Sıcak havalar kavgaları artırıyor

Denizli Devlet Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Mert Özen, sıcak havaların...

Sıcak havalar kavgaları artırıyor

Denizli Devlet Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Mert Özen, sıcak havaların...

30 Temmuz 2013 Salı 17:19
Sıcak havalar kavgaları artırıyor

Denizli Devlet Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Mert Özen, sıcak havaların kavga ve yaralanma olaylarının arttığını söyledi.

 

Çocuklar, hamileler ve yaşlıların sıcak havanın olumsuz etkileri konusunda yüksek risk grubunda bulunduğunu, ancak çeşitli meslek gruplarında bulunanların da sıcak havadan etkilenme riskine karşı önlem alması gerektiğini belirten Denizli Devlet HastanesiAcil Tıp Uzmanı Dr. Mert Özen, "Bu aylarda hava aşırı derecede sıcak seyrettiği için sıcak çarpmasına karşı bazı önlemler almak önemlidir. Özellikle 11:00 -17:00 saatleri arasında uzun süre güneş altında bulunmamak gerekir. Çalışma saatleri, serin saatlere kaydırılmalıdır. Gereğinde şapka ve şemsiye kullanılmalı, sentetik malzemeden yapılmış kıyafetler yerine açık renk, bol ve serin tutan pamuklu giysiler tercih edilmelidir. Terleme ile sıvı ihtiyacı artacağından günde en az 2 litre su tüketilmedir. Ayrıca, kalp hastalığı, tansiyon yüksekliği, böbrek, şeker gibi kronik rahatsızlıkları bulunanlar, çocuk ve yaşlılar kesinlikle bu saatlerde dışarı çıkmamalıdır."

112 ACİL SERVİS EKİPLERİNE HABER VERİLMELİ

Uzman Dr. Özen, sıcak çarpması olan kişilerde baş ağrısı, baş dönmesi, bilinç bulanıklığı, iştahsızlık, bulantı, kusma, susuzluk hissi, kol, bacak ve karında kramplar gibi belirtiler görülebileceğini söyledi.Güneş çarpmalarında vücut ısısının 41 dereceye kadar çıkabildiğine ve vücut ısısı kontrol edilemezse kalıcı beyin ve organ hasarı görülebileceğine vurgu yapan Dr. Özen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Güneş çarpan kişilere yapılacak en önemli yardım, süratle 112 Acil Servis ekibine haber verilerek harekete geçmesini sağlamaktır. Sağlık ekipleri gelene kadar hasta, usulüne uygun olarak serin bir yere taşınmalı, üzerine ıslak çarşaf örtüldükten sonra el bileği, kasıklar, koltuk altı gibi damarların yüzeye yakın geçtiği bölgelere havluya sarılı buz torbaları konulmalı, vücut sıcaklığının düşmesi sağlanmalıdır. Eğer şuuru açıksa, vücut sıcaklığını düşürmek amacıyla hastanın soğuk içecekler tüketmesine yardımcı olunmalıdır."

TAHAMMÜL GÜCÜ AZALIYOR
Dr.Özen bu havalarda kişilerin tahammül gücünün azaldığını ve bunun da kavgaların daha çok yaşanmasına neden olduğuna dikkat çekti.

Son Güncelleme: 30.07.2013 17:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72