Sancaktepe'de “Edebiyat Günü” çok beğenildi

Kültür-sanat etkinlikler çerçevesinde 'Edebiyat Günü' düzenledi..

Sancaktepe'de “Edebiyat Günü” çok beğenildi

Kültür-sanat etkinlikler çerçevesinde 'Edebiyat Günü' düzenledi..

26 Şubat 2013 Salı 11:16
Sancaktepe'de “Edebiyat Günü” çok beğenildi

Sancaktepe Belediyesi,  kültür-sanat etkinlikler çerçevesinde 'Edebiyat Günü' düzenledi... Türkiye'nin tanınmış yazarları, şairleri, ressamları Edebiyat Günü'nde, Sancaktepeli gençlerle bir araya geldi. Gerçekleştirilen şiir ve söyleşilerle Sancaktepeliler, Türk Edebiyatını ve şiir keyfini yaşama fırsatını yakaladı.

Mayıs ayı kültür-sanat etkinlikleri nezdinde Sancaktepe Belediyesi tarafından Türkiye'nin tanınmış edebiyatçı, yazar, şair ve ressamları “Edebiyat Günü”nde bir araya geldi. Düzenlenen etkinlikte Şair Ressam Yaşar Bedri, Edebiyatçı Ahmet Mercan, Şair Recep Garip, Yazar, Senarist Tarık Tufan, Yazar Selahattin Yusuf, Türk edebiyatı ve romanını çok yönlü irdeleyerek, popüler kültüre değindi. Programda Moral Fm' radyo yorumcusu Selahattin Kocaarslan, Türk şiirinin seçmeleri izleyenlerle paylaştı. Etkinlikte özgün müziğin beğenilen sesi Alper ise Türk Müziği'nin eşsiz eserlerini kendine has tarzıyla yorumladı.

""

Türk Edebiyatının çok yönlü olarak anlatıldığı Edebiyat Günü'nde Şair, Ressam Yaşar Bedri, şiirdeki görsel imgelerin ne anlama geldiğinden bahsetti. Söyleşi ikinci olarak sözü alan Edebiyatçı, Yazar Ahmet Mercan, Türk toplumunda okuma kültürü yaygın olmadığını, kültürel gelişim için herkes kitap okuması gerektiğini belirtti. Günümüz bilgi çağında internetin ve televizyonun Türk toplumundaki okuma alışkanlığını öldürdüğünü söylerken sözlerine şöyle devam etti;"Geleceğimiz için Türk edebiyatına ve şiirine sımsıkı sarılmalıyız. Şiir kültürümüzdür, değerimizdir. Şiir aslında edepli bir eylemdir. Sinemaya girer gibi şiire giremeseniz. Edebiyatta edep işidir ve edeple yapılmalıdır' dedi.

Şair Recep Garip ise söyleşinin başında şiirde “ilham”ın tanımını yaparak şiirin ilk oluşumunu dile getirdi. İlham'ı “feraset, kalbe doğan bilgi” olarak tanımlayan Garip, şiirin yoktan var edildiğini ifade etti. Ardından yazısından bir bölümü paylaştı: “Şiir, bir vergidir. Bir ikramdır. Olmayan bir şeyin, “yok”un “var” edilişinin ikramıdır. Bir başka ifadeyle şair, unutulmuş gizli kalmış bir kelimeler hazinesinden kısmetine düşeni bulur; bulamadığını icat eder, doğurur, bir bakıma yeniler; yani yaratır. Buradaki yaratış; var edilmişin keşfidir. Şair, asıl ikram sahibini söylemese de bilir, içten içe sezer.” dedi. Garip; şiirin doğuşu, kaynağı ve şiirin bir “ikram” olduğunu belirtirken ayrıca şairin söyleminin de “Hak olması" gerektiğini vurguladı.

Kanal 24'te Kafa Dengi programını hazırlayan ve sunan Yazar Selahattin Yusuf ve Senarist Tarık Tufan ikinci bölümdeki söyleşilerinde popüler kültürün Türk toplumunun inançlarını ve öz değerlerini sahipsizleştirdiğini, insanları tek tip haline getirerek tüketim toplumuna dönüştürdüğünü böylece kalabalık kültürün güdülmesinin çok rahat olduğunu vurguladı. Yazar Selahattin Yusuf ise edebiyata dair olarak; edebiyatın insanın bilincini açtığını, özgür ve özgün düşünmeyi sağladığını ifade ederken ayrıca insana ölçülü, güzel düşünmeyi öğrettiğini vurguladı. Yusuf ; “Edebiyat insanın beyin kaslarının gelişmesini sağlar” dedi.

Programın sonlarına doğru Moral Fm radyo yorumcusu Selahattin Kocayusuf, Türk şiirin unutulmaz seçmelerini Sancaktepeliler'e seslendirdi. Özgün müziğin sevilen sesi Alper ise şarkılarıyla Selahattin Kacayusuf'a eşlik etti.

 

Son Güncelleme: 26.02.2013 11:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72