Son günlerde başta akaryakıt olmak üzere çeşitli ürünlere gelen zamlar gündeme bomba gibi oturdu. Ana tüketim ürünlerine zam geldiği anda sadece o ürünlerin fiyatlarının artışıyla sınırlı kalmıyor, Anında çarşı pazara yansıtılıyor. ?İğneden ipliğe' zam geliyor.
Çok düşük gelirleriyle harcamalarından zorunlu kısıntı yaparak, bugüne kadar yaşamını sürdürenlerin, bundan böyle işleri daha da zora girecek gibi görünüyor. Bu durumda olanlara günümüzde, ?Allah kolaylık versin' demenin ötesinde bir yaptırım gücü yok. Bilindiği gibi kış ayları masrafın çok daha arttığı aylardır.
?Amerika'da hapşırılsa Türkiye'de nezle olunur' diye bir sözcük vardı. ABD doları yükseldi. Bu parayla yapılan ödemeler zarar hanesine yazıldı. Sonunda bu açığın faturasını ödemek her zaman olduğu gibi, yine halkın sırtına yüklendi.
Bugüne kadar olduğu gibi, uygulanan değişmez kural, bir kez daha devreye sokuldu. Türkiye'nin bıçak sırtında giden ekonomisindeki sarsıntının ceremesini yine halk çekti. Bunun haricinde nutuk atıp ?zamlar halka yansıtılmayacak rahat olun' diye işi kılıfına uydurmaya çalışanlar resmen ?yalan' söylüyor.
Bu zamların ardından emekliler ve düşük ücretle çalışmak zorunda olanları daha sıkıntılı günler bekliyor. Zamların ardından çarşı pazarda, marketlerdeki fiyatlara bir göz atın. Yumurtadan, sebze-meyveye, kuru gıdalara kısaca halkın tüketeceği ürünlerin tamamına yakınına zamlı fiyatları konmuş.
Peki bu ürünlere zam yapıldı mı? Yapılıp yapılmaması hiç önemli değil. Piyasayı kontrol edenler bir ana ürüne zam haberi duymaya görsün anında zam furyası geliyor. Nitekim bu zamların ardından da öyle oldu. Fırsat bu fırsat deyip her tür esnaf zammı ürünlerine yansıttı.
Halkın gelirini arttırmadan zam yapmak sadece piyasayı etkilemez. Toplumun dokusunu da etkiliyor. Mevcut kazancı ile yaşamını sürdüremeyen ve açmaza giren toplumlarda huzur ve asayiş de bozuluyor. Çünkü açlık ve sefalet insanlara arzu etmeyeceği şeyleri yaptırır. Bakın boşanmalar, cinayetler, soygunlar iyice arttı. Neden?
Hepsinin ana nedeni geçim sıkıntısı? İnşallah yapılan zamların arkası gelmez. İnsanlarımızın kış öncesi yaşamları zehir olmaz. Kışın en büyük harcama malum doğalgaz? Ekonomi sağlam temellere dayalı diyenler, bu zamların ardından hesaplarını yeniden gözden geçirmeli... Bu ve benzeri mali sarsıntıların faturasını halkın sırtına havale ederek, ekonominin sağlıklı işlediğini söylemekle bir yere varılamaz?
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72