Bir zamanlar İstanbul basınıyla yarış eden, hatta onu geride dahi bırakan yerel basın, günümüzde oldukça sıkıntılı günler geçirmekte. Bir zamanlar milli mücadeleye renk katan, güç veren yerel basın, bugün maalesef birtakım yanlış politikalar ve siyasal iktidarların göz ardı etmesi sonucu varlık mücadelesini sürdürebilme çabası içine girmiş durumda.

Halen Anadolu'nun pek çok kentinde teknolojinin en basit imkanlarından dahi yoksun, hâlâ el pedalıyla, kurşun harflerle çıkarılan gazeteler var. Anadolu'da pek çok gazetede görev yapan gazeteciler çok düşük maaşlarla, hatta cep harçlığıyla ve hiçbir sosyal güvencesi olmadan çalışmaktadır ki, dolayısıyla da bunların tamamına yakını geçimini sağlamak için gazetecilik dışında ikinci bir iş yapmak durumunda kalmakta.

Ancak , Türkiye'de basın sektöründe maalesef çifte standart yaşanmakta. Örneğin; İstanbul basınına sonsuz teşvik ve kredi sağlanırken, yerel basın göz ardı edilmekte, seçimden seçime hatırlanmakta. Ekonomik yönden oldukça kısıtlı imkanlar dahilinde hayatta kalma mücadelesi veren pek çok yerel basın ve yayın kuruluşlarında, ihtiyaçtan kat be kat az sayıda eleman istihdam edilebilmekte.

Gerçekte, demokrasinin sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi açısından henüz tekelleşme ağına düşmemiş olan özgür ve tarafsız yerel basının tarafsızlığını koruyabilmesi için gerekli ortamın sağlanması gerekmekte. Bu ortam da, gerek teknolojik alt yapı, gerek donanım, gerekse yerel basın mensuplarının iyi ücretlerle çalıştırılabilmesi ve bu sayede etik açısından, bağımsızlık açısından sağlanacak rahat ve gelişmiş bir ortamdır

Anadolu yakasının en gelişen bir ilçesi olan Ümraniye’de tüm olumsuz şartlara rağmen istikrarlı, güven veren bir yerel yayın çıkarmak, devamlılığını sağlamak   gazetemiz Flashaber’in de içinde bulunduğu Yıldız Medya Grubu’na nasip oldu. Yerel basını küçümseyenleri geçmişte çok görmüştük, şimdi de görüyoruz, gelecekte de göreceğiz. Bu; mesleğin bir cilvesi. Bu prototiplerle uğraşmak bizi hiç yıldırmıyor, bilakis yenilenmemize, bilenmemize ve daha bir güçlü olmaya sevk ediyor...

 

 

Çok sesli ve özgür bir basının demokratik sistemin korunması ve güçlendirilmesinde son derece önemli bir unsuru teşkil ettiği düşünülürse ve yerel basının da ulusal basınla paralel bir seyir takip ettiği göz önünde tutulduğunda, günümüzde oldukça zor günler geçirmekte olan yerel basın yayın kuruluşlarının önemi ve gerekliliği de ortaya çıkar.

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.