Ülkemizde insanlar adam öldürür sıyırır. Olay çıkartır, sıyırır. Uyuşturucu satar, kullanır, sıyırır. Öte tarafta gariban, yoksul vatandaş bir simit çalsa veya bir yerde tezgah açsa görevliler akbaba gibi başına dikilir, tezgahını darmadağın eder. Ama, simit çalan ise aylarca hapis yatar.
Hukuk devletinde toplumun huzuru yasalar tarafından korumaya alınmıştır. Toplumdaki fertlerin, herhangi bir kimsenin davranışı yüzünden tehdit altında kalması durumunu suç olarak değerlendiren kanun koyucu, bu durumu yasalaştırır ve uygulayıcılar vasıtasıyla o suç için öngördüğü cezanın tatbik edilmesini emreder. Her suça karşı belli bir ceza öngörülür ve cezalandırmanın yöntemi ve süresi ilgili kanunlarda belirtilir.
Ceza, bu suç sayılan davranışın ortaya çıkmasını engellemek amacıyla alınan tedbirlerden biridir. Ceza uygulamasının nedeni, caydırıcılık, ıslah etme ve toplumu suç işleyene karşı korumadır. Kanun koyucu, suç ve uygun cezaları tanzim ederken gereken esasları, kamu vicdanını göz önüne alarak belirler. Islah etme, ibret vererek caydırıcı olma ve toplumu suçludan koruma esasları olmayan hiçbir ceza yürürlükte olamaz ve bu amaçlar gözetilmiyorsa o kişiye ceza uygulanamaz. Örneğin, manavdan bir elmayı izinsiz olarak alan 7 yaşındaki bir çocuk için, şekil olarak hırsızlık suçu oluşmuştur.
Ancak o çocuk için, işlediği suçun karşılığı olan cezanın uygulanması  toplumun diğer bireyleri için caydırıcı ve ibret verici olmaması, hapis cezasının uygulanması toplumun diğer bireyleri için caydırıcı ve ibret verici olmaması, hapis cezasının ıslah edici vasfı bulunmaması ve bu tür bir suçu işleyen suçlu 7 yaşındaki bir çocuktan, toplumu hürriyeti kısıtlayan bir ceza ile korumaya gerek olmaması nedeniyle kanunda yazan cezaları uygulama yoluna gidilmez.
Aile içi ve aile dışı şiddeti ancak yasalar caydırıcı kılabilir. Ayrıca son zamanlarda sıkça rastladığımız kadına şiddet konusunda yasalarda kadını korumaya ilişkin düzenlemeler ivedilikle yapılmalıdır. İkinci adım ise bu yasaların denetimi olmalıdır. Bir toplumda cehalet varsa cinayetler bitmez! Sizce töre cinayetleri, insanlık için gerekli mi? Hiç sanmıyorum, bütün bunlar geri kalmışlığın belirtisidir, yani cehaletin kanıtıdır.
Şimdi diyoruz ki; adaletin hakça dağıtılmadığı bir yerde suçları azaltamazsınız?Ancak ve ancak yasalar ağırlaştırılır, yasalar karşısında zengin-fakir ayırımı yapılmazsa ve gelir dağılımı dengelenirse görün bakın suçlar ve suçlu sayısı nasıl azalıyor?
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.