söylediği altın kaplama silahı gazetecilere gösterdi. Arap televizyon kanalları, Kaddafi'nin yakalandığı boruların etrafında toplanan silahlı kişilerin görüntülerine yer verdi. ABD Başkanı Barack Obama, "despotluğun düşmesinin" Libya için çok önemli bir gün olduğunu söyledi. Demokrasi hedefinde Libyalıların önünde uzun ve zorlu bir yol olduğunu belirten Obama ABD ve diğer ülkelerin Trablus'un yanında yer alacağını kaydetti.

Kaddafi'nin cesedi de Misurata'ya götürüldü. Seyfülislam Kaddafi'nin akıbeti konusunda ise çelişkili bilgiler var. Geçici yönetimin adalet bakanı Muhammed el Alagi, Seyfülislam'ın ellerinde olduğunu ve bacağındaki yara nedeniyle hastanede tedavi gördüğünü söyledi. Ama başka bir konsey yetkilisi, Seyfülislam Kaddafi'nin nerede olduğunu bilinmediğini açıkladı.


""

'Kaddafi'yi Fransız uçakları durdurdu'

Fransa Savunma Bakanı Gerard Longuet, Fransız savaş uçaklarının Sirte'den kaçmaya çalışan Kaddafi'nin konvoyunu durdurmak için uyarı ateşi açtığını belirtti. Fransız bakan daha sonra konseye bağlı silahlı güçlerin Kaddafi'yi yakaladığını kaydetti. Kaddafi'nin öldürüldüğü haberi ardından birçok kent ve kasabada halk sevinç gösterileri yaptı. Birçok kişi arabalarıyla sevinç turu atarken havaya ateş açtı. Başkent Trablus'ta kutlamalar sabaha kadar devam etti, kent merkezinde trafik kilitlendi. Üst düzey bir konsey yetkilisi Kaddafi'nin öldürülmesi ardından Libya genelinde çatışmaların tamamen durduğunu açıkladı.

 

 

 

 

BÜTÜN AİLESİ DAĞILDI

Seyfülislam Kaddafi


Muammer Kaddafi'nin Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından aranan oğlu Seyfülislam  dün Sirte'den kaçmaya çalışırken yakalandı.

 

Muhammed Kaddafi

Libya'nın ele geçirilmesinin ardından isyancıların elinden kaçarak Cezayir'e sığınmıştı.



 

Seyfülarab Kaddafi

30 Nisan'da bir NATO bombardımanında ölmüştü.



 

Saadi Kaddafi

Eski futbolcu Bingazi'deki silahsız isyancıları vuran özel birliklerin komutanıydı. Nijer'e kaçtı.



 

Hannibal Kaddafi:

Trablus'un düşmesiyle Cezayir'e gitti. Avrupa'daki gece kulüplerinde çıkardığı olaylarla defalarca gündeme gelmişti.



 

Mutassım Kaddafi

Babasının öldürüldüğü saldırıda sağ olarak yakalandı. Ülkenin Ulusal Güvenlik Danışmanı'ydı.



 

Hamis Kaddafi

Kaddafi'nin en profesyonel birliği olan 32. Tugay'ın komutanıydı.  Kaddafi yanlıları 29 Ağustos'ta öldüğünü açklamıştı.

 



Ayşe Kaddafi

Albay'ın tek kızı olan Ayşe, Trablus düştüğünde annesi ve ağabeyi Hannibal ile beraber Cezayir'e gitti. Ayşe Cezayir'de doğum yaptı. 

 

TARİHÇE


-  15/16 Şubat: İnsan hakları savunucusu Fethi Tarbel'in tutuklanması Bingazi'de protestoların çıkmasına neden oldu.


-  24 Şubat: Hükümet karşıtı güçler, kıyı kenti Misrata'nın kontrolünü ele geçirdi.


-  26 Şubat: BM Güvenlik Konseyi, Kaddafi ve ailesine yaptırım uygulanacağını açıkladı.


-  28 Şubat: AB ülkeleri Kaddafi'ye karşı yaptırım kararı aldı.


-  5 Mart: Bingazi'de kurulan Ulusal Geçiş Konseyi (UGK), kendini Libya'nın tek temsilcisi olarak ilan etti.


-  17 Mart: BM Güvenlik Konseyi, Libya hava sahasında uçuşa yasak bölge ilan etti ve hava harekatı kararı aldı.


-  19 Mart: İlk hava bombardımanı yapıldı.


-  27 Haziran: Uluslararası Ceza Mahkemesi, Muammer Kaddafi ve oğlu Seyfülislam için insanlığa karşı suç işledikleri gerekçesiyle yakalama emri çıkardı.


-  21 Ağustos: Muhalif güçler başkent Trablus'a girdi ve kentin kontrolünü ele geçirdi.


-  23 Ağustos: Muhalifler, Kaddafi'nin Trablus'taki Babül Aziziye karargahını ele geçirdi.


-  1 Eylül: Libya'daki geçiş yönetimi, Paris'te ülkenin geleceğinin konuşulduğu bir konferansta dünya liderleriyle buluştu.


-  11 Eylül: Libya, petrol üretmeye başladı.


-  15 Eylül: Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve İngiltere Başbakanı David Cameron Libya'yı ziyaret etti.


-  16 Eylül: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Libya'ya gitti. BM, Geçici Konseyi'ni Libya'nın tek temsilcisi olarak tanıdı.


-  21 Eylül: Muhalifler, Kaddafi'ye bağlı güçlerin direniş gösterdiği 3 büyük kent olan Sabha'nın ele geçirildiğini duyurdu.


-  17 Ekim: Kaddafi'nin son kalelerinden biri olan Beni Velid'in de düştüğü  ilan edildi.


-  20 Ekim: UGK güçleri, Kaddafi'nin memleketi Sirte'yi ele geçirdi. Kaddafi öldü.

Son Güncelleme: 26.02.2013 11:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3