Her iktidar döneminde hükümet çeşitli zamanlarda zamlar yapar.  Bu zamların bazılarında gerçeklik payı çoktur. Ama son dönemlerde dikkat ederseniz, bir taraftan yapılan ve halkın faydasına olduğuna inandığımız bir kanun ya da yasa çıkarıldığında o tartışmalar sürerken diğer taraftan milletin cebinden bir şeyler adeta uçup gidiyor.

Hükümetlerin yeni gelir kapısı bulmak için tek yaptığı, yeni vergiler koymak. Bankalar nasıl yaptıkları işlemler karşılığında acayip kalemler icat ediyorsa devlet de benzeri kalemleri sürekli vatandaşa yüklüyor. Örneğin son olarak ortaya atılan ehliyet değiştirme konusu… Pasaportları değiştirme konusu… Nüfus cüzdanlarını değiştirme konusu… Ruhsatları değiştirme konusu…

Daha önce parasını ödediğiniz her şeyi değiştirip ücretini de fazlasıyla vatandaşa yüklemek oldukça karlı bir devlet ticareti… Ehliyet ücretinin 101 TL’den 15 TL’ye indirilmesinin izahı yapılmadı maalesef… Ses çıkarılmasa bu indirim yapılmayacaktı…

Asgari ücretin 1/7’sini kart ücreti diye alıyorsun!!! Bu vatandaş hem vergi veriyor hem de kamu hizmetlerinden yararlanırken her hizmet için ayrı ayrı ücret ödüyor… Geçtiğimiz günlerde yapılan elektrik, doğalgaz ve benzine yapılan yüksek zamlar da bunlara örnek. Zaten insanlarımız ağır vergiler altında adeta eziliyor…  

Örneğin köprüler ödediğimiz vergilerle yapılıyor. Ödediğimiz vergilerle yapılan köprüler, yollar, tüneller, alt-üst geçitler, barajlar, otoparklar…. Bunlar ücretli olduğu gibi, bu mülkler özelleştirilerek satılabiliyor da…

Vatandaş, bir de evinde ve iş yerinde kullandığı doğalgaz, elektrik ve her gün kullanmak zorunda olduğu akaryakıt ürünlerine de dünyanın hiçbir yerinde olmadığı kadar çok para ödemekte. Bunun bir çözümü olmalı. Bu kadar ağır yükün altında ezilen esnaf, sanatkâr, memur, işçi hiç fark etmiyor.

Günümüzde herkesin ortak bir derdi var. Esnaf ve iş adamları işçi çalıştırırken yüksek prim ödemesi gerektiğinden kalifiye eleman çalıştıramıyor. Elbette ülkemizin kalkınması için herkes üzerine düşen görevleri yerine getirecek. Ama burada hükümetin üzerine düşen önemli görevleri olduğu da gerçek.

Hani bu konuda hep söylenir ya; ‘ödediğiniz vergiler yol, su, elektrik olarak geri dönecek’ diye. Evet dönüyor da ödediğimiz vergiler çok pahalı bir şekilde geri dönüyor. Dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanılıyor olmamız bunun bir göstergesi. Türkiye ekonomisi bir yandan büyüme gösterirken bir yandan da halkın bu kadar eziliyor olması küçük ve orta ölçekli işletmeleri etkiliyor.

Çünkü devletin vermiş olduğu gerçek anlamda önemli destekler de var. Bu desteklerin birçoğundan yine Türkiye'nin önde gelen firmalarının yararlanıyor olması, yani zenginin daha zengin olma kuralı hiç değişmemiş oluyor. Gariban esnaf ya da işveren aynı şekilde yoluna devam ediyor. Bu kadar yüksek oranda ve sürekli olarak zam yapılıyor olması insanlarımızı da bir anlamda tedirgin ediyor.  

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.