Çekmeköy Kitabı Öğrencilerle Buluştu

Çekmeköy Belediyesi tarafından hazırlatılan “İstanbul'un Yaşam Pınarı ...

Çekmeköy Kitabı Öğrencilerle Buluştu

Çekmeköy Belediyesi tarafından hazırlatılan “İstanbul'un Yaşam Pınarı ...

18 Eylül 2014 Perşembe 14:47
Çekmeköy Kitabı Öğrencilerle Buluştu

Çekmeköy Belediyesi tarafından hazırlatılan “İstanbul’un Yaşam Pınarı Çekmeköy”  kitabı, Çekmeköy’de eğitim gören orta okul ve lise öğrencilerine dağıtıldı.

Çekmeköy Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından hazırlatılan “İstanbul'un Yaşam Pınarı Çekmeköy” kitabı, Çekmeköylü öğrencilere dağıtıldı. İlçede bulunan tüm orta okul ve liseleri ziyaret eden belediye ekipleri, tarihten günümüze kadar ilçenin tüm değerlerini bir arada toplayan 20 bin 300 kitabı öğrencilerle buluşturdu. Ekiplerin başında yer alan Çekmeköy Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Epli, Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz’ın selamını ileterek girdiği sınıflarda, kitabı öğrencilere tanıttı. Başkan Yardımcısı Epli, “Bu kitap, Çekmeköylülerin yaşadığı yeri tanıması, tarihi ve bugünüyle ilgili bilinçlenmesi için Çekmeköy Belediyesi tarafından uzmanlara hazırlatıldı. Bu kitap, bugün ilçemizde ne gibi imkanlarımız var size rehber olacaktır,” dedi.

 

Çekmeköy’ün Dünü Bugünü

İstanbul'un yeni ilçesi ama en eski yerleşim yerlerinden biri olan Çekmeköy'ün tarihi, Çekmeköy Belediyesi tarafından kapsamlı bir akademik araştırmayla birlikte kitaplaştırıldı. Şehirlerin kendilerine özgü kimliklerini tarihsel geçmişlerinden aldıklarının bilinciyle hazırlanan kitap, Prof. Dr. Vahdettin Zengin ve Doç. Dr. Erhan Afyoncu'nun danışmanlığında Yard. Doç. Dr. Arif Kolay tarafından hazırlandı. İki yılı aşkın bir araştırma ve yoğun bir arşiv çalışmasının sonucu hazırlanan kitap, tarih yazımında genellikle siyasi tarih üzerine yoğunlaşılan ülkemizde, şehir tarihçiliği açısından örneklik teşkil edecek sıradışı bir çalışma olarak dikkat çekiyor.

 

 

 

 

Kitap 4 bölümden oluşuyor

Ana malzemesini kadastro defterleri, adli sicilleri, şikayet defterleri gibi dönemin tarih kaynaklarının oluşturduğu kitap, zengin alt başlıklara ayrılan dört bölümden oluşuyor.

 

"19. Yüzyıla Kadar Osmanlı'da Çekmeköy" isimli birinci bölümde, Roma ve Bizans dönemlerinden başlayarak Çekmeköy'ün derinlikli tarihi gözler önüne seriliyor. Bu bölümde Çekmeköy'ün köylerinde yaşayanların kadı sicilleri kayıtlarından alınan ilginç davaları ve insan hikâyeleri oldukça ilgi çekiyor.

 

"19. Yüzyılda Çekmeköy'ün Sosyo-İktisadi Durumu" başlıklı ikinci bölümde ise, nüfus defterleri ve temettuat defterlerindeki kayıtlara göre bölgenin nüfus dağılımı ve meslek bilgilerine yer veriliyor. Ziraat ve hayvancılık, arazilerin dağılımı ve kullanım şekilleri yetiştirilen ürünler ve hayvancılığa dair detaylı bilgilerde, o tarihlerde hangi köyün neyle geçindiğini, hangi köyde en çok neyin üretildiği kaydediliyor.

 

Üçüncü bölüm ise "Osmanlı'nın Son Döneminde Çekmeköy" adını taşıyor. Bu bölümde "I. Dünya Savaşı öncesinden başlayarak, savaş sırasında bölgede yaşanan hareketliliklere, yaşanan göçlere, muhacirlerin yerleştirildiği köylere ve azınlıkların yaptığı çete faaliyetleri ile asayişi temin için Alemdağ’da kurulan karakola" kadar pek çok konu yine belgelerle ele alınıyor. Ayrıca Anadolu'ya giden silahların Çekmeköy üzerinden Anadolu'ya gönderilmesi de bu bölümde inceleniyor.

 

Dördüncü ve son bölüm olan "Çekmeköy'ün Doğal Güzellikleri" bölümünde ise; tarih boyunca İstanbul'un en eski yerleşim yerlerinden biri olan Çekmeköy'e, Alemdağ'da geceleyin bülbül dinlemek için büyük şehrin bir bucağından öbür bucağına gelenlerin, neden onca zahmete katlandıklarını ve orada buldukları huzurun kaynağını anlatılıyor. Çekmeköy'deki ormanlar, çiftlikler, akarsular, kaynak suları, Çekmeköy'ün meşhur ziyaretçileri, camiler ve kiliseleri de bu bölümde yer alıyor. İstanbul Çiğdemi, Kadıköy Çiğdemi, İstanbul Nazendesi, Boğaziçi Keteni gibi isimleri bile insana güzel kokular getiren Çekmeköy'e özgü çiçekler de bu bölümde tanıtılıyor. Osmanlı sultanlarının inşa ettirdikleri köşklerle bir mesire ve av merkezi haline getirdikleri Çekmeköy, kaynak sularıyla bugün hâlâ şifa yurdu olma özelliğini sürdürüyor.

 

Son Güncelleme: 18.09.2014 14:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72