YERELMEDYAYADEVLETEL ATMALI

Yerel basın, Türkiye'de demokratik çok sesliliğin gelişmesinde ve kamuoyunun serbestçe oluşmasında birinci derecede önem taşır. Kültürel ve yerel mirasın korunmasında önemli rol oynar, sivil toplum örgütlerinin gelişmesinde ve etkinliğini sağlamada önem taşır ve ilçelerdeki yerel yönetimlerin kamuoyu adına denetlenmesinde büyük ölçüde rol oynar...

 Yerel medyaya şöyle bir baktığımızda; çağın gerektirdiği şekilde kendini geliştiremediğini ve okuyucusunu tatmin edemediğini görüyoruz. Artık bilgi ve iletişim çağında yaşıyoruz. Vatandaş kıyas yapma imkanına ve bizleri değerlendirme koşullarına sahip. Yerel gazeteleri izleyerek yorum yapabiliyor ve neyin ne olduğunu çok iyi görüyor...

Çevremizde, yerel adı altında birçok gazete yayınlanıyor. Sermaye, bilgi birikimi, deneyim, hedef, politika, sorumluluk, kadro, teknoloji v.b. hiçbir aracınız olmadan bir gazete çıkarmak her zaman mümkün? Hele de seçimler öncesi.

Bunları bölgemizde sık sık yaşıyoruz ve yaşamaya da devam edeceğiz gibi gözüküyor. Bölgede yayınlanan yerel gazeteler; okuyucusu ile kopuk, halkın sesi olmaktan uzak, basın bültenlerinin bir araya toplanmış hali gibi?

Çoğu yerel gazete analiz edildiğinde fikir gazetesi olmadığı, birçoğunun, yerel yönetimler değiştikçe yayın politikalarının da değiştiği görülmekte. Birçoğu da değişen yönetimlerle birlikte kayboluyorlar. Yerel medyanın halkın beklentilerine cevap verecek şekilde yapılanması ve gerçek gazetelerin önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor.

Meslekî standartlara uygun gazetecilik yapan yerel basın kuruluşlarının ayakta kalabilmesi ve gelişebilmesi için; Türkiye'de yerel basına devlet desteği de sağlanmalı. Yerel gazeteler, 'aile gazetesi' durumundan kurtarılmalı?

Gazeteciliğin standart kriterlerine uygun yayın yapmayan; belli kişi ve kurumlara yönelik yayın yapan, sadece para kazanma kaygısı taşıyan yerel gazetelere karşı devlet, önlem alınmalı ve gazete, dergi yayımlama hakkı basit bir dilekçe ile değil, bazı kriterleri yerine getirenlere verilmeli?

Flashaber olarak bu noktada; değil İstanbul tüm ülke genelinde yerel basına hatrı sayılır bir değer kattığımıza inanıyoruz. Zaman zaman ülkenin değişik yerlerinden aldığımız olumlu tepkiler, yerel medyaya devlet elinin uzanması çağrımızı yinelettiriyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.