Osmanlı Geleneği “Temcid” Ümraniye'de Can Buldu

Osmanlı geleneklerinden unutulmaya yüz tutmuş ‘Temcid' ilk sahurla birlikte...

Osmanlı Geleneği “Temcid” Ümraniye'de Can Buldu

Osmanlı geleneklerinden unutulmaya yüz tutmuş ‘Temcid' ilk sahurla birlikte...

28 Haziran 2014 Cumartesi 12:19
Osmanlı Geleneği “Temcid” Ümraniye'de Can Buldu

Osmanlı geleneklerinden unutulmaya yüz tutmuş ‘Temcid’ ilk sahurla birlikte Ümraniye’de can buldu. Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, “Temcid bizim kültürümüzde unutulmuş bir gelenek” dedi. 
“İlk Sahur ve Temcid” özel programına eski bakanlardan Ak parti İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, Ak Parti İstanbul Milletvekilleri, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan can ve çok sayıda vatandaş katıldı. Osmanlı döneminde, dini musiki formunda çeşitli makamlarda bestelenen ve imsak vakti ehil kişilerce minarelerden yapılan dua içerikli naatlardan oluşan Temcid okuma geleneği, Ümraniye’de canlandı. Unutulmaya yüz tutmuş Ramazanlara mahsus bir uygulama olan, “Temcid Salâsı ve Temcid Pilavı” Ümraniye Belediyesi tarafından Ramazan-ı Şerifin ilk sahurunda belediye bahçesinde yeniden hayat buldu. Etkinlikte kurulan sofralara bin kişilik sahur yemeğinin yanı sıra Temcid Pilavı da ikram edildi.
Eski bakanlardan Ak Parti İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, “Ramazan kelime itibariyle ateşi yutan demektir. Alla şahittir, dünyada Müslümanların yutulması gereken nice ateşleri vardır. Bakın bugün yanı başımızda Irak’ta Müslümanlar Allahuekber diyerek diğer Müslümanları öldürüyorlar. Bir iç savaşa, bir mezhep savaşına çevrilmek istenen çok acıklı bir tabloyla karşı karşıyayız” dedi.
Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, “Temcid bizim kültürümüzde unutulmuş bir gelenek. Temcid Ramazan-ı Şerifin gelişinde, sahurda minareden güzel sesli müezzinlerin Ramazan-ı Şerifi müjdeleyen selahatu selamlarla yücelten dualar okunması ve aşağıdan da cemaatin ona mukabele etmesidir. Genellikle bu gelenek sahurda yapılır. Dedelerimiz, ninelerimiz bu yüzden sahura, Temcid derlerdi” şeklinde konuştu.
Sahur programına katılan Selami Albant, dedelerinin ve ninelerinden Temcid’i sahur olarak bildiklerini söyledi.
Programın sonunda sahneye çıkan ilahi grubu, Ramazan Ayının ilk sahuruyla birlikte katılımcılara Temcid ruhunu yaşattı.

 

Son Güncelleme: 28.06.2014 12:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72