Malum ehliyet sahibi kişilerin ehliyetleri bundan böyle 5 yılda bir yenilenecek.. Yeni yasaya göre torbadan yine ‘tavşan’ yerine ‘zam’ çıktı. 5 yılda yenileme ile birlikte her 5 yılda iyi bir vurgun. Bu yıl için istenen ücret 101 TL idi.. 24 milyon kişinin ehliyeti değişeceğine bu, 2.5 katrilyon lira eder… Neyse ki tepkiler üzerine 101 TL 15 TL’ye indirildi. Aradaki farka bakın. İyi ki tepki verildi…
Vatandaşın cebinden parayı almak için daha bakalım ne tür değişiklikler göreceğiz. Son zamanlarda yapılan zamlar insanları canından bezdirdi…
Benzin zaten dünyanın parası… Sigorta ücretleri arttı… Araç muayenesi,
egzoz muayenesi, bir ehliyet eksikti, vergi de cabası… Vatandaşın belki ehliyeti var ama işsiz, yoksul. Onun cebinden alacağız. Seçim yaklaşırken kaynak bulmak gerek… 
Ne kadar gereksiz düşünceler varsa hep bizden çıkıyor ... Hükümetimiz artık nerden para alacağını, çeşitli yönlerden halkın olmayan parasıyla almaya çalışıyor.. Devletin parası bitti, bitirdiler… Ehliyet değişecek harç yatır, cüzdan değişecek harç yatır… Görünen o ki, bu böyle devam edecek. Emniyet Genel Müdürlüğü, sigorta ve muayenesi geçen araç sahiplerine zarf göndererek eksikleri tamamlamasını istemiş. 
Zaten araçlarda eksik varsa yollarda trafik görevlileri cezayı yazıyor. Araçlarını bağlıyor. Araçlarını trafiğe çıkarmayan kişiyi niye telaşlandırıyorlar. Trafik bürolarında görevliler bu nedenle oluşan yoğunluktan cinnet geçirmek üzere, bu yapılan acaba kimlere hizmet ediyor?
Hemen her gün yazılı ve görsel medyada onlarca trafik kazasına şahit oluyoruz. Vatandaş, trafik kazalarının en aza indirilmesi, trafikte huzur ve güven ortamının sağlanması için sürücü eğitim sisteminin sil baştan değiştirilmesini beklerken, sürücü belgelerinin şeklinin değiştirilmesi ile uğraşılması, her yıl on binlerce insanımızı kaybettiğimiz bir ortamda kabullenilecek bir durum değil.
 Sürücü belgelerinin değiştirilmesi, mevcut trafik kültürünün değişimi konusunda hiçbir etkisi olmayacak. Yenileme sırasında sürücünün sağlık durumunun kontrol edilerek, yeniden rapora gönderilecek olması da ayrı bir külfet getirecek. Siyaset kurumunun, öncelikle her yıl on binlerce insanımızı kaybettiğimiz trafik sorununu çözmesi gerekiyor. 
Sürücü belgelerindeki değişiklik zorunlu kılınmamalı ve değişimde hiçbir ücret alınmamalı. Her değişiklikte vatandaştan para talep edilmesi doğru ve adil bir yaklaşım olamaz.  Ama maksat gelir temini olunca durum haliyle değişiyor…
Sürücü belgesi değiştirmek yerine sürücü eğitiminde yapılması gereken düzenlemelere ağırlık verilmesi gerekiyor. Sayın milletvekillerimizin öncelikle ehliyet değişikliğini bırakıp, sürücü eğitiminde yapılması gereken değişiklikleri hayata geçirmeli. Yeni ehliyet vermekle, gaz yerine frene, fren yerine gaza basan, kırmızı ışıkta dahi durmayı bilmeyen, kavşaklarda nasıl dönüleceğini bilmeyen sürücülerin sayısını azaltmayacaktır. 
Ülkemizin en büyük sorunu olan trafik kazaları ehliyet değişikliği adı altında kazaları mı önleyecek? Ehliyet değiştirmek, belki Maliye'ye bir katkı sağlayacak. Ancak, trafik sorununu çözmeyecek. Trafik sorunu çözülmek isteniyorsa, sürücü kurslarında ehliyet alan herkes yeniden sınava tabi tutulmalı ve sürücü eğitimi sil baştan yeniden düzenlenmeli. 
Direksiyonu, trafik kurallarını ve yolun hangi bölümünden gideceğini bilemeden, araçları tanımadan ehliyet alanların tekrar sorgulanması gerekiyor. Adrese teslim sürücü eğitiminden ve adrese posta yoluyla ehliyet gönderilmesi sisteminden vazgeçilmeli. 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.