Özellikle demokrasilerde yerel basının önemi, ulusal basından çok daha önemlidir. Çünkü demokrasiler, yerel yönetimlerde filizlenir, kök salar ve ülke düzeyine ondan sonra yayılır, benimsenir. Yerel birimlerle, kendi ilçemizde yönetimlerle birebir temas halinde olduğumuz, ilişkilerde olduğumuz yörelerde, demokrasiyi, halkın iradesini doğru ve dürüstçe yansıtamazsak, halkın sesini, halkın istemlerini yerine getirmesini sağlayamazsak, demokrasi sağlıklı işlemez. 

İşte basının işlevinin önemi burada daha çok ortaya çıkıyor, halka doğruları yansıtmanın önemi daha çok ortaya çıkıyor. Halk, doğru bilgilenirse, kendisini yönetenler hakkında kararlarını da doğru olarak, sağlıklı olarak verir. Zamanı geldiğinde siyasal tercihlerini doğru bilgilere dayanarak sağlıklı olarak yapar ve de demokrasi sağlıklı işler. 

Aksine, birtakım çıkar ilişkileri sonucunda, siyaset ve medya ilişkileri özel maksatlar için, çıkarlar için kullanıldığında, alet edildiğinde, halktan birtakım gerçekler saklandığında, saptırıldığında, abartıldığında, yönlendirildiğinde, halk doğruyu öğrenemez, dolayısıyla aldanmış olur. Tabii siyasal tercihlerini, tepkilerini de doğru gösteremez, yanılır ve o yanılgılar demokratik rejimi sıkıntılara sokar. 

O nedenle, yerel basında, yerel birimlerde demokrasinin işlemesi ülke demokrasisi için, rejimimiz için büyük önem taşımaktadır. Bunun da büyük sorumluluğu, büyük işlevi ve önemi, yerel basında çalışan, yerel basın ve medya kuruluşlarının üzerindedir. Yerel basın bulunduğu ilçe üzerinde bu kadar önem taşırken, çalışan gazeteciler de birçok zorluklarla karşılaşıyor. 

Örneğin, hakkında haber yapılan kişi ve kurum, ‘taraflı haber yapılıyor’ şeklinde tepki göstererek gerçek dışı dedikodular, tehditler, hakaretlerde bulunabiliyor. Ama bu tür engellemelerin, etik çizgisi dışına çıkmayan kişileri asla yıldıramaz. 

Bu tür dedikoduları çıkaran, tek amaçları ortalık karıştırmak olan bu çıkarcı, menfaatçi zihniyetleri esefle kınamak gerekiyor. Herkes kendi işini yapsın. Ve de gerçek gazeteciler de kendi işini yapsın. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72