Ekranlardan evlerimize akan kavga görüntüleri TBMM'den... Yani ülkemizin kalbi olarak gördüğümüz meclisten. İktidarlar eğitim sistemini değiştiremezler mi? Elbette değiştirebilirler. Aklın ve bilimin ışığında elbette yapabilirler bunu. Futbol sistemi gibi 4+ 4+ 4 olarak konan yeni bir sistem. Acaba bu sistemi ortaya atanlar ne derece sistemle ilgili bilgiye sahipler?
***
Sistemin tüm maddeleri yarım saatte geçiverdi. Hem de cebir ve şiddet de kullanılarak yasa komisyondan geçti. Meclisteki görüntüler iç karartıcı ve çok üzücüydü. Bize yakıştı mı? Maalesef hiç yakışmadı?  Üçüncü dünya ülkelerinde bile görülmüyor artık bu görüntüler.
***
Zaman zaman Tayvan, Hindistan, Kore meclislerinde rastlıyoruz? Bu kadar ilkel davranışlarda bulunulan bir meclis aklı selim sahibi insanımızı çok üzdü... Kavganın ardından 12 yıllık zorunlu eğitim jet hızıyla komisyondan geçti. Kavga sırasında aralarında CHP'li Nur Serter'in de bulunduğu bazı kadın milletvekilleri ezilme tehlikesi geçirdi. Kavgada sert sözler sarf edilirken sandalyeler de havada uçuştu.
***
Kavga sırasında bazı milletvekillerinin yaralandığı öğrenildi. Komisyonda yaşanan bu kavga arasında ?4+4+4' düzenlemesinin tüm maddelerinin geçtiği açıklandı. Çağdaş ülkelerde aslında 18 yaşına kadar herkes çocuktur. Bu nedenle 18 yaşına kadar her yurttaşın, yurttaşlık görevlerini herhangi bir kişinin yardımı olmaksızın yerine getirebilmesi için herkese eşit, temel eğitimden geçmesi gerekmektedir.
***
Daha açıkçası 18 yaşına kadar hiç kimse ergin sayılmaz... Yani kendi başına karar veremez... Verdiği kararlardan sorumlu da tutulamaz?İşin içinde okul bile olsa herhangi bir tercih yapmaya zorlanamaz?Temel eğitim; adı üzerinde, herkes için bir alt yapı eğitimidir. Kişi isterse onun üzerine istediği eğitimi inşa edebilir...
***
?8 yıllık eğitimin sonucunda çocuklar çırak olmazlarmış' Peki neden? Gerekçeleri daha da ilginç?Çünkü belli bir yaştan sonra çocuklar mesleğin ince noktalarını öğrenemezlermiş... Şimdi şöyle bir düşünelim... Peki, çocuklar lise sona kadar konuyla ilgili hiçbir bilgi almadan, pekala bilgisayar mühendisi olabiliyor mu?
***
Sizce onun işi, herhangi bir çıraklıktan daha fazla ayrıntıyı içermiyor mu? Bir başka örnek: Adam lise mezunu, yani hiç bir ön hazırlığı yok? Üniversiteyi kazanıyor ve ancak 30'lu yaşlarda ancak hekim olabiliyor?Sonra eğitimine devam edip mikro cerrahi'ye kadar ilerliyor? Sizce böyle bir iş, çıraklıktan daha mı kolay? Konu aslında, bu değil? Biliyorlar ki 8 ya da 12 yılık bir eğitimden geçen birisini dayakla, güvencesiz yok pahasına çalıştıramazsınız... Sonuç; bilgisizlik ve cehalet...
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72