Medyada okuduğumuza göre Afyonkarahisar Valiliği, kentte piknik yerleri de dahil olmak üzere içki satışı ve tüketimini yasakladı. Kamu esenliği ve trafik kazalarının önlenmesi gerekçesiyle başlatılan yasağa uymayan 82 TL ödeyecek.
Geçtiğimiz yıl, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu bir yönetmelik yayınlayarak, artık çocukların ve gençlerin olduğu kır düğünlerinde, nişanlarda, konser ve açılış kokteyllerinde içki servisinin yasaklandığını duyurmuştu.
Osmanlı, zamanında garip vakaları yaşarken, Avrupa aydınlanma çağını bitirmiş sanayi devrimine doğru hızla yol almıştır. Bugün de biz garip vakalarla uğraşırken Avrupa Küreselleşme, uzaya yerleşme mücadelesi yapmakta. Bizim ise hala nelerle uğraştıklarımız da ortada.
Hükümet sigaranın halk sağlığını böylesine ağır biçimde tehdit ettiğini düşünüyorsa, ülkede sigara üretimi yapan birçok çok uluslu dev şirketin üretimi neden hâlâ durdurulmuyor? Eğer sigara ilan edildiği kadar zararlı bir madde ise, zararlı maddelerin üretiminin durdurulması ya da en azından kısıtlanması gerekmez mi?
Hepimiz biliriz ki, eğitim düzeyi yüksek toplumlarda yasaklama uygulamaları en düşük seviyededir. Eğitimli insanlar genelde kendilerine ve çevrelerine zarar vermekten kaçınacak kültürel düzeye erişirler. Eğitimsiz halklar ise daima yasaklarla yönlendirilirler.
Örneğin Türkiye'nin en gelişmiş yörelerinde bile ?çimlere basmak, çiçek koparmak, gürültü etmek, mangal yakmak, donla denize girmek yasaktır'” levhalarını görmez miyiz? Batılı ülkelerin hemen hiç birisinde halklar böyle abuk sabuk levhalarla uyarılmaz.
Çünkü onlar eğitimlidir. Abuk sabuk yasaklara ihtiyaçları yoktur. Türkiye'de ise halkın eğitimine önem verilmemiştir. 1980'lerde başlayan özelleştirme furyasında da sermayenin göz diktiği eğitim sektörü kâr amaçlı ticari faaliyet alanı haline gelmiştir.
Bugün sadece parası olan az sayıda aile, çocuklarına eğitim aldırabilmekte, yıllık % 3+3 zam verilmek istenen devlet memurlarının ve hiçbir güvencesi olmayan sadakaya muhtaç hale gelmiş köylülerin çocukları eğitim alamamakta.
Biliriz ki eğitim seviyesi düştükçe yasaklar çoğalır, birbiri ardına yenileri eklenir. ?Buraya çöp dökmek yasaktır, geçmek yasaktır, damsız girilmez, aileye mahsustur, bekârların girmesi yasaktır gibi? Eğitimsiz toplumlar yasaklarla yönlendirilir.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.