Yarın 30 Ağustos Zafer Bayramı? Milli tarihimizin bütünlük noktasında en son ve sağlamca kazanıldığı tarih. Yıkılmış bir imparatorluk enkazından son ve ebedi temelli bir cumhuriyet kurmanın nirengi noktasıdır.
Milli bağımsızlığımızın , milli bütünlüğümüzün sağlanması yolunda en önemli direnç noktasıdır. Ancak bundan sonradır ki 1699 Karlofça Antlaşması'ndan beri idare merkezimize meyletmiş haçlı zihniyetinin yenildiği ve bu yenilgiyi kabul ederek uluslararası anlaşmalara oturup milli devletimizin ebediliğini kabul ettikleri önemli bir zirvedir.
30 Ağustos, o günkü şartlarda değerlendirildiğinde milli bütünlüğümüzün sağlanması yolunda temel oluşturmuştur. Bu temelin kaideleri üzerinde kurulan cumhuriyetin, milletlerarası onurumuz noktasında siyasi sonuçlarını düşünmek önemini daha da anlamamıza sebep olacaktır.
30 Ağustos ile kırılan düşman direnci bağımsızlık savaşımızın İzmir'e kadarki kolu, Mudanya'ya kadarki eli olmuştur. Mudanya mütarekesiyle milli mücadelemizin son ve önemli belgesinin imzalanmasının sağlanması, haliyle Anadolu'dan düşman ayağının kesildiği anlamınadır da.
Lozan ve sonrasındaki Cumhuriyet ve yapılmış diğer yenilikler 30 Ağustos'ta kazanılmış milli başarının ve askeri zaferimizin getirdikleridir. Sonraki günler yeni kurulmuş olan Cumhuriyetin ümran ve irfan faaliyetine ilham olacaktır.
Türk tarihinin akışı bir başka olmuştu 30 Ağustos sabahı.
30 Ağustos'ta?
Yurdu işgalden kurtardık, milleti zulümden
Sınır çizgilerini sağlam çizdik,
Hudut taşlarını kol ve bacaktan diktik,
Yurtta sulh, cihanda sulh dedi ATATÜRK,
bu gün de, ATATÜRK Devrimleri'nin aydınlığında
şerefle ölmek kadar şerefle yaşamasını öğrendik. Hem de; alnımız açık, başımız dimdik...
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.