Arar sınır kapısı açılıyor

Saddam Hüseyin'in Kuveyt'i işgal ettiği 1990'da kapatılan Irak'la Suudi Arabistan arasındaki Arar sınır kapısı açılıyor

Arar sınır kapısı açılıyor

Saddam Hüseyin'in Kuveyt'i işgal ettiği 1990'da kapatılan Irak'la Suudi Arabistan arasındaki Arar sınır kapısı açılıyor

15 Ağustos 2017 Salı 15:23
Arar sınır kapısı açılıyor


Iraklı Şii lider Mukteda Sadr, Suudi Arabistan temaslarında veliaht prens Muhammed bin Salman'la görüşmüştü.

Irak ile Suudi Arabistan arasındaki yakınlaşma derinleşiyor. İki ülkenin ortak ticaret komisyonu kurma kararı almasının ardından, 27 yıldır kapalı olan bir sınır kapısının da açılacağı ilan edildi.

Saddam Hüseyin’in Kuveyt işgalinin ardından 1990 yılında kapatılan Arar sınır kapısı, ticaret için açılacak. Arar kapısını, 27 yıldır sadece Hac ziyareti için Suudi Arabistan’a geçiş yapmak isteyen Iraklılar kullanıyordu.

Irak’ın güneybatısındaki Anbar vilayetinin valisi Suheyb el Rawi, kapının açılışı için düzenlenen törende “Bu, gelecekteki işbirliği açısından büyük bir adım” dedi. El Rawi, Irak ordusunun bölgede güvenlik önlemlerini artırdığını da söyledi.

NE OLMUŞTU?

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin, İran’ın artan bölgesel nüfuzuna karşı Irak’la ilişkileri geliştirmek istediği biliniyor. Sınır kapısının açılması kararının, Irak siyasetinde etkili olan Şii din adamı Mukteda Sadr’ın Suudi Arabistan temaslarının ardından gelmesi dikkat çekti.

Sadr’ın ziyaretinin ardından Suudi Arabistan’ın Irak hükümetine 10 milyon dolar bağış yapacağı ve ülkenin güneydeki Şii bölgelerine yatırım ihtimallerinin araştırılacağı belirtilmişti. 

Kaynak: Duvar

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3